Порекло презимена Минић Reviewed by Momizat on . Стојан Караџић, Вук Шибалић: „Дробњак и породице у ДРОБЊАКУ и њихово поријекло“, II допунско издање, Београд, 1997, ИШ ‘Стручна књига’ МИНИЋИ (у Тимару) Минићи Стојан Караџић, Вук Шибалић: „Дробњак и породице у ДРОБЊАКУ и њихово поријекло“, II допунско издање, Београд, 1997, ИШ ‘Стручна књига’ МИНИЋИ (у Тимару) Минићи Rating:
You Are Here: Home » Аутори » Војислав Ананић » Порекло презимена Минић

Порекло презимена Минић

Стојан Караџић, Вук Шибалић: „Дробњак и породице у ДРОБЊАКУ и њихово поријекло“, II допунско издање, Београд, 1997, ИШ ‘Стручна књига’

МИНИЋИ

(у Тимару)

Минићи потичу од Сура Никина Булатовића, који је са својом браћом Милошем и Новицом дошао из Роваца у Тимар 1859. године, на земљу коју су добили од књаза Данила.

Суро је имао сина Пунишу, који је погинуо на Вележу 1876. године. Остала су му два сина Вукосав и Миливоје. Вукосав је погинуо на Мојковцу 7. јануара 1916. године и од њега није остало потомство. Миливоје је био учесник Мојковачке битке; имао је три сина: Милоша-Мусу, Милутина-Мињаша и Гојка-Чила. Сва тројица су борци НОР-а од 1941. године.

Милош-Муса је погинуо на Липову 1942. године као борац Дурмиторског одреда.

Милутин-Мињаш је истакнути комуниста из предратног периода, а борац је од 1941. године, прво у Дурмиторском одреду комесар чете, а у Четвртој црногорској пролетерској бригади од њеног оснивања; гине херојском смрћу на дужности замјеника комесара чете код Имотског-1943. године.

Гојко-Чиле је био у НОР-у од 1941. године; у Петом батаљону Четврте црногорске пролетерске бригаде је од њеног оснивања; био је командир пратећег вода, командир чете и командант батаљона. Носилац је Партизанске споменице 1941.

Сада од овог братства нико не живи у Тимару.

__________________

МИНИЋИ

(у Подгори)

Поријеклом су из косаничког краја, из села Кошара, одакле су Радован и Михајило као дјеца, са мајком, дошли у Подгору код Жабљака у своју ујчевину Ћетковиће, гдје су одрасли и засновали своје породице.

Радован је био припадник НОП-а од 1941. године, прво у Дурмиторском одреду, а касније у Петом батаљону Четврте црногорске бригаде.

Даљња старина Минића је из Прошћења код Мојковца, одакле су им се преци преселили у село Кошаре.

Славе Лучиндан.

 

ИЗВОР: Стојан Караџић, Вук Шибалић: Дробњак и породице у Дробњаку и њихово поријекло, 1997, приредио сарадник портала ПОРЕКЛО Војислав Ананић

 


Коментари (4)

 • Милодан

  Породице-фамилије по местима пребивалишта у Шумадијској Колубари, Минић.
  Према књизи Петра Ж. Петровића „Шумадијска Колубара“, прво издање 1939. године, друго издање 1949. године, најновије издање 2011. године у саставу књиге „Шумадија и Шумадијска Колубара“ – едиција „Корени“ – ЈП Службени гласник Републике Србије и САНУ.

  Остале податке породица Минић, одакле су и када досељени као и Крсну славу можете сазнати у текстовима поменутих места.

  -Бождаревац
  -Јасенак
  -Крушевица
  -Лазаревац

  Одговори
 • Минић

  Минићи су поријеклом из Роваца.
  Славимо св Луку.Настали смо од Булатовића око 1700. године.
  Родоначелник је Мина Марков Булатовић.
  Мина је имао три сина Аџију, Ника и Дурка.
  Савић Ников Минић је био ровачки војвода,погинуо је на кули Рашовића 1737.године.
  У војводству га је наслиједио рођени брат Коћа Минић.
  Војвода Коћа је предводио Ровчане у спашавању Куча 1774.године.Коћин син Ненад је био капетан Ровачки.
  Вучина Дурков је био кнез.
  Саво Тошков је био барјактар,имали смо још 6 барјактара.
  Павле Вучинин је био перјаник.
  Поп Јоксим је носилац Обилића медаље и Карађорђеве звијезде.
  Сви Минићи који славе св Луку су сигурно од ових из Роваца.

  Одговори
 • Стефан Јелић

  Да ли ико зна нешто о пореклу Минића из села Мажићи (Прибој)? Крсна слава им је Ђурђевдан. Једино што знам јесте да су се у Мажиће доселили из пријепољског села Тоци.

  Одговори

Остави коментар

© 2012- 2013 ПОРЕКЛО poreklo.rs

Scroll to top