Poreklo prezimena Dacić

20. maj 2013.

komentara: 9

Stojan Karadžić, Vuk Šibalić: „Drobnjak i porodice u DROBNJAKU i njihovo porijeklo“, II dopunsko izdanje, Beograd, 1997, IŠ ‘Stručna knjiga’

DACIĆI

(u Vrelima i Smoljanu)

Dacići su ogranak Bulatovića iz Rovaca, odakle je Tomaš Bulatović preselio u selo Stričinu kod Mojkovca.

Tomaš je imao dva sina: Miliju i Radivoja. Milija je rano nestao i njegove sinove je podigla majka Danica – Daca. Daca je bila veoma hrabra žena, uvažavana u sredini u kojoj je živjela, pa su po njoj njene sinove zvali Dacini sinovi ili Dacići. Postoji priča među Dacićima o tome kako je Daca završila život. Kažu da je u jednoj bici sa Turcima učestvovala i Daca sa puškom u ruci. Kada su joj saopštili da su joj u ovoj bici poginuli sinovi, ona nije mogla podnijeti gubitak sinova, pa s puškom u ruci skoči u Taru i udavi se. Njeni sinovi iz poštovanja prema njoj uzmu za svoje prezime Dacići, a tako su ih već nazivali.

Milija i Daca imali su sina Milovana, koji je bio poznati junak. On se, ubivši bega Mušovića, koji je htio da ga opljačka, preselio iz Stričine u Šarance u mjesto Šiplje na manastirsku zemlju, gdje su živjeli sve dotle dok nijesu kupili zemlju u Vrelima. Milovan je poginuo u mjestu Krajevima kod Bistrice u jednom sukobu s Turcima. Osim Milovana, Milija je imao i sinove: Minu, Biša i Lazara. U bici na Vučjem Dolu učestvovali su Lazar i Mina. Lazar je u bici poginuo, a Mina je teško ranjen.

Milovan je imao sinove: Mata, Marka, Trifuna, Sretena- Puja, Milana, Mida i Milića – Džala.

Lazarevi sinovi su: Novak – Novo, Mašan – Mašo, Tri- fun – Tripko i Jakov. Sva četvorica su odselili 1889. godine u Srbiju u mjesto Sijarinje – jablanički kraj. Mašan je poginuo u Prvom svjetskom ratu. Mina Milijin nije imao muških potomaka, a Boško je imao tri sina: Basa – nema potomaka, Radovana – Bejda bez potomaka i Mirka koji je poginuo kao komita 1918. godine na Štuocu; ni od njega nije ostalo muških potomaka.

Svi današnji Dacići potiču od Milovana i Lazara.

U Dobrilovini živi bratstvo Rovčani koji vode porijeklo od Radivoja, Tomaševog sina.

U Gajtan se iz Vrela doselio Milić Milovanov. Njegov sin Milutin poginuo je u Prvom svjetskom ratu, Mihaila su ubili Bugari u Prvom svjetskom ratu.

U Kosanicu je odselio Mato Milovanov i Markovi sinovi: Simo u Krće kod Boljanića, a Neđeljko u selo Babe kod Bijelog Polja. Neđeljkovi sinovi Špiro i Vuk su bili istaknuti borci NOR-a. Vuk je kao zatočenik Kolašinskog zatvora uspio u okovima da pobjegne sa strelišta maja 1943. godine i priključi se jedinicama NOV-a. Špiro je kao stari član Partije bio i jedan od organizatora ustanka u bjelopoljskom kraju. U Trećoj sandžačkoj brigadi bio je komesar čete. Poginuo je herojski u Bosni početkom 1943. godine. Drvni kombinat u Bijelom Polju nosi njegovo ime.

Istaknute uloge u NOP-u su zauzimali i Radovan Pavlov i njegova braća Radoman, Đorđije, Mihailo i Batrić. Oni su nosioci Partizanske spomenice 1941.

Veliki dio bratstvenika Dacića je poginuo u toku NOR- a, kao npr. Mijailo Ilijin na Pljevljima 1. decembra 1941. godine, Jakovljevi sinovi: Mihailo na Sutjesci juna 1943. godine, kao borac Četvrte crnogorske proleterske brigade, Milutin kod Karlovca maja 1945. godine kao borac 7. omladinske brigade i Đorđije kod Šida 1945. godine, Blažo Novakov na Lever Tari 1944, a Radisav Milošev na Igmanu marta 1945. kao borac 7. omladinske brigade.

Jedna kuća Dacića nalazi se u Smoljanu.

 

IZVOR: Stojan Karadžić, Vuk Šibalić: Drobnjak i porodice u Drobnjaku i njihovo porijeklo, 1997, priredio saradnik portala POREKLO Vojislav Ananić

 

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (9)

Odgovorite

9 komentara

  1. Ivan Karličić

    Pošto ovde svi izbegavaju temu o poturčenim Srbima – a mene ta tema živo zanima i bez oklevanja pišem o tome – pitam autora ili nekog od Dacića da objasni kako su od ovih pravoslavnih Dacića nastali poturčeni Dacići na Pešteri i u Sjenici? Navedite tačno koji se član porodice poturčio i kada? Urednici znaju da ja nisam krio takve slučajeve u mom porodičnom stablu. Naprotiv, urednici su ŽELELI da ja to sakrijem, ali im je bio uzaludan trud da me nateraju da prećutim opšte-poznate istorijske istine.

    • Milorad Bogdanović

      U Poreklu se o poturicama i pokatoličenim Srbima pisalo i prije javljanja Ivana Karličića, a tako će biti i na dalje. Ako želiš da diskutuješ o to temi, oglasi se na našem forumu, gdje se vode diskusije, ili otvori novu stranicu.

      Pošto sam te već dobro upoznao, a jedini sam te na početku pohvalio, bilo šta da mi odgovoriš, ovdje (Prezimena) odgovoriti više neću.

    • Dacic

      Mi Dacici sa Pešteri i Rozaja smo poreklom iz Albanije Daci ..nema veze sa Srbima

  2. Ivan Karličić

    Gospodine Bogdanoviću,

    Otkada smo mi na “ti”? MOLIO BIH VAS DA MI OBJASNITE ŠTA VAS JE TOLIKO RAZOČARALO KOD MENE? IMAM PRAVO DA DOBIJEM ODGOVOR NA OVO PITANJE. Vi ste mene u početku pohvalili, ali ste bili nepristojni jer sam Vas tada prijateljski pitao gde živite i čime se bavite, a Vi mi niste odgovorili ne znam zašto – tek sad počinjem da odgonetam da su Vam zasmetali moji politički stavovi protiv Karađorđevića objavljeni na drugom mestu.

    Nije lepo da se hvalite da ste “jedini” koji ste me pohvalili, to samo svedoči kakva atmosfera straha, cenzure i progona ovde vlada, a nažalost i nezainteresovanost većine da čitaju i proučavaju. Pa Vi ste me upozorili da ne treba da idem na forum jer tamo kako rekoste svaki neistomišljenik biva ispljuvan i ponižen – otkuda sad to da Vi mene zovete na forum? Da li to znači da ste sada u koaliciji sa onima koji imaju nameru da ospu drvlje i kamenje protiv mene na forumu? Predomislili ste se i sada ste uz njih, zovete me mečki na rupu? Sram Vas bilo tih udbaških naočara na karikaturi, a ovamo se kao brecate zbog kritika na račun Karađorđevića! Zar su Karađorđevići za Vas tolika svetinja da ćete zbog njih izdati mene, svog rođaka koji govorim istinu!

    Najljubaznije Vas molim da mi objasnite čime sam Vas povredio?

  3. Dacic

    Ivan karlicic, ti tvoji “poturceni dacici” nemaju veze s tim srpskim dacicima to je skroz drugo porijeklo

  4. Ivan Karličić

    Hajde, nemoj da lažeš. Kaži otvoreno koji ti se rođak poturčio kao što sam i ja otvoreno iznosio takve primere u svom porodičnom stablu. Nisi valjda toliko iskompleksiran da se stidiš što imaš rođake Srbe muslimanske vere. Mi ćemo muslimane jednog dana seksualno pretopiti u svoju grupaciju, brat je mio koje vere bio.

  5. Ivan Karličić

    E, da…da dopunim. Nije baš svaki mio, ima ih koji će morati da ispaštaju za svoja zlodela…

  6. Goran

    Kolko sam ja pročitao Dacići potiču od Lek Daca Klimente od Gusinja.Jedni su njegovi potomci na Pešteru primili islam,kao mnogi doseljeni Klimenti,a neki su se vratili pravoslavlju,kao što smo već bili ranije govorili da je na Pešteru bilo i dosta pravoslavaca poreklom Klimente.Nisu Klimenti baš tako rado prelazili u islam,i postali Arnauti.Jednostavno morali su da prihvate.

    • Izet

      Dacići su od albanskog plemena Keljmenda (Klimenta) sa severa Albanije, Ježne Crne Gore i Kosova. Kod Rožaja postoji selo Daci. Na Sandžaku su iz te loze, dakle albanci, koji su vremenom prihvatili bosanski jezik.