Порекло презимена, село Липље (Љиг)

12. маја 2013.

коментара: 6

Порекло становништва села Липље, општина Љиг. Према књизи Милоја Т. Ракић „Качер“, прво издање 1905. године, најновије издање 2010. године – едиција „Корени“, ЈП Службени гласник и САНУ. Приредио сарадник портала Порекло Милодан. 

 

Положај села.

Село Липље лежи испод Мораваца, на десној страни реке Љига. Село је на таласастој равни, која се од брега Чикера спушта на југо-запад у потпуну равницу око Љига. Кроз село протиче повећи поток Липовица. Куће су у горњем крају сеоског атара: око горњега краја тока потока Липовице, у Малом Пољу до Брестова, у Самаџиној Ораници, Трсковитој Бари, Крушевитом Брду и Ражовишту.

Извори у селу.

Најглавнији су извори: извор у Малој Липовици, у Самаџиној Ораници, у Доброкашу, у Гемовцу, даље Иванков Извор, Теодоровића Извор и Мијатов Бунар. Има и 8 копаних бунара-ђермова.

Земље и шуме.

Земља за обрађивање мањим је делом између кућа, а већим је издвојена у сеоском потесу поред Љига, између Брстовачког Потока и Липовице. Сеоски је потес далеко од средине села за 20 минута хода. Земља је одличне родности. По родности своје земље ово село долази на прво место у Качеру. Највише је земље под ливадама, које се два пута годишње косе. Сточарство је најразвијенија грана привреде, особито храњење волова доноси сељацима највише користи.

Заједничке шуме нема, али има мањих приватних забрана са церовом и граничевом гором растурених по целом селу.

На сеоском потесу има 6 трла, од који је једно постала кућа.

Тип села.

Село је разбијеног типа, најприближнијег шумадијском. Засеоци се не разликују, крајеви са кућама имају топографска имена.

Свега у селу има 56 кућа.

Име селу.

Прича се да се село овако прозвало по томе што је у њему некад било много липа, којих и данас има доста.

 

Порекло становништва.

Само се за три најмање фамилије каже да су старинци. Највећи део становништва пореклом је из Брњице, недалеко од Приштине у Старој Србији.

Породице су:

Брдарићи, већ изумрли у мушкој линији, славили су Игњатијевдан.

-Ђикићи (Теодоровићи) су старинци, славе Аранђеловдан.

-Радивојевићи су такође старинци, славе Јовањдан.

-Радивојевићи, Антонијевићи, Саматовићи, Јевтићи, Мијаиловићи, Милевићи, Гајићи, Павловићи, Лакићи, Сарићи, Сретеновићи и Жикићи су из старине сви једна фамилија. Прича се како су пре више од 100 година доселили овде неки Радивоје и Симун (Симо) из Брњице, и од њих се намножила ова велика фамилија, сви славе Никољдан.

-Росићи. Прича се како се пре 100 година доселила од Сјенице нека баба и узела у кућу зета из ваљевског округа од кога је настала ова фамилија, славе Никољдан.

-Џокићи су дошли из Босне 1876. године, славе Никољдан.

-Вукашиновићи, досељени 1876. године из оближње Дудовице, славе Ђурђевдан.

-Лучићи, досељени пре 28 година из Угриноваца, славе Никољдан.

Сеоска заветина је Млади Св. Никола, 9. маја по старом календару.

 

ИЗВОР: Милоје Т. Ракић, “Качер”. Приредио сарадник портала Порекло Милодан.

Коментари (6)

Одговорите

6 коментара

 1. Zoran

  Dzokici su dosli iz okoline Sjenice i slave Arandjelovdan.

 2. Zoran

  Dzokici su dosli iz okoline Sjenice i slave Arandjelovdan.
  _______________________________________________________________________________–
  Зоране!
  Проверено. У поменутој књизи пише управо као и у мом (пренетом и мало модификованом) тексту. Да ли је то тачно, Бог свети зна.
  Поздрав!

 3. Milorad Zivanovic

  U selu Liplje ima i familije Zivanovic od kojih sam jedan ija>Deda mi je rodjen u Liplju a ziveo u Ljigu.Po profesiji je bio opancar a ja nosim njegovo ime.Inace zivim u Valjevu gde sam se i rodio.Otac mi se nastanio 60 ih godina gde se ozenio i zasnovao porodicu.Deda mi je imao petoro brace od kojih sam ja upoznao dvojicu Jezdomira i Janicija koji su ziveli u Beogradu.

 4. Slobodan

  Poštovani,
  Da li u Liplju živi porodica Teodorović ili Todorović. Želim da stupim u kontakt sa Milkom iz te porodice obzirom da mi je ona školska drugarica! Ukoliko neko može da mi pomogne neka pošalje informacije na email.
  Hvala!

 5. Snežana

  Ja sam rodjena u Liplju Jezdomir mi je bio ujak i ujna Vida jer je odrastao da mojom majkom kod Zivorada Zivanovic ta kuca jos postoi i spremam se da je posetim.