Poreklo prezimena Balotić

12. maj 2013.

komentara: 0

Stojan Karadžić, Vuk Šibalić: „Drobnjak i porodice u DROBNJAKU i njihovo porijeklo“, II dopunsko izdanje, Beograd, 1997, IŠ ‘Stručna knjiga’

BALOTIĆI

Balotići vode porijeklo od Balote, sina Ivana Kaluđerovića, koji se prilikom doseljavanja Novljana u Drobnjak, iz Banjana, doselio u Drobnjačko selo Dubrovsko. Ivan je, osim sina Balote, imao i Iliju. Ilija je imao sina Perka, a ovaj Ivana, koji je bio drobnjački vojvoda. Pominje se u dokumentima s kraja 16. i početkom 17. vijeka kao vojvoda Ivan Kaluđerović.

Balota Ivanov Kaluđerović bio je poznat kao knez. Njegovi potomci se po njemu prozvaše Balotići. Balota je imao sina, kneza Radmana, a Radman Nikolu, koji je bio takođe knez u Drobnjaku. On je sa drobnjačkim ober-knezom Simeunom Mandićem predvodio Drobnjake koji su se nalazili u sastavu vojske bosanskog vezira Kukavice, koja je napadala Čevo 1612. godine. U ovoj bici sa Čevljanima poginu knez Nikola Balotić i ober-knez Simeun Mandić.

Od kneza Nikole ostala su dva sina, Radman i Toma. Radman je imao Radosava i Nikolu.

Radosav Radmanov imao je nadimak „Seratlija“ i od njega su Seratlići, a Nikola, drugi Radmanov sin, imao je nadimak „Zarubak“ i od njega su Zarubice. Tomići su od Tome, sina kneza Nikole.

 

IZVOR: Stojan Karadžić, Vuk Šibalić: Drobnjak i porodice u Drobnjaku i njihovo porijeklo, 1997, priredio saradnik portala POREKLO Vojislav Ananić

 

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.