Poreklo prezimena, selo MULJI (Gacko)

Poreklo stanovništva sela Mulji u Gatačkom Polju. Prema studiji “HERCEGOVINA“, autora Jevta Dedijera, objavljenoj 1909. godine. Priredio saradnik portala Poreklo Aleksandar Marinković

 

Na levoj strani od ulaza rijeke Mušnice u Gatačko Polje. Muslimani su age i slobodni težaci, pravoslavni kmetovi i primorači.

Starina vrlo malo, samo gomile. Selo postojalo prije dolaska Turaka. U njemu živjele negda porodice: Musloman Alija Novljanin i pravoslavni Jovan Bijelić. Pošto je Bajo Pivljanin za vrijeme opsade Beča, zapalio kuću Kazanac-paši iz gatačkog sela Kazanaca, paša je protjerao iz Mulja i Aliju i Jovana, pa se sam naselio.

  • Muljani su potomci Kazanac-paše, koji je bio porijeklom od pravoslavnog bratstva Papovića, kojih i danas ima u Kazancima. Ima ih 15 kuća; opšte ime im je Muljani, a međusobno se zovu PAŠOVIĆI, BAŠIĆI i OMEROVIĆI.
  • ZELENOVIĆI – pravoslavne vjere, potiču s obližnjeg sela Mioljača, djed im bio najamnik u Muljana pa se ukmetio. Slave Đurđevdan.
  • Isto tako je i KRAVIĆA djed došao od Arslanagića Mosta kod Trebinja ljeti na ”požanj” pa se ukmetio. Slave Đurđevdan.
  • Otac današnjih VUKOVIĆA živio na Zagorju, oženio se od Zelenovića pa kao siromah prešao u tazbinu, pa se ukmetio.

 

IZVOR: “HERCEGOVINA“, Jevto Dedijer, SRPSKI ETNOGRAFSKI ZBORNIK – Knjiga dvanaesta,  NASELJA SRPSKIH ZEMALJA, Knjiga VI, Beograd, 1909. Priredio saradnik portala Poreklo Aleksandar Marinković

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.