Порекло презимена, село МУЉИ (Гацко)

Порекло становништва села Муљи у Гатачком Пољу. Према студији “ХЕРЦЕГОВИНА“, аутора Јевтa Дедијера, објављеноj 1909. године. Приредио сарадник портала Порекло Александар Маринковић

 

На левој страни од улаза ријеке Мушнице у Гатачко Поље. Муслимани су аге и слободни тежаци, православни кметови и приморачи.

Старина врло мало, само гомиле. Село постојало прије доласка Турака. У њему живјеле негда породице: Мусломан Алија Новљанин и православни Јован Бијелић. Пошто је Бајо Пивљанин за вријеме опсаде Беча, запалио кућу Казанац-паши из гатачког села Казанаца, паша је протјерао из Муља и Алију и Јована, па се сам населио.

  • Муљани су потомци Казанац-паше, који је био поријеклом од православног братства Паповића, којих и данас има у Казанцима. Има их 15 кућа; опште име им је Муљани, а међусобно се зову ПАШОВИЋИ, БАШИЋИ и ОМЕРОВИЋИ.
  • ЗЕЛЕНОВИЋИ – православне вјере, потичу с оближњег села Миољача, дјед им био најамник у Муљана па се укметио. Славе Ђурђевдан.
  • Исто тако је и КРАВИЋА дјед дошао од Арсланагића Моста код Требиња љети на ”пожањ” па се укметио. Славе Ђурђевдан.
  • Отац данашњих ВУКОВИЋА живио на Загорју, оженио се од Зеленовића па као сиромах прешао у тазбину, па се укметио.

 

ИЗВОР: “ХЕРЦЕГОВИНА“, Јевто Дедијер, СРПСКИ ЕТНОГРАФСКИ ЗБОРНИК – Књига дванаеста,  НАСЕЉА СРПСКИХ ЗЕМАЉА, Књига VI, Београд, 1909. Приредио сарадник портала Порекло Александар Маринковић

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.