Poreklo stanovništva, selo Miliva (Despotovac)

29. april 2013.

komentara: 0

Poreklo stanovništva, selo Miliva, opština Despotovac. Prema knjizi Stanoja M. Mijatovića, izdanje iz 1930. godine. Priredio saradnik portala Poreklo Šarko.

 

Položaj sela.

Selo je na desnoj obali reke Resave. Kroz selo protiče reka Miliva. Izvori su Toplik, Stupa, Točurak i Srnovac. Poslednji je izvan sela i ima kiselu vodu.

Selo se deli na: Mišićsku, Brđansku i Đukićsku Malu i Prnjavor. Ima 133 kuće a 9 rodova.

Po predanju je selo dobilo ime po istoimenoj crkvi ili manastiru koji je bio tu.

U selu ima tri razvaline, za koje predanje kaže, da su bile crkve. Jedna je takva razvalina više sela, u klisuri, na izvoru reke Milive. Narod kaže, da je nekad tu bila velika crkva, koju je Despot Stevan podigao sestri Milivi (Milevi). Druga je razvalina u polju Grapčini. Za nju se priča, da je bila takođe crkva, koju je Despot Stevan podigao svojoj drugoj sestri, Mari, po kojoj se crkva zvala Maruša. Treća je razvalina u sred sela. Za nju narod tvrdi, da je tu bio veliki manastir, veći od Manasije, a koji je pogigao Vuk Branković za inat Stevanu. Usled toga narod neće ni da ga obnavlja. A da je tu doista bio manastir, svedoči to, što se deo sela Milive i danas zove Prnjavor.

Po predanju je selo ovde još od pre Kosova i ubraja se u red najstarijih sela ove oblasti. Nekada je bilo više sela, na mestu koje se danas zove Mala Miliva, pa je otuda, vele, pomešteno bliže Resavi za vreme Drugog Ustanka.

U Prnjavoru su:

Jokići (20 k., Sv. Đorđe i Đurđevdan), starinci.

Lukići (6 k., Sv. Stevan), došli sa Kosova pre 200 godina.

Bobići (6 k., Sv. Nikola), doselili se od istoimenog roda iz Starog Plažana. Starinom su „od nekud iz Bugarske“.

U Mišickoj su Mali:

Mišići (10 k., Mitrovdan i Petrovdan), došli sa Kosova pre 200 godina.

Skokići (1 k., Sv. Jovan), došli iz Krivog Vira (u crnorečkom kraju).

U Brđanskoj su Mali:

Brđani (20 k., Mitrovdan i Petrovdan), došli sa Kosova. Kažu da su s Mišićima bili nekada rod, ali su se danas skoro već odrodili, i ako se ne svoje ženidbom ili udadbom.

U Đukickoj su Mali:

Đukići (10 k., Sv. Đorđe i Đurđevdan), došli sa Kosova.

Uroševići (30 k., Sv. Nikola), starinci.

Aračići (30 k., Sv. Jovan i Sv. Nikola), došli sa Kosova. Ima ih i u Laništu u Belici. (moj dodatak – Od ovog roda je Vukoman Aračić (1850 – 1915), divizijski general, rođen u Laništu kod Jagodine od oca Petra i majke Stevane.

 

Seoska slava je Presveta (mlada subota pred poklade za Petrov Post), a zavetine su Sv. Todor (za zdravlje ljudi) i Sv. Arhanđel (za zdravlje stoke).

 

IZVOR: Stanoje M. Mijatović, „Resava“. Priredio saradnik portala Poreklo Šarko.

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.