Poreklo prezimena Memedović

29. april 2013.

komentara: 2

Stojan Karadžić, Vuk Šibalić: „Drobnjak i porodice u DROBNJAKU i njihovo porijeklo“, II dopunsko izdanje, Beograd, 1997, IŠ ‘Stručna knjiga’

MEMEDOVIĆI

(žive na Dužima)

Vode porijeklo od vojvode Ilije Zindovića. Ilija je bio sin Zinda Vukmirovića Đurjanovića, koji je živio na Dužima. Vojvoda Ilija je imao nadimak „Memed“, po čemu se njegovi potomci prozovu Memedovići.

Evo kako predanje kazuje po čemu su dobili prezime Memedović: Zindo Vukmirović bio je u četi Baja Pivljanina i Turcima je činio velike zulume. Turci mu zarobe tri sinovca i odvedu u Travnik. Zindo pođe u Travnik kod vezira, da izmoli sinovce, ali mu vezir da da jednog odabere i da ga vodi sa sobom kući, pod uslovom da se okani četovanja; Zindo na to pristane i odabere najmlađeg sinovca Iliju, koga oženi kod Koprivica iz Banjana, pa se stalno nastane na Dužima u Drobnjaku. Dok je Ilija boravio u Travniku, priča se da su ga turčili i da su mu dali ime Memed, pa mu potomke po tome prozovu Memedovići.

Ilija je imao sinove Toma i Ristivoja, Tomo Joka i Stevana, a Ristivoje Šćepana, Vuka i Petra. Joko i Stevan su imali muške potomke, i to po dva sina, dok Ristivojevi sinovi Vuk i Petar nijesu imali potomstva, jer su mladi pogiuli u bojevima s Turcima. Šćepan Ristivojev imao je sinove Vukosava i Milutina. Milutin-Mića Šćepanov imao je Dragića, Milana i Baća, a Vukosav Šćepanov Spasoja,-Šćepana, Blagoja, Petra i Rista.

Od Spasoja su, dalje, potomci Joksim i Bogdan (Drobnjak), od Šćepana Neđeljko, Jovan i Nikola, a od Jovana Dragoljub, Bogoljub i Nikola.

Poznati su bili Stanko i Ilija Memedovići, koji su bili potpisnici rezolucije o borbama protiv Turaka, koju su nikšićki, drobnjački i grahovski glavari donijeli na jednom skupu održanom na Grahovu 18. juna 1695. godine (Slavko Mijušković: Pleme Nikšići u Morejskom ratu — Istorijski zapisi X).

Memedovići su poznati u plemenu kao dobri ljudi i junaci. Po tome se istakao Simeun Jokov, koji je 1806. godine s ostalim Drobnjacima odveden u Jajce kao talac, odakle je uspio da pobjegne. Poginuo je 1812. godine, prilikom napada paše Miljevine na Drobnjak. U ovim borbama protiv paše Miljevine naročito se istakao Kariman Arsenije Memedović, koji je posjekao čuvenog turskog junaka Hidža Barjaktara, a Turci tada posjekoše starog Mitra Stevanova Memedovića. U ratovima koji su vođeni u vremenu od 1852. do 1862. godine istakli su se Perko i Milovan Memedović.

Ćerka Joka Tomova Memedovića, Anđa bila je udata za vojvodu Stojana Karadžića i rodila mu sina Vasilija – Šuja, koji je bio čuveni junak i drobnjački vojvoda.

Milutin – Mića Memedović aktivno je učestvovao u ubistvu Smail-age Čengića na Mljetičku 1840. godine.

Jedna od najznačajnijih ličnosti iz ovog bratstva i iz Drobnjaka iz ovog perioda je Bogdan Memedović-Drobnjak. Rođen je 1849. godine u selu Dužima; On je prvi Crnogorac koji je završio prava. Aktivno se uključio u Hercegovački ustanak 1875. Radio je u štabu vojvode Lazara Sočice, ali je učestvovao i u oružanim akcijama, u kojima se isticao ličnom hrabrošću. Vodio je ratni dnevnik, u kome je bilježio sve događaje vezane za ovaj period. Ovaj dnevnik nalazio se kod publiciste Isaila Tomića, odakle je predat Cetinjskom arhivu. Godine 1934. Dušan Vuksan je neoštećeni dio dnevnika priredio za štampu i izdao pod nazivom: Ustaški bojevi 1875-1877. Bogdan se nalazio na dvoru knjaza Nikole kao njegov savjetnik, a zauzimao je i položaj sudije u Nikšiću. Bio je potom i okružni kapetan u Kolašinu, gdje je 1892. godine završio svoj život pod nejasnim okolnostima.

Akademik Obren Blagojević je u svom djelu Piva – Beograd 1971. godine, iznio više podataka o ličnosti ovog vrsnog i uglednog intelektualca. Gavrilo Memedović poginuo je na Ljeskovom dubu 1876. godine.

Jovan Memedović bio je kapetan i pogranični komesar na Žabljaku 1906. godine. Njegova porodica bila je na strani NOP- a 1941-1945. godine.

Gligorije Memedović, sveštenik sa Duži, bio je vjerski referent u sreskom NO u Šavniku krajem NOR-a.

Aleksa Jovov, pripadnik NOP-a od 1941. godine, poginuo je kod Andrijevice 1944. godine. Karo Memedović, borac NOR- a od 1941. godine, poginuo je na Poljima Kolašinskim 1942. godine, a njegov bratstvenik Aleksije pše na Bijovu Grobu 1944. godine. Živko Stevanov je borac od 1941. godine u jedinicama Durmitorskog NOPO i u Četvrtoj crnogorskoj proleterskoj brigadi. Anto Memedović je sa svojom porodicom bio na strani NOP-a, a njegovi sinovi Boško i Milivoje bili su aktivni borci NOR-a.

Dr Nikola, Jovanov sin, poznati i ugledni intelektualac, dao je podatke o porodici Memedović.

Memedovića ima iseljenih u mnogim mjestima pšrom naše zemlje.

Slave Savindan.

 

IZVOR: Stojan Karadžić, Vuk Šibalić: Drobnjak i porodice u Drobnjaku i njihovo porijeklo, 1997, priredio saradnik portala POREKLO Vojislav Ananić

 

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (2)

Odgovorite

2 komentara

  1. Vesna Disic

    S dubokim postovanjem..dodala bih i da je u lozi Drobnjska bio i moj pokojni feds..Krsto Obrada Memedovic…sin Obrada Memedovica, perjsnika kralha Nilole..koji pod neistrazenim okolnostims izgubi zivot u lovu..i ostavi devetogodidnje dina Krsta i dve kceri sirotima…Krsto Memedovic bio je kspetan NOV i POJPOJ..ucrsnik odlobodilacke borbe od 1941…U rat je krenuo kao orac petoro dece:Bozne,Natalihe,Julke,Obrada i Milijane..kasnije on i baka dobijaju i sinasina Vlatka.Do kraja zivota ziveo je u rodnim Duzima..ne zeleci nikskve privilegije nove drzave.