Poreklo prezimena, selo Domaševo (Trebinje)

26. april 2013.

komentara: 4

Poreklo stanovništva sela Domaševa, opština Trebinje. Prema studiji Jevta Dedijera „Bilećke Rudine“ iz 1903. godine. Priredio saradnik portala Poreklo Žarko Rogan.

 

Postanak sela i poreklo stanovništva

O postanku ovog sela, ne zna se ništa. Najstariji stanovnici ovog sela su bili Radići i Zotovići. Radići su živeli u Potprisoju do prve polovine XIX veka. Tad su Turci čuli da Radići imaju mnogo novca, pa ih krenu mučiti i ovi se moraše raseliti.

Isto tako, ne zna se ni za Zotoviće odakle su poreklom. Svaki kaže da su starosedeoci. U Crnoj Gori, u Podgorici ima begova Zotovića, koji ovima govore da su iz istog plemena, samo što su se raselili da ne bi primili Islam. Do okupacije, ovo beše jedna od najčuvenijih i najpoštovanijih porodica i među Muslimanima, i među Hrišćanima. Uvek je neko iz njihove loze morao biti sveštenik, a ima i vladika Zotovića. U starija vremena, ova porodica je imala svoja imanja u okolini Ljubinja i Trebinja, koja je postepeno prešla u ruke Muslimana, a do danas su održali svoju zemlju u Domaševu i Viduši. Verovatno su Zotovići neka stara vlasteoska porodica. Slave Nikoljdan, a prislužuju Cveti.

Isto tako, i za Bokiće se misli da su starosedeoci. O prošlosti te porodice se zna samo to da su se nekad zvali Vrljoši, a Bokićima ih prozvaše po nekom njihovom starom koji je imao velike bokove. Slave Zimski, a prislužuju Letnji Jovanjdan.

Papići su najpre stanovali u selu Smokvi u Crnoj Gori. Jednom im udari na torinu uskok Sava Dževerdar. Oni ga ubiju, pa pobegnu u Petroviće u Oputnoj Rudini. Odatele se presele u Prijevor (u Zaušje), pa onda u Domaševo. Oni kažu da su isto pleme sa Baćovićima u Banjanima i Mulinama u Dubočanima. Nisu ništa “svoje” sa onima na Vlainji. Slave Jovanjdan, a prislužuju Savindan.

Tomanovići su iz Rovina u Crnoj Gori. Bila su ih dva brata Živko i Matoš, Vukovi sinovi. Živko je jednom gonio iz Primorja vino o Nikoljdan, pa ga sretnu na Bratošu dva Pešikana, raspore mješine i prospu vino. Skupi selo po bocu vina i on proslavi krsno ime. Ali, kad se vraćao iz crkve u Trnjinama, zapucaše na njega opet ona dva Pešikana. On se pobije sa njima, vrati se kući, zakolje vola i omrsi Nikoljdan, zatim se spakuje i ode u Krivošije. I tu ubije jednog čoveka, pa pobegne u Trebinje, primi Islam i dobi ime Kariman. Počne on tako četovati i poseče dvadeset i četiri crnogorske glave, među njima i ona dva Pešikana, dok ga ne ubi uskok Krsto Kresojević iz Baljcima. Pošto je Živko primio Islam, preselio je i svog brata u Crnu Goru da se na njemu ne bi svetili Crnogorci. Od Matoša su ovi Tomanovići i oni u Nevesinju. Slave Nikoljdan, a prislužuju Gospođindan.

Kice su ovde preselile age iz Podvori, a Lečiće iz Ždrijelovića. Kice slave Nikoljdan, a prislužuju Badnji dan. Lečići slave Aranđelovdan.

Turnići su od porodice Jelića iz Trebinja. Pre sedamdeset godina su ih age preselile na čitluk u Domaševu. Slave Klimunjdan.

Ćapine iz Rupjela kod Trebinja su takođe preselile age, kao i Turniće. Pre su se zvali Tičevići. Slave Đurđevdan, a prislužuju Cveti.

Pre sedamdeset godina, iz Ljubomirske javte se preseliše Mijanovići. Slave Nikoljdan, a prislužuju Lazarevu Subotu.

 

IZVOR: Jevto Dedijer, “Bilećke rudine”. Priredio saradnik portala Poreklo Žarko Rudan.

Komentari (4)

Odgovorite

4 komentara

  1. Gospodine Rogan,
    Onaj ko hoce da pise o Hercegovcima mora ponesto znati o njima (i Hercegovini, razumije se) a ne samo prepisivati iz studije Dr Jevta Dedijera, koja obiluje greskama, zato sto se Dedijer nerijetko oslanjao na nepouzdane saradnike (skupljace podataka).
    Prepisujuci od Dedijera, Vi ste u samo jednom pasusu ponovili 6-7 gresaka. Naime, Domasevo nije selo vec zaselak Ljubomira, a Ljubomir nije, kako ste naveli, u opstini Bileca vec u opstini Trebinje. Dalje, Papici nisu ranije stanovali u crnogorskom selu Smokvi/Smokvici (to naselje ne postoji u CG), niti su tu ubili Sava Dzeverdara. Covjek koga su Papici ubili prezivao se Dzeverdanovic, a to se desilo u Petrovicima. Petrovici nisu u Oputnoj Rudini, kako stoji u “Vasem” tekstu, nego u Donjim Banjanima. A Zausje nije zaselak Prijevora no njemu susjedno selo. I jos ovo: u Banjanima ne zive Bacevici vec Bacovici. Da je pomenuto bratstvo u srodstvu s Papicima, valjda bih to saznao za 40 godina zivota i 20 godina skolovanja.

    • Poštovani g. Papiću,
      hvala vam na ovim intervencijama. Smisao postojanja ovog portala i jeste da se podaci razmenjuju, upotpunjuju, koriguju. U našem dosadašnjem radu bilo je više slučajeva gde smo se, oslanjajući na jedina postojeća i sačuvana istraživanja Cvijićevih đaka i ostalih, “ogrešili” prostim prepisivanjem onog što su oni zabeležili. Razumećete da tu sa naše strane nema loše namere već, naprotiv, želje da se ono što čami po knjigama prebaci u elektronsku formu, i posredstvom portala Poreklo učini dostupnim svima, na svakoj tački zemaljske kugle. Nema čoveka koji ne greši i teško je naći bilo čiji rad bez mane. Greške smo pronalazili i kod Ljube Pavlovića i kod Save Nakićenovića i kod Erdeljanovića, ali to nikako ne umanjuje njihovu ogromnu zaslugu što su otrgli od zaborava i stavili na papir nešto što nam danas pomaže da rekonstruišemo i saznamo poreklo naših predaka. Svakako ćemo uneti ove vaše dragocene intervencije, jer teško da bez nekog poput vas, čoveka sa tih, hercegovačkih terena, može da se zna da li je neko prezime pogrešno napisano. Nesporno je da je takva greška načinjena kod prezimena Baćović (koliko znam njih je najviše u Vraćenovićima). Bilo bi dragoceno kada biste nam poslali tekst o selu Petrovići, koji bi mogli da upotpunimo fotografijama koje sam letos načinio, a od kojih je nekoliko objavljeno i na našem forumu (http://www.poreklo.rs/forum/index.php?topic=202.0).
      U očekivanju vašeg daljeg doprinosa ovom portalu, srdačno vas pozdravljam.
      Jovica Krtinić, osnivač portala Poreklo

  2. Zoran ćapin

    Poštovani gospodine Papić. Bio bih vam zahvalan kad biste mi mogli poslati više informacija o poreklu ćapina. Pošto pokušavam da otkrijem svoje poreklo. Unapred zahvalan zoran ćapin.

  3. Dragan Kojadinović

    Poštovani,

    Sudeći po tvrdnjama g-dina Erdeljanovića mojimKojadinovići vode poreklo od Bučovića iz Ridjana kod Nikšića. Ovde vidim da pominjete Baćoviće iz Banjana, a pišto o Bučovićima više nigde nema pomena, interesuje me da li Vi nešto znate o njima.
    Možda su ti Baćovići moji Bučovići?
    Lep pozdrav!