Порекло презимена, село Ђераћ (Лучани, Доње Драгачево)

9. априла 2013.

коментара: 0

Порекло становништва села Ђераћ, према истраживању Јована Ердељановића, који је 1898. и 1899. проучавао Доње Драгачево. Приредио сарадник портала Порекло Нинослав Кузмановић.

 

Ђераћи су заселак села Крстаца, али већ толико подвојен, да га околни сељани понекад у разговору зову и селом. Имају свога засебног кмета.

Цео заселак Ђераће чини само једна породица, Матијашевићи, које има 14 кућа. Матијашевићи се зову тако по претку Матијашу, који је чукундед данашњем поколењу. Матијаш је заједно са братом Богићем дошао од Никшића из Црне Горе и настанио се најпре у Крстацу. Доцније се одвоји од брата и настани се у долини Николина Потока, а Богић остане у Крстацу, и од њега су тамошњи Богићевићи. – Једна се кућа Матијашевића одселила некуд у Шумадију.

Ђераћи су административном поделом били придодати до пре десетак и више година Лучанима. Али је била незгодна ова веза због тога, што их раставља река Бјелица. С тога су молили, те да буду придати Крстацу и добију засебног кмета.

Ђераћи су одувек имали своје засебно гробље.

Ђераћи су дакле скорашњег постанка, а да су увек били заселак, видимо по томе, што се не помињу ни у дипломи Проте Гучанина (1811. г.) ни у пописним списковима 1818. и 1822. г.

 

ИЗВОР: Јован Ердељановић, “Доње Драгачево”. Приредио сарадник портала Порекло Нинослав Кузмановић.

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.