Poreklo prezimena, selo Prilipac (Požega, Donje Dragačevo)

2. april 2013.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Prilipac, opština Požega. Prema istraživanju Jovana Erdeljanovića, koji je 1898. i 1899. proučavao Donje Dragačevo.

 

Kraj svih ostataka iz starine uspomene o ranijim naseljima i životu vrlo su tamne. Tome je uzrok što je sve današnje stanovništvo u Prilipcu doseljeničko.

Stogodišnji starac Milosav Bulija iz Lopaša tvrdi da su Kapice bile ranije zaselak Lopaša. O tome nam daje potvrde i do skora zajedničko groblje njihovo. Ali je to moralo biti u 18-om i tek u samom početku 19-og veka, jer se već, kao što je pomenuto, 1811. godine ono pominje kao zasebno selo, a tako isto i u spiskovima od 1818. i 1822. godine. Po spisku od 1818. god. ono je tada imalo 10 domova sa 27 aračkih lica.

Najstarija su porodica Vasiljevići, za koje se ne zna odakle su. Zovu se tako po jednom pretku Vasilju.

Jakovljevići i Radojevići (zajedno 8 kuća) su jednog porekla, starinom iz Pocerja. Doselio se neki im predak Boško, koji se oženi kćerju Vaseiljevom. Po njegovim sinovima Jakovu i Radoju ima ova porodica današnja dva prezimena. Jedan od Boškove braće, Jović, otišao je na Loret u užički okrug (selo Gugalj) i od njega su tamošnji Jovićevići, a drugi brat Miloš odselio se u kragujevački okrug. – O starini ove porodice ima i jedan pouzdan spomen: „… Spasoю Яkovlѣviću iz Kapica da vrati njivu, livadu“ i t. d. (Dѣlovodnый protokolъ od 1812. Maiя do 1813. Avgusta 5., str. 29).

Rosići su takođe stara porodica poreklom iz Trudova u srezu moravičkom. Sad se prezivaju jedni Rosići, a drugi Majstorovići.

Kovačevića praded doselio se iz Presjeke u srezu moravičkom.

Jovanovića – Arnautovića ded doselio se iz Stare Srbije („Arnautske“).

Porodicama: Antovićima i drugim Jovanovićima niko ne zna poreklo, a zna se, da su se i one odavno doselile.

S ovim je selom dakle gotovo isti slučaj kao i sa Pilatovićima: dok najstarija porodica ima samo dve kuće, dotle stariji doseljenici čine cele džemate. Kako je Prilipac posle 1818. god. dobio možda još samo dve porodice, to je on od tada do danas rastao gotovo samo priraštajem.

Od pre nekoliko godina Prilipac ima zasebno groblje.

 

IZVOR: Jovan Erdeljanović, Donje Dragačevo.

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.