Poreklo prezimena, selo Rvati (Obrenovac)

19. mart 2013.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Rvati, opština Obrenovac. Prema knjizi Ljubomira Ljube Pavlovića „Antropogeografija valjevske Tamnave“, izdanje 1912. godine. Priredio saradnik portala Poreklo Milodan. 

 

Rvati su uz Obrenovac sa severozapadne strane, ravno selo bez i najmanje uzvišice, s kućama zbijenim u krug oko seoskog ispusta Vlaška Međa. Rvati su raselica stare Breske.

Polojska sela su pored Save i sva u pravoj i niskoj ravnici. Kuće s malim okućnicama poređane su duž glavnog seoskog puta (Zabrežje, Krtinska, Zvečka) ili strpane bez ikakvog reda (Skela i Ratari) ili koncentrički raspoređene oko izvesnog centra (Ušće) ili zrakastim linijama (Belo Polje i Rvati).

U ravnijim selima pored Save postoje zajednice jednog ili po dva sela. Zajednice ovih sela su najveće, to su bare i ogroman prostor oko njih, koje voda plavi i duže se na njima zadržava s proleća i preko godine. Belo Polje, Rvati i Obrenovac imaju svoje zajednice u Viću pored Tamnave, pred Obrenovcem sa zapadne strane, pored toga što svako selo ima i svoje zasebne zajednice. Zajednice ovih sela služe za ispaše i goroseču. Šume se ne smeju bez reda seći.

Neka tamnavska sela zbijena su, ali ne duž glavnog seoskog puta ili duž pobočnih seoskih puteva, koji su upravnog pravca nego duž seoskih puteva, koji se zrakasto razilaze od neke glavne tačke u selu, škole, mehane ili nečega drugoga. Po kućama, okućnicama, rasporedu zgrada slažu se sa ušorenim selima, ali po obliku puteva i opštem izgledu liče na jasenička sela. Ova sela su kružnog izgleda, čiji su krajevi prazniji od sredine. Ovakvog su izgleda: Ušće, Rvati i Rubribreza.

U Vukovim haračkim tefterima od 80 današnjih sela ove oblasti pominju se 76 naseljenih mesta uz dve varošice, koje Vuk naziva kasabama. Kod Vuka je u spisku sela Breskva, koje danas nema, i nedostaju još sela: Vukućevica, Gunjevac, Milorci, Stepanje, Stublenica, Trnjaci i Rvati.

Po narodnim tradicijama mnoga današnja sela postala su od raselica. Narod misli, da su ovakva sela bila trla ili ispusti glavnih sela, pa su se pojedinci deobom ili zbog kakve bolesti udaljavali iz sela i stvarali nova sela. Rvati, Krtinska, Zvečka, Urovci i Ratari nastali su od stare Breske.

Još se drže stare napuštene crkve u Drenu, Orašcu i Crniljevu. Porušenih crkava ili crkvina ima u mnogim mestima pa i u Rvatima.

Starih šančeva ili šarampova ima očuvanih u oblasti ili u osobnim imenima ili u nekim ostacima od rovova. Šančeva ima u: Crniljevu, Čučugama, Svileuvi, Nepričavi, Urovcima, Rvatima i Zabrežju.

Sela, koja su postala kao raselice drugih sela pre 200 (sada 300) godina su i Rvati od Breske.

 

Poreklo familija-prezimena sela Rvati

Prezime – kada su doseljeni – odakle su doseljeni – krsna slava – napomena:

-Berići*, stara porodica, Nikoljdan.

*Berići su stara breštanska porodica (potomci od Rosića, ranije Vilića) koja se posle pomora naseljenih Hrvata naselila u ovom selu i oni su od iste porodice, od koje su i zvečanski Vilići.

-Vidići, posle 1827. godine, Belo Polje u susedstvu, Nikoljdan, došao ženi na imanje.

-Desančići, posle 1827. godine, Dubica, Đurđevdan, zanatlijska porodica, bliski Desančićima u Piromanu.

-Dotlići, posle 1827. godine, Bačka, Ilindan.

-Jakovljevići, druga polovina 18. veka, Tekeriš u Jadru, Lučindan.

-Joksići, posle 1827. godine, Vranić-okrug beogradski, Nikoljdan, bliski sa Joksićima u Zvečkoj.

-Karići, posle 1827. godine, Trstenica u okolini, Nikoljdan.

-Mirkovići, posle 1827. godine, Bogatić u Mačvi, Jovanjdan.

-Miškovići, posle 1827. godine, Šibenik u Dalmaciji, Nikoljdan, velika zadruga.

-Sirčevići, posle 1827. godine, Petrovac u Sremu, Nikoljdan.

-Stančići i Tomanići. Videti Tomanići i Stančići.

-Stevanovići, posle 1827. godine, Progar u Sremu, Nikoljdan.

-Stijaci*, druga polovina 18. veka, Lika, Sv. Spirodon Čudotvorac.

*Stijaci su iz Like, s obale morske, doseljeni kao lađari i naseljeni blizu breštanskih Berića. Mislim da od njih potiču Stijovići, familija u Rvatima, op. Milodan.

-Tamburići, posle 1827. godine, Petrovac u Sremu, Stevanjdan.

-Tešići, posle 1827. godine, Progar u Sremu, Đurđevdan, dovodci.

-Tomanići i Stančići, druga polovina 18. veka, Fruška Gora, Andrijevdan.

 

IZVOR: Ljubomir Pavlović „Antropogeografija valjevske Tamnave“, izdanje 1912. godine. Priredio saradnik portala Poreklo Milodan.

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.