Pitanje čitaoca: Poreklo prezimena Šunduković

15. januar 2013.

komentara: 8

Poštovani,

zanima me kako bih mogao doći do porekla svog prezmena Šunduković. Ni u vašem spisku prezimena nisam pronašao da ga imate, a jedino što znam je to da je karakteristično za mesto Irig u Sremu. Jer, samo tu sam našao podatke o mom prezimenu i ti podaci dosežu do 1830. godine ali za dalje ne znam gde da potražim.

Na netu sam našao podatke o porodici Šunduković u Hrvatskoj, stupio sam u kontakt sa njima i došao do saznanja da su oni u Hrvatsku otišli posle Drugog svetskog rata.

S poštovanjem,

Koordinator kancelarije za mlade Opštine Irig

Sava Šunduković

Komentari (8)

Odgovorite

8 komentara

  1. Gospodine Šundukoviću,
    Prema popisu stanovništva Srema iz 1736.-1737. godine, u naselju Irig se ne pominje prezime Šunduković. To može da znači da ste se doselili između ovog popisa i 1830. godine, a takođe i da jeste starosedeoci Iriga, ali pod nekim drugim prezimenom.

    • Sava Šunduković

      hvala vam na informaciji, došao sam i ja u međuvremenu do tog popisa, i nisam pronašao porodicu Šunduković, sad sam malo i nejasnoj situaciji u kom pravcu da nastavim svoje istraživanje, jer sam gotovo siguran da takvog prezimena nema nigde drugde u Srbiji.

  2. Poštovani g. Šunduković,
    ubacili smo vaše prezime na listu prezimena pod slovom Š.
    Hvala što ste sa nama. Pratite nas redovno, sigurni smo da ćete dobiti korisne odgovore i putokaze za dalje istraživanje.

  3. Sava Šunduković

    Hvala vam puno,

    • Savo,
      ne znam gde ste već tražili podatke. Najbolje bi bilo da se uputite u gradski arhiv i prelistate matične knjige. Ako vam je problem čitanje crkveno-slavenskog, možda ne bi bilo loše i da se obratite za pomoć i nekom od iriških sveštenika.

  4. Boriša Radovanović

    U ediciji Hronike sela pod br. 17 objavljena je moja knjiga Ravni Topolovac
    Interesuje me kakav je čpostupak da se ona nađe na vašem sajtu u digitalnom izdanju
    Srdačan pozdrav

  5. Branko Todorović

    Poštovani g. Radovanoviću,

    Naše Društvo ima svoju pretraživu Digitalnu biblioteku u kojoj su prikupljene pored ostalih i Hronike sela (ne sve, ali u najvećem broju da), a među kojima se nalazi i vaša knjiga Ravni Topolovac.

    Zbog autorskih prava, ta biblioteka je zatvorenog tipa, i koriste je samo članovi Društva.

    Na našem portalu postoji i javna digitalna biblioteka, ali ona već duže vreme nije ažurirana, i njeni sadržaji često se gube.

    Ako vi to želite, ja mogu da je postavim i u ovu javnu biblioteku, ali biste mi u tom slučaju trebali poslati njen digitalni primerak, jer ovaj koji se koristi na zatvorenoj Digitalnoj biblioteci, u drugačijem je formatu od ovih koje postavljamo na javni deo. 😉

    S poštovanjem,
    Defendor

  6. Boriša

    Poštovani,
    Kada prenesem knjigu u digitalnu formu šaljem je da je objavite samo mi naznačite na koji e mail.
    Srdačan pozdrav
    Boriša Radovanović