Poreklo prezimena, selo Rose (Herceg Novi)

8. januar 2013.

komentara: 2

Poreklo stanovništva sela Rose, opština Herceg Novi. Stanje iz 1913. godine, prema studiji “Boka” Sava Nakićenovića. Priredio saradnik portala Poreklo Nebojša Novaković.

Rose

Nalazi se u sjeverozapadnom dijelu poluostrva luštičkog, pri samom žalu morskom, u visini nad morem 1-14m. Klima je oštrija nego li u obližnjem Hercegnovomu, jer je više izloženo vjetrovima, osobito jugu i zapadnjaku. Snijeg vrlo rijetko pada i nikad se ne održi. Ovo selo nema ni zemlje za obrađivanje ni ispaše, i ako su mnoge zemlje u katastarskim knjigama ubilježene na Rose, te su zemlje sela obližnjeg, koje se zove Klinci.

Porto Rose ima oblik jedne male varošice. Kuće su s jedne i s druge strane pristaništa, pokraj mora, od koga ih dijeli samo put, koji prema sjeveru vodi do pravoslavne crkve sv. Trojice i jedne stare tvrđave, a prema jugu na jednu novu tvrđavu. Te su kuće sve u redu, jedna od druge u rastroju od 2-10m, a ima i jedno 18 kuća. Put ih spaja sa pristaništem, kod koga je poštarski i brzojavni ured i kasarna oružnička. Ovakav je raspored koliko rad žala morskog, toliko i rad toga, što je više sela nepristupan položaj. Svega ima 18 domova, a duša 33. To su bratstva: Kaluđerovići, Palandačići, Krševci, Brinić i vojnici, koji nijesu stalni. A od skora došla porodica Trojanović i Radović.

Nazvalo se po starom gradu Porto Rose, koji je porušen od Saracena u 9 veku. Ovaj grad se opet bio podigao u 14 veku, ali ne već do prve veličine.

Razvaline Porto Rosa se vide i danas. Ovaj grad spominje se u nerodimskom hrisovulju Stefana Dušana od 1351, koji se smatra kao falsifikat. Groblje je kod crkve sv. Trojice, ali je isto novijeg postanka. Kad je ograđena crkva sv. Trojice ne zna se, a gradnja je po osnovi lađa sa zvonikom na preslicu. Gospa, katolička crkva je rađena mletačkog doba. Ogradio ju je mletački vojskovođa Antonije Alberti god 1783, kako se razabira iz natpisa. Narod veli, da je selo postalo doseljavanjem porodica iz opštine luštičke, i to najranije otragu 50-60g, a dotle su ovdje bili magazini, gde su Luštičani snosili svoje ulje za trgovinu, a tad se, kao i vazda, zvalo Porto Rose. Ti su magazini bili kuće pozemljuše; na njihovu mjestu su kuće sagrađene.

Uzrok, z6og kog su se ljudi ovde doselili, jeste taj što je ovde blizu mora i što je mesto oživelo i nodiglo se vojništvom. Pre pak 1809. godine i da su hteli se ovde naseliti, nisu smeli, jer je život i imetak pri moru bio nesiguran od razbojnika, a Mlečić je i onako nerado pravoslavne gledao u blizini svojoj, jer je nastojao, da ·mu pri moru budu sve rimokatolici, jer taj je elemenat smatrao vernijim i odanijim.

Otkad Austrija Bosnom zavlada, pravoslavni počinju polako iz brda k moru silaэiti, kako ovde u Porto Rose, tako i po svoj Voki.

Poreklo rodova 

Danas ovde stanuju: Kaluđerovići (2. kuće), koji slave sv. Trifuna, a prislužuju sv. Nikolu, kao i sva Luštica. Došli iz obližnjeg sela Klinaca.

Bpinić iz Krtola, ima 10 godina, slavi sv. Cpđa.

Kršanci (2 kuće), iz Klinaca ima 50 god., a slave sv. Trojicu.

Trojanović iz luštničkog sela Zabrđa ima 18 god, Slavi sv. Gospođu. Iz ove je kuće pok. dr. Vladimir Trojanović, srp. Poslanik.

Palandačić iz Babunjaca (Luštica) ima 19 god., a slavi sv. Nikolu.

Radović iz Klinaca ima 4 god., a slavi sv. Trifuna.

 

IZVOR: Boka, Pop Savo Nakićenović, 1913. godine

PRIREDIO: Saradnik portala Poreklo, Nebojša Novaković

 

Komentari (2)

Odgovorite

2 komentara

  1. Dragan

    Zamolio bih vas ako mozete da mi pomognete oko tragova prezimena Laketic ( slava je Bogojavljenje ) i Radić ( slava je Sv. Stefan ) iz sela Kovačevac kod Mrkonjić Grada ( Rep. Srpska )
    Ako nemate neke tacnije tragove, ono bar neke smernice u kom pravcu bi mogla da ide moja pretraga !?
    Hvala unapred !

  2. Dragan

    Ispravka zbog mail-a
    Oprostite i hvala !