Порекло презимена, село Мала Дренова (Трстеник)

20. новембра 2012.

коментара: 6

Порекло становништва села Мала Дренова, општина Трстеник. Стање из 1955. године

 

 У Малој Дренови има 130 кућа. У њој су:

Алексићи (6), староседеоци, славе Св. Николу зимског, а преслављају Св. Николу летњег.

Ерци (14), доселили су се из Херцеговине у село Рајинац. Када су неки Турци исекли све живо у Рајинцу, остало је од Ераца двоје мушке деце од који је једно отишло у село Кнић у Гружи, а друго се доселило у Малу Дрнову. Славе Св. Николу, а преслављају Св. Николу.

 Јевремовићи (6),  досељеници из Топлице,  слава им је Св.  Никола летњи ,а преслава Св. Никола зимски.

Промицаћи (8), досељеници из Промицала у старој Србији,  славе Петровдан,  а преслављају Св. Саву.

Луковци (4),  доселили су се из села Лукова у Топлици, славе Илиндан, преславе немају.

Бранковићи (8), досељеници из Срема.  Називају их кулизе и сматрају их за издајнике,  славе св.  Краља,  а преслављају Преображење. Преславу су од скоро узели.

Томићи (5), досељеници из Топлице, славе Св. Тому, а преслављају Томину недељу по Ускрсу.

Рајичевићи (6),  не зна се одакле су,  славе Св.  Ћирика .

Проштаревићи (7), не зна се одакле су досељени. Прозвани су тако што су када су се доселили, цепали сељацима прошје под надницу, славе Св. Краља, прекаде немају.

Златићи (10),  пореклом Власи,  славе Св.  Луку,  а преслављају Св.  Марка.

Стојаковићи (7),  не зна се одакле су се населили,  славе Св.  Николу зимског,  а преслављају Св. Николу летњег.

Бабићи (8) не знају одакле су, славе Св. Јована по Божићу и преслављају Ивањдан.

Савковићи (6), Бугари,  славе Петковицу.

Вратарци (6), доселили су се из Вратара у Жупи, славе Ђурђиц,  а преслављају Ђурђевдан.

Тувегџићи (3),  не зна се одакле су,  славе Ђурђиц,  а преслављају Ђурђевдан.

Глишићи (4),  из Морачана у Црној Гори, славе Аранђеловдан, а преслављају Велику Госпођу.

 Спасићи, о њима се не зна ништа.

 

ИЗВОР: Хроника Среза Левачког, рукопис непознатог аутора из 1955. године, приредо сарадник портала Порекло Милош Стојадиновић

Коментари (6)

Одговорите

6 коментара

 1. Наводи о “Пореклу становништва” нису из 1995. године, већ из из књиге Тодора Бушетића “Левач”, СЕЗ, књ. 5, Насеље и порекло становништва, књ. 2, СКА, Београд, 1903. године. Објавио сам у мојој књизи “Трагови предака”, стр. 82 – 83, Историјски архив Крушевац, 2009. године. Штампање финансирала Скупштина града Крушевца и Скупштина општине Трстеник.

 2. Алексићи нису староседеоци, већ старинци. Под тим називом се подразумевају повратници из Прека (Срема), који су после пропасти Кочине крајине тамо пребегли, а потом се вратили. Бушетић наводи села у Левчу, која су у то време попаљена и опстела, па тако помиње и Пусту Дренову или Старо село, код малодреновске цркве посвећене Светом Васксењу.
  Иначе Радивоје Ерац, досељеник из села Рајинца, односно његови су се доселили из Херцеговине, је оснивач села Мале Дренове. Е.М. Трагови предака, Историјски архив Крушевац, 2009; Снежана Марковић, 150 година школе у Милутовцу; Летопис школе у Малој Дренови; Јелена Ерац-Денчић, Мој деда Војислав Ерац, стр. 14, Историјски архив Крушевац, 2014, Библиотека Завичајна грађа.

  • Aleksandar Ercevic

   Postovani gospodine Milovane, moja porodica Ercevic vodi poreklo od Gavrila Erca, rodjenog u selu Lopate u Crnoj Gori, oko 1740 godine. Slava nam je Sv Nikola. Gavrilo je imao Tri sina, Radivoja, Jovana I Radisava. Moja porodica je od srednjeg sina Jovana. Kretanje familije je , a prateci rodoslov su, Crna Gora, Ercegovina ( autor rodoslova Nedeljko Ercevic 1835-19??, Paroh plocke crkve , pojam Ercegovina vezuje za teritoriju Drobnjaka, preko Pesteri, do sela oko Sjenice, N.Pazara) zatim selo Rudine, na obroncima Rogozne, gde se nakon toga familija naseljava oko Aleksandrovca I u Toplici. Imajuci u Vidu da nam je Slava ista, da li smo u krvnom srodstvu, a uzimajuci u Vidu podatke I znanje koju vi imate vezane za Vasu porodicu kao I one podatke koje Sam gore naveo , u vezi moje familije?

   • Милован Ерац

    Моји Ерци воде поррекло од Херака Владиславића. Приликом миграције из Херцеговине, сасвим је могуће да су неки остали или се одселили у Црну Гору. Препоручујем вам да погледате моју књигу Трагови предака. У њој је веома много извора података, које можете да користите и даље истражујете.

 3. Стојаковићи и Бабићи били су једна фамилија. Два брата су променила своје дотадашње презиме и узели ново по баби су Бабићи, а по баби Стоји су Стојаковићи. То се и данас зна у селу Мала Дренова. О томе више у књизи Милован Ерац, Трагови предака, Историјски архив Крушевац, Библиотека Завичајна историја, 2009.

 4. Проштаревићи су из Топлице (стр.85), касније променили презиме у Арсић. Е.М. Трагови предака, И.А.Крушевац, 2009.