Y-DNK haplogrupa C

25. oktobar 2012.

komentara: 0

Saradnik portala Poreklo Siniša Jerković iz Banjaluke, u svom novom tekstu predstavlja haplogrupu C (latinično C), svojstvenu narodima Azije, Australije i Severne Amerike

OPŠTE NAPOMENE:Haplogrupa C  proistekla je iz haplogrupe CF kako je to i prikazano na opštem DNK stablu. Zajedno sa F haplogrupom i svim potonjim haplogrupama na stablu nastala je na teritoriji Azije. Danas je haplogrupa C rasprostranjena na širokom prostoru Mongolije, Ruskog Dalekog Istoka, Mandžurije, Polinezije, Australije i kod nekih populacija sjevernoameričkih Indijanaca.

PORIJEKLO I MIGRACIJE: Smatra se da je haplogrupa C nastala prije 50 000 godina na indijskom potkontinentu. Iako danas u Indiji nije značajno zastupljena, po varijaciji haplotipova genetičari su izveli zaključak da je Indija vjerovatno mjesto nastanka i da su pripadnici haplogrupe C bili prvi homo sapiensi koji su prilikom izlaska iz Afrike došli na prostore jugoistočne Azije, a odatle migrirali i do Australije. Prije nekih 8000 godina jedna grupa pripadnika C haplogrupe je iz Istočne Azije prešla u sjevernu Ameriku na sjevernopacifičku obalu i ostala do današnjeg dana očuvana kod Nadene indijanskog naroda. Prvi naseljenici Australijskog kontinenta (Aboridžini) pripadaju takođe C haplogrupi i pretpostavlja se da su u Australiju došli još u periodu kada je postojala kopnena veza između Australije, Indonezije i Malajskog poluostrva. Nakon što je nivo mora porastao, australijski Aboridžini su ostali izolovani od ostatka svijeta.

SNP MUTACIJE : M130, M216, P184

MAPA RASPROSTRANJENOSTI:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

STABLO:

 

 

 

 

 

 

 

PODGRUPE I ZASTUPLJENOST:

 

C*

Prisutna u malim procentima u Aziji i Okeaniji.

 

C1 M8

Nastala vjerovatno prije 12 000 godina na japanskim ostrvima. Prisutna u Japanu u umjerenim frekvencijama od 5-10%.

 

C2 M38

Nastala u Melaneziji ili obalskom području jugoistočne Azije. Široko prisutna kod Polinežana i starosjedilaca Papue Nove Gvineje, kao što su narodi Lani i Dani koji imaju i do 100% C2 haplogrupe. Takođe veoma prisutna kod raznih naroda Mikronezije, Melanezije.

Kukova ostrva 82%, Samoa 72%, Tahiti 64%, Maori 43%, Tonga 34%.

 

C2a1 P33

Posebno prisutna kod Polinežana u velikom procentu.

 

C3 M217

C3a PK2

Prisutna kod mongolskih i tunguskih naroda istočne Azije i Sibira.

C3a1 M93

Sporadično se javlja kod Japanaca.

C3a2 P39

Javlja se kod nekoliko starosjedilačkih populacija Sjeverne Amerike uključujući Na-Dene narod, Sijuan i Algonkinske narode.

Javlja se kod Čejena i Apača u procentu od oko 15%.

C3a3 M48

Prisutna u visokom procentu kod sjevernih tunguskih naroda: Oročena 91%, Evena 74%, Evenka 70%, zatim kod Burjata 60%, kod Mongola 54%, Kazaha 40%, Hazara 40%, Nivka 38%, Korjaka 33%, Mandžuraca 27%, Uzbeka 20%, Korejanaca 16%.

C3a4 M407

 U malom procentu nađena kod Kambodžanaca, Han Kineza , Ujgura i Jakuta.

C3a5 P53.1

Nađena oko 10% kod naroda Sibe u Ksinjangu.

 

 C4 M347

Prisutna u visokom procentu kod australijskog naroda Aboridžina.

 

C5 M356

Prisutna u malim frekvencijama u južnoj, centralnoj i jugoistočnoj Aziji.

 

STARI NARODI:  Haplogrupa C slično haplogrupi D pokriva veliki broj raznorodnih grupacija, prije svega zbog same velike starosti haplogrupe i teritorijalne razuđenosti na azijskom, australijskom i američkom kontinentu. Ipak možemo određene stare narode vezati uz podgrupe opšte haplogrupe C.

Haplogrupa C2 M38, varijanta  C2a1 P33 može se sasvim sigurno povezati sa Polinežanskimnarodima u koje spadaju Havajci, Maori sa Novog Zelanda, Tongoanci, Tahićani, stanovnici Uskršnjih ostrva i dr.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Glave sa Uskršnjih ostrva

 

Haplogrupa C3a2 P39 je karakteristična za Na dene narode sjevernoameričkih Indijanaca. U ti grupu spadaju: Tlingit Indijanci Aljaske, Atapaski Indijanci u Kaliforniji, Oregonu i Kanadi i južni Atapaski: Navaho Indijanci i Apači u Arizoni i Juti.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tlingit Indijanka sa Aljaske

 

Haplogrupa C3a3 M48 karakteristična je za Tungusko-Mongolske narode u koje spadaju Mongoli, Burjati, Evenki i Mandžurci.

 

 

 

 

 

 

 

Mongolska porodica

Haplogrupa C4 M347 karakteristična je za Australijske Aboridžine i njihova je glavna haplogrupa.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Australijski Aboridžini

 

STARA DNK: Dosad je haplogrupa C nađena na starim kostima u dvije studije:

  1. Iskopavanja staromongolskih ostataka u dolini Egjin Gol južno od Bajkala, studija je rađena 2006., a kosti su stare oko 2000 godina
  2. Iskopavanja ostataka Andronovo kulture u okolini Krasnojarska u južnom Sibiru, studija je rađena 2008, a kosti su stare oko 3500 godina.

 

POZNATE LIČNOSTI:

Svakako najpoznatiji pripadnik haplogrupe C je bio Džingis Kan. Pretpostavka o njegovoj haplogrupi je nastala nakon što je analiziran veliki broj pripadnika haplogrupe C3 koji su pripadali jedinstvenom klasteru te haplogrupe koji je nastao prije nekih 1000 godina u Mongoliji, a zatim doživio pravu demografsku eksploziju u mnogim dijelovima Azije, upravo na onim područjima koje je Džingis Kan osvajao. Vjeruje se da su taj specifični haplotip mogli raširiti samo bliski rođaci i muški potomci Džingis Kana.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Džingis Kan-haplogrupa C3

 

AUTOR: Saradnik portala Poreklo Siniša Jerković

 

DNK

Naredni članak:

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.