На данашњи дан: Умро Светомир Ђукић, оснивач Српског олимпијског покрета

19. октобар 2012.

коментара: 0

19. октобра 1960. – Умро Светомир С. Ђукић, официр војске Краљевине Србије и дивизијски генерал у војсци Краљевине Југославије. За време Другог светског рата био је припадник обавештајне службе Југословенске војске у Отаџбини. Светомир Ђукић био је отац Српског олимпијског покрета.

Светомир Ђукић рођен је 29. маја 1882. године у селу Ражани код Косјерића од оца Светозара и мајке Драгиње. Основну школу је завршио у Ваљеву. Гимназију је уписао у Ужицу, а завршио у Београду. После реалке уписао је Нижу школу Војне академије коју је успешно завршио и у чину потпоручника ступио је у војну службу. Као кадет на војној академији Светомир Ђукић је био велики спортиста – стрелац, мачевалац, пливач, тркач, гиманастичар, веслач, скакач и бицикласта учествовао је на бројним такмичењима.

Ђукић је био оснивач и први директор Српског олимпијског клуба који је основан 23. фебруара 1910., такође је постављен за вођу прве српске олимпијске селекције Краљевине Србије на Петим летњим олимпијским играма које су одржане у Стокхолму 1912. године. У Стокхолму где је одржан Конгрес Међународног олимпијског комитета, Светомир Ђукић је постао члан тог престижног тела и ту остао све до 1948. године.

Као официр војске Краљевине Србије учествовао је у Првом и Другом балканском рату. За време Првог светског рата учествовао је у одбрани Београда и успешно држао положаје на Ади Циганлији, такође је учествовао у ослобађању Земуна. Ђукић је одликован највишим војним медаљама и признањима.

Године 1919. одржана је оснивачка седница Југословенског олимпијског одбора где је Светомир изабран за потпредеседника и у тој функцији предводио је југословенске спортисте на четири олимпијаде и то у Анверсу 1920, Паризу 1924, Амстердаму 1928. и Берлину 1938. године, а такође је био један од иницијатора кандидовања Краљевине Југославије, Београда за домаћина Међународног олимпијског комитета 1938-39. године и петнестих олимпијских игара 1948. године.

У Краљевини Југославији био је водећа личност олимпијског покрета. Године 1940. пензионисан је у чину дивизијског генерала. За време Другог светског рата прикључио се Југословенској војсци у Отаџбини. После рата одрекао се чланства у МОК у корист другог представника ФНР Југославије 1948. године и остатак живота провео у избеглиштву у Немачкој где је и умро у Дуизбургу. Посмрти остаци су му пренети 19. октобра 2002. у завичај и положени у гробници порте Ражанске цркве.

У организацији Скупштине општине Косјерић и Српског олимпијског комитета сваке године одржавају се Олимпијски дани као успомена на лик и дело Светомира Ђукића. Отворена је „Олимпијска соба“ у којој су изложени експонати и освојени олимпијски трофеји. Меморијал се завршава великом атлетском трком под називом „Олимписки трофеј“ у којој учествују ученици средњих и основних школа а после тога се одржава трка на 4.000 метара професиналних атлетичара.

Његов син је примаријус др Душан Ђукић који га је пратио током Другог светског рата и 2011. године је био председник Удружења припадника Југословенске војске у отаџбини.

ИЗВОР: Википедија

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.