Na današnji dan: Umro Svetomir Đukić, osnivač Srpskog olimpijskog pokreta

19. oktobar 2012.

komentara: 0

19. oktobra 1960. – Umro Svetomir S. Đukić, oficir vojske Kraljevine Srbije i divizijski general u vojsci Kraljevine Jugoslavije. Za vreme Drugog svetskog rata bio je pripadnik obaveštajne službe Jugoslovenske vojske u Otadžbini. Svetomir Đukić bio je otac Srpskog olimpijskog pokreta.

Svetomir Đukić rođen je 29. maja 1882. godine u selu Ražani kod Kosjerića od oca Svetozara i majke Draginje. Osnovnu školu je završio u Valjevu. Gimnaziju je upisao u Užicu, a završio u Beogradu. Posle realke upisao je Nižu školu Vojne akademije koju je uspešno završio i u činu potporučnika stupio je u vojnu službu. Kao kadet na vojnoj akademiji Svetomir Đukić je bio veliki sportista – strelac, mačevalac, plivač, trkač, gimanastičar, veslač, skakač i biciklasta učestvovao je na brojnim takmičenjima.

Đukić je bio osnivač i prvi direktor Srpskog olimpijskog kluba koji je osnovan 23. februara 1910., takođe je postavljen za vođu prve srpske olimpijske selekcije Kraljevine Srbije na Petim letnjim olimpijskim igrama koje su održane u Stokholmu 1912. godine. U Stokholmu gde je održan Kongres Međunarodnog olimpijskog komiteta, Svetomir Đukić je postao član tog prestižnog tela i tu ostao sve do 1948. godine.

Kao oficir vojske Kraljevine Srbije učestvovao je u Prvom i Drugom balkanskom ratu. Za vreme Prvog svetskog rata učestvovao je u odbrani Beograda i uspešno držao položaje na Adi Ciganliji, takođe je učestvovao u oslobađanju Zemuna. Đukić je odlikovan najvišim vojnim medaljama i priznanjima.

Godine 1919. održana je osnivačka sednica Jugoslovenskog olimpijskog odbora gde je Svetomir izabran za potpredesednika i u toj funkciji predvodio je jugoslovenske sportiste na četiri olimpijade i to u Anversu 1920, Parizu 1924, Amsterdamu 1928. i Berlinu 1938. godine, a takođe je bio jedan od inicijatora kandidovanja Kraljevine Jugoslavije, Beograda za domaćina Međunarodnog olimpijskog komiteta 1938-39. godine i petnestih olimpijskih igara 1948. godine.

U Kraljevini Jugoslaviji bio je vodeća ličnost olimpijskog pokreta. Godine 1940. penzionisan je u činu divizijskog generala. Za vreme Drugog svetskog rata priključio se Jugoslovenskoj vojsci u Otadžbini. Posle rata odrekao se članstva u MOK u korist drugog predstavnika FNR Jugoslavije 1948. godine i ostatak života proveo u izbeglištvu u Nemačkoj gde je i umro u Duizburgu. Posmrti ostaci su mu preneti 19. oktobra 2002. u zavičaj i položeni u grobnici porte Ražanske crkve.

U organizaciji Skupštine opštine Kosjerić i Srpskog olimpijskog komiteta svake godine održavaju se Olimpijski dani kao uspomena na lik i delo Svetomira Đukića. Otvorena je „Olimpijska soba“ u kojoj su izloženi eksponati i osvojeni olimpijski trofeji. Memorijal se završava velikom atletskom trkom pod nazivom „Olimpiski trofej“ u kojoj učestvuju učenici srednjih i osnovnih škola a posle toga se održava trka na 4.000 metara profesinalnih atletičara.

Njegov sin je primarijus dr Dušan Đukić koji ga je pratio tokom Drugog svetskog rata i 2011. godine je bio predsednik Udruženja pripadnika Jugoslovenske vojske u otadžbini.

IZVOR: Vikipedija

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.