Y-DNK haplogrupa D

7. oktobar 2012.

komentara: 1

Saradnik portala Poreklo Siniša Jerković iz Banjaluke daje vam objašnjenje pojedinačnih Y-DNK haplogrupa. U novom prilogu piše o  haplogrupi D, svojstvenoj azijskim narodima

 

OPŠTE NAPOMENE: Haplogrupa D je je proistekla iz nešto šire haplogrupe DE tako da joj je u genetskom smislu najbliža haplogrupa E. Iako je haplogrupa E tipična afrička haplogrupa, još nije jasno gdje su se iz opšte haplogrupe DE razdvojile E i D, naročito ako imamo u vidu da je haplogrupa D prisutna isključivo u Aziji. Danas je haplogrupa D prisutna u Burmi, jugozapadnoj Kini, Tibetu, Andamanskim ostrvima i Japanu sa tačno razdvojenim podgrupama čije zajedničko porijeklo seže u daleku prošlost.

PORIJEKLO I MIGRACIJE: Nastala prije 50 000 godina u Aziji. Pretpostavlja se da je bila dio obalske migracije prvih ljudskih iseljenika iz Afrike koji je išao obalom Arabije do Indije i dalje na istok. Interesantno je da je nema u Indiji. Iako genetski bliža haplogrupi E izgleda da se u migracijama haplogrupa D kretala najviše sa haplogrupom C. Te dvije haplogrupe predstavljaju ujedno prve ljudske naseljenike u istočnoj Aziji. Sva je prilika da se haplogrupa D od Andamanskih ostrva i Burme širila na sjever prema Tibetu. Ostaje spornim njen put do Japana.

SNP MUTACIJE: M174

MAPA RASPROSTRANJENOSTI:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

STABLO:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

PODGRUPE I ZASTUPLJENOST:

D* M174

Ova grana haplogrupe D, tačnije osnovna haplogrupa D pronađena je kod nekih izolovanih plemena na Andamanskim ostrvima u Indijskom okeanu. Radi se o plemenima Jarava i Onge. Ova podgrupa haplogrupe D se nalazi samo na ovim ostrvima.

D1 M15

Podgrupa D1 M15 nalazi se kod tibetansko-burmanskih naroda jugozapadne Kine u procentu od 23% kod Qiang naroda, 12% kod Tibetanaca, 9% kod Ji naroda i kod još nekih naroda jugoistočne Azije u umjerenim frekvencijama.

D2 M55

Ova podgrupa nalazi se kod Japanaca 30%, Ainu naroda i Rjukjuanaca u visokom procentu od preko 80%.

D3 P99

D3a P47

Nalazi se kod Tibetanaca i njima srodnih tibetanskih naroda Pumi i Naksi i do 50%, sa umjerenom frekvencijom kod još nekih centralno azijskih naroda.

 

STARI NARODI: Haplogrupa D ukupno gledano ne može se vezati za jednu određenu etničku grupaciju, ali zato njene podgrupe definišu jasne populacije.

Podgrupe D1 i D3 sasvim jasno možemo povezati sa tibetansko-burmanskim narodima koji spadaju u jednu jezičku porodicu, pri čemu je D1 dominantniji u Burmanskoj grani, a D3 u tibetanskoj.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tibetanka

 

Podgrupa D2 je tipična za starosjedilačko stanovništvo japanskih ostrva, prije svega Ainu naroda i Rjukjuanaca, ali je prisutna u velikoj mjeri i među današnjim Japancima. Staru Jomon kulturu Japana su izgradili mahom pripadnici ove podgrupe. Takođe jezik Ainua koji nema bliskosti ni sa jednim poznatim jezikom mogao bi biti stari jezik ove podgrupe.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ainu u tradicionalnom odijelu

 

Paragrupa D* se zasada može vezati sa starosjedilačkim plemenima Andamanskih ostrva u Indijskom okeanu i to sa južnom Andanamskom grupom u koju spadaju samo dva plemena Jarava i Onge.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jarava djevojka sa Andamanskih ostrva

 

AUTOR: Saradnik portala Poreklo Siniša Jerković

 

DNK

 

 

 

Komentari (1)

Odgovorite

Jedan komentar

  1. Ainunac

    neverovatna sličnost stilizovanog simbola na kapi Ainu muškarca sa Srbskim krstom sa 4 ocila.