Y-ДНК хаплогрупа D

7. октобар 2012.

коментара: 1

Сарадник портала Порекло Синиша Јерковић из Бањалуке даје вам објашњење појединачних Y-ДНК хаплогрупа. У новом прилогу пише о  хаплогрупи D, својственој азијским народима

 

ОПШТЕ НАПОМЕНЕ: Хаплогрупа D је је проистекла из нешто шире хаплогрупе DE тако да јој је у генетском смислу најближа хаплогрупа Е. Иако је хаплогрупа Е типична афричка хаплогрупа, још није јасно гдје су се из опште хаплогрупе DE раздвојиле Е и D, нарочито ако имамо у виду да је хаплогрупа D присутна искључиво у Азији. Данас је хаплогрупа D присутна у Бурми, југозападној Кини, Тибету, Андаманским острвима и Јапану са тачно раздвојеним подгрупама чије заједничко поријекло сеже у далеку прошлост.

ПОРИЈЕКЛО И МИГРАЦИЈЕ: Настала прије 50 000 година у Азији. Претпоставља се да је била дио обалске миграције првих људских исељеника из Африке који је ишао обалом Арабије до Индије и даље на исток. Интересантно је да је нема у Индији. Иако генетски ближа хаплогрупи Е изгледа да се у миграцијама хаплогрупа D кретала највише са хаплогрупом C. Те двије хаплогрупе представљају уједно прве људске насељенике у источној Азији. Сва је прилика да се хаплогрупа D од Андаманских острва и Бурме ширила на сјевер према Тибету. Остаје спорним њен пут до Јапана.

СНП МУТАЦИЈЕ: M174

МАПА РАСПРОСТРАЊЕНОСТИ:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

СТАБЛО:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ПОДГРУПЕ И ЗАСТУПЉЕНОСТ:

D* M174

Ова грана хаплогрупе D, тачније основна хаплогрупа D пронађена је код неких изолованих племена на Андаманским острвима у Индијском океану. Ради се о племенима Јарава и Онге. Ова подгрупа хаплогрупе D се налази само на овим острвима.

D1 M15

Подгрупа D1 M15 налази се код тибетанско-бурманских народа југозападне Кине у проценту од 23% код Qiang народа, 12% код Тибетанаца, 9% код Ји народа и код још неких народа југоисточне Азије у умјереним фреквенцијама.

D2 M55

Ова подгрупа налази се код Јапанаца 30%, Аину народа и Рјукјуанаца у високом проценту од преко 80%.

D3 P99

D3а P47

Налази се код Тибетанаца и њима сродних тибетанских народа Пуми и Накси и до 50%, са умјереном фреквенцијом код још неких централно азијских народа.

 

СТАРИ НАРОДИ: Хаплогрупа D укупно гледано не може се везати за једну одређену етничку групацију, али зато њене подгрупе дефинишу јасне популације.

Подгрупе D1 и D3 сасвим јасно можемо повезати са тибетанско-бурманским народима који спадају у једну језичку породицу, при чему је D1 доминантнији у Бурманској грани, а D3 у тибетанској.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Тибетанка

 

Подгрупа D2 је типична за старосједилачко становништво јапанских острва, прије свега Аину народа и Рјукјуанаца, али је присутна у великој мјери и међу данашњим Јапанцима. Стару Јомон културу Јапана су изградили махом припадници ове подгрупе. Такође језик Аинуа који нема блискости ни са једним познатим језиком могао би бити стари језик ове подгрупе.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Аину у традиционалном одијелу

 

Парагрупа D* се засада може везати са старосједилачким племенима Андаманских острва у Индијском океану и то са јужном Анданамском групом у коју спадају само два племена Јарава и Онге.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Јарава дјевојка са Андаманских острва

 

АУТОР: Сарадник портала Порекло Синиша Јерковић

 

ДНК

 

 

 

Коментари (1)

Одговорите

Један коментар

  1. Ainunac

    neverovatna sličnost stilizovanog simbola na kapi Ainu muškarca sa Srbskim krstom sa 4 ocila.