Питање читаоца: Одакле потичу Миљковићи?

4. октобар 2012.

коментара: 26

Моје име је Никола Миљковић, имам 29 година. Рођен сам од оца Милинка и мајке Севде рођ. Бешић.

Очеви родитељи су Богосав Миљковић и Љубица Миљковић. Деда Богосав је рођен у селу Вртоп код Ниша, ближе Гаџином Хану, а баба у селу Трнава код Прокупља.

Моји Миљковићи славе Св. Николу.

Мајчин отац је рођен у Великој Кладуши под именом Зекерија Бешић од оца Ибрахима и мајке Мунибе рођ. Грошић.

Оно што мене занима је одакле моји Миљковићи потичу?

Једна мала напомена, можда вама мала олакшица: чуо сам приче да су се неки од дедине рођене браће презивали Ђурић. Неки поп је нешто погрешио, или није.

Које је наше право презиме и одакле потиче?

Хвала унапред на одговору!

 

Коментари (26)

Одговорите

26 коментара

  1. Miroslav Mladenovic

    Допуна додатка:”….Села:Млачиште и Бајинце (Црна Трава):- Баинце и Млачиште“.. Порекло становништва Млачиста:-” је из књиге ЦРНА ТРАВА И ЦРНОТРАВЦИ (стр.32, аутор: раде Костадиновиућ 1968.г издато 1968,г. Лесковац). НАПОМЕНА: Има поновно ИЗДАЊЕ књиге о ЦРНОТРАВЦИМА у издању ЦРНОТРАВАЦА у Београду (удружење), само се кликне на ГООГЛЕ и добије адреса набавке.
    Мирослав Младеновић локални етнолог Власотинце
    2 новембар 2012.године Власотинце

  2. Марко Миљковић

    Моје име је Марко Миљковић. Рођен сам у Лесковцу од оца Јовице и мајке Љиљане (Јовановић, село Прекопчелица код Лебана). Деда по оцу, Велимир Миљковић рођен је 1929. у селу Цекавица, општина Лебане (жена Лепосава Илић рођена 1932. у селу Доње Врановце, Лебане), одакле је прешао у Лесковац. Његов отац Петар Миљковић такође је рођен у Цекавици (учесник у Првом светском рату, носилац албанске споменице, преживео албанску голготу, Крф, лечење у Ници и вратио се у своје село). Петар је имао петоро деце, три сина (Мирко, Велимир, Милорад) и две ћерке. Мирко и Милорад су остали у Цекавици док је мој деда Велимир прешао да живи у Лесковцу. Породица Мирка Миљковића (који су остали у породичној кући Петра у Цекавици) данас носи презиме Петровић (по Петру Миљковићу). Отац мога прадеде Петра звао се Сотир Миљковић, мој чукундеда. Мислим да је и он рођен у Цекавици али нисам сигуран. Породична крсна слава је свети Никола. Из неких усмених предања чуо сам да водимо порекло од Миљковића са Врачара из Београда, који су се доселили на простор између Лесковца и Лебана (Цекавица) после ослобођења од Турака. Колико знам, данас нема других мушких наследника Миљковића од ове моје лозе сем мене, пошто породице Мирка Петровића (Миљковића) и Милорада Миљковића, обе из Цекавице, немају мушке наследнике.
    Волео бих да сазнам одакле воде порекло Миљковићи из Цекавице код Лебана, најдаље за кога сам чуо јесте чукундеда Сотир Миљковић, и да ли је тачна прича о повезаности са Миљковићима са Врачара из Београда.
    Хвала на свакој помоћи. Поздрав!

    • Марко Чанић

      Моја баба је од Миљковића, који славе св. Николу, али су они из околине Тополе, код Аранђеловца, тачније село Маскар. Воде порекло из старог Влаха, па претпостављам по презимену и слави да су и твоји Миљковићи од тих.

    • Zoran

      Miljkovići iz sela Cekavie a da potiču sa vračara su VRAČARCI,sam naziv kaze.

    • Stanoje Miljkovic

      Ja sam Stanoje Miljkovic rodjen sam u beogradu.a poreklo vodim iz sela lapotince okolina Leskovca.Miljkovici su se tu doselili iz Graova Grdelicka klisura.ne znam koje godine.

  3. Mirko Miljković

    Koliko ja znam Moj deda Ratomir Miljković rođen u Svilaincu 1913 god, i baba Radmila Miljković rođena Marković u Markovcu, 6-7 km od Svilainca. Po pričama koje sam čuo, cela loza izginula je u 1 svetskom ratu,i ostao je samo moj deda, zatim moj otac Dragan, i ja

  4. Milos

    Da li neko ima informacije o Miljkovicima iz Cetinske krajine u Dalmaciji ? Krsna slava, sv. Vasilije Veliki

  5. Slavisa Miljkovic

    Zovem se Slavisa, iz Kosova Polja sam, imam 29 godina. Inace Pradeda mi se zvao Branko,deda Slavoljub a otac Trajko, oni su iz Vlaskog Drenovca kod Orahovca na Kosovu. 1958 godine su se preselili u Kosovu Polju. Krasna slava nam je Sv.Arandjel. Pozdrav

  6. Slaviša Miljković

    Zovem se Slaviša Miljković, rodjen u Nišu.Vidim da dosta se pominje selo Vrtop, tj. selo se zove Veliki Vrtop opština Gadzin Han,selo je udaljeno od Niša 42 km.Unazad 4-5 generacija su zivele tamo,mozda i više,Pre nekoliko godina sam pricao sa teologom koji je udaljen nekoliko sela od Velikog Vrtopa ,isto Miljković i on mi je ispričao da je deda Miljko verovatno dok smo bili pod turcima pobegao iz sela Orah koji se nalazi 13 km od Nikšića, u okolinu Vlasotinca i osnovao selo Orašje,zatim se doselio u Zaplanje,tako se zove deo u kome se nalazi selo V. Vrtop, nadomak Niša.Voleo bih da razmenim podatke sa još nekim Miljkovićem,ostavljam broj mob pa se javite 066/80-66-581.Veliki pozdrav za bracu Miljković

    • Jelena Miljkovic

      Ja sam od Zaplanjskih Miljkovica iz golemog krcimira, osim.sto je par generacija unazad zivelo tu ne znam nista blize ni dalje, a zanimljivo je da i sa majcine.strane isto imam negde u lozi Miljkovice ali za njih imam rodoslov.

  7. Ivan

    Da li mozda znate odakle Miljkovic u Paracinu? Ja koliko znam moji su oduvek tu. Otac, deda, paradeda, cukundeda to je ono sto sam siguran. Oca nekad kad sam pitao, kaze da smo oduvek tu, a vidim da izgleda Miljkovici poticu sa juga. Slavimo sv. Nikolu. Stric koji je ostao u staroj kuci slavi Sv Lazara tj. Lazarevu subotu, Vrbicu

  8. Katarina Miljkovic

    Moje ime je Katarina Miljkovic.Stanovnik sam sela Selevca,koje se nalazi nedaleko od Smedereva. Kao krsnu slavu,svi Miljkovici u selu(ima ih dosta)slave Svetog Nikolu. U popisu iz 1863. pominje se samo Milenko Miljkovic. Na neki nacin pronasla sam njegov grob i smatram da je imao zenu Jerinu,koja je rodjena 1804. Unazad imam pouzdane informacije do mog petog kolena(sa dedine strane). Dakle ta moja navrbaba zvala se Milica.Odista bihj zelela da saznam celo porodicno stablo,ali je nazalost to sve cega se moj deka setio,opet sa poteskocama. Mnogo me zanima ovaj deo istorije…Ako neko ista zna sto bi moglo da mi pomogne,bila bih mu najiskrenije zahvalna.Pozdrav!