На данашњи дан: Умрла прва српска сликарка Катарина Ивановић

20. септембар 2012.

коментара: 1

20. септембар 1882. – Умрла је Катарина Ивановић, прва жена сликар и академик у Србији.

Катарина Ивановић је рођена 15. маја 1811. у породици српског грађевинског предузимача у Веспрему, у Угарској. Детињство је провела у Столном Београду у малој српској заједници која се опирала губљењу националног идентитета.Талентована од детињства сликарство је почела да учи захваљујући новчаној помоћи трговца Ђорђа Станковића у Пешти у атељеу Јожефа Пешког. Касније је њен дар за ликовну уметност уочила и мађарска грофица Чаки која јој је омогућила да сликарство учи у Бечу у Уметничкој академији, где жене у то доба иначе нису имале приступ.

Даље се усавршавала на Академији у Минхену, где студира скоро две године (1845 — 1846) историјско сликарство. Ту је започела студију познате композиције “Ослобођење Београда 1806”. Године 1846. одлази у Београд у ком остаје свега годину дана. Извесно време живела је у Паризу и Загребу. Путовала је по Холандији и Италији, где је много научила о савременом сликарству. Пред крај живота вратила се у Стони Београд где је живела и радила све до своје смрти. У том периоду ствара углавном историјске композиције, жанр-слике и мртве природе.

Катарина Ивановић је веома слабо говорила српски. Без обзира на то она је била велики српски родољуб. Одушевљен њеном лепотом и интелектом, у оно време веома популарни песник Сима Милутиновић Сарајлија је 1837. године Катарини Ивановић посветио спев „Троје-сестарство“.

1876. године постала је члан Српског ученог друштва и тако је она постала прва жена академик код Срба. Преминула је у Стоном Београду 22. септембра 1882. године. Њени посмртни остаци 1967. године пренети су у Београд.

Катарина Ивановић је у главном сликала портрете, историјске жанр-композиције, а с посебним успехом је успела да компонује мртву природу. Међу њена најпознатија дела спадају следеће слике: Аутопортрет (1836.), Портрет младог мушкарца (1837., Грожђе с корпом (1838.), Српски Хомер (цртеж 1839.), Портрет Симе Милутиновића Сарајлије (1840), Италијански виноградар (1842. После 1846. Портрет кнегиње Персиде Карађорђевић, Портрет војводе Стевана Книћанина, Деца Павла Станишића, Београђанка, Млади Данић, Дечак са соколом и др.

Катарина Ивановић је насликала укупно 38 слика.

ИЗВОР: РТС, Википедија

Коментари (1)

Одговорите

Један коментар