Na današnji dan: Umrla prva srpska slikarka Katarina Ivanović

20. septembar 2012.

komentara: 1

20. septembar 1882. – Umrla je Katarina Ivanović, prva žena slikar i akademik u Srbiji.

Katarina Ivanović je rođena 15. maja 1811. u porodici srpskog građevinskog preduzimača u Vespremu, u Ugarskoj. Detinjstvo je provela u Stolnom Beogradu u maloj srpskoj zajednici koja se opirala gubljenju nacionalnog identiteta.Talentovana od detinjstva slikarstvo je počela da uči zahvaljujući novčanoj pomoći trgovca Đorđa Stankovića u Pešti u ateljeu Jožefa Peškog. Kasnije je njen dar za likovnu umetnost uočila i mađarska grofica Čaki koja joj je omogućila da slikarstvo uči u Beču u Umetničkoj akademiji, gde žene u to doba inače nisu imale pristup.

Dalje se usavršavala na Akademiji u Minhenu, gde studira skoro dve godine (1845 — 1846) istorijsko slikarstvo. Tu je započela studiju poznate kompozicije “Oslobođenje Beograda 1806”. Godine 1846. odlazi u Beograd u kom ostaje svega godinu dana. Izvesno vreme živela je u Parizu i Zagrebu. Putovala je po Holandiji i Italiji, gde je mnogo naučila o savremenom slikarstvu. Pred kraj života vratila se u Stoni Beograd gde je živela i radila sve do svoje smrti. U tom periodu stvara uglavnom istorijske kompozicije, žanr-slike i mrtve prirode.

Katarina Ivanović je veoma slabo govorila srpski. Bez obzira na to ona je bila veliki srpski rodoljub. Oduševljen njenom lepotom i intelektom, u ono vreme veoma popularni pesnik Sima Milutinović Sarajlija je 1837. godine Katarini Ivanović posvetio spev „Troje-sestarstvo“.

1876. godine postala je član Srpskog učenog društva i tako je ona postala prva žena akademik kod Srba. Preminula je u Stonom Beogradu 22. septembra 1882. godine. Njeni posmrtni ostaci 1967. godine preneti su u Beograd.

Katarina Ivanović je u glavnom slikala portrete, istorijske žanr-kompozicije, a s posebnim uspehom je uspela da komponuje mrtvu prirodu. Među njena najpoznatija dela spadaju sledeće slike: Autoportret (1836.), Portret mladog muškarca (1837., Grožđe s korpom (1838.), Srpski Homer (crtež 1839.), Portret Sime Milutinovića Sarajlije (1840), Italijanski vinogradar (1842. Posle 1846. Portret kneginje Perside Karađorđević, Portret vojvode Stevana Knićanina, Deca Pavla Stanišića, Beograđanka, Mladi Danić, Dečak sa sokolom i dr.

Katarina Ivanović je naslikala ukupno 38 slika.

IZVOR: RTS, Vikipedija

Komentari (1)

Odgovorite

Jedan komentar