Poreklo Isidore Minić

13. septembar 2012.

komentara: 3

Rođena: U Beogradu, 5. juna 1973. godine

Roditelji: Otac Branimir Minić, rođen u Beogradu, slikar; majka (pok.) Neda Spasojević, rođena u Beogradu, glumica.

Krsna slava: Sveti Vasilije Veliki (Minići), Sveti Jovan (Spasojevići)

O precima: Moj otac je iz mešovitog braka. Njegov otac, moj deda Milan, je rođen u Boleču, a nana je bila Nemica, koja je uzela kršteno ime Helena. Inače, nana je rođena u Smederevu, od majke Srpkinje Marije, i oca Nemca, Hajnriha Glazera. Deda Milan je radio kao kartograf u Vojnom institutu, a baka je bila domaćica.

Otac moje majke Milorad Spasojević, rodom iz Andrijevice, bio je filmski i pozorišni glumac, a majka Austrijanka, rođena u Beču, zvala se Hilda Lermer i bila je pozorišna krojačica. Inače, baka Hilda je sa nekih trinaest godina došla u Vojvodinu. Njen otac je prvi stigao u Vršac. Kada je našao posao i skrasio se, za njim su došle i ona i njena majka iz Beča. Baka Hilda je kasnije uzela ime Jelena. Ne znam kako su se ona i moj deda Milorad Spasojević upoznali. Uvek mi je bilo čudno kako i gde je uopšte, on, Crnogorac iz Andrijevice sreo jednu Nemicu iz Beča… No, kao devojčici mi nije pristajalo da pitam tako nešto, a posle je bilo kasno, i tako to nikada nisam saznala.

O prezimenu: Minići su poreklom Crnogorci iz okoline Nikšića. Tokom velike seobe Arsenija Čarnojevića naselili su se u ove krajeve, a prezime nisu menjali vekovima.

Ratnici: Pradeda sa majčine strane, Julijus Lermer učestvovao je u Prvom svetskom ratu na strani Austrougarske i bio je u zarobljeništvu u Italiji.

Porodična anegdota: Deda sa mamine strane, Milorad Spasojević, bio je pravi Crnogorac. Visok, mršav, sa zaliscima i markantnim nosem. Srčan čovek, koji se vodio devizom: „Što na umu, to na drumu“. Borio se za svoju porodicu. Kao putujući glumac proputovao je celu Jugoslaviju. Birajući angažmane, bilo mu je bitno pre svega da dobije dobru ulogu, smeštaj za porodicu i posao za svoju ženu – da šije u pozorištu. To su bili neki njegovi uslovi. Čim neki od njih ne bi bio ispunjen, išao je dalje. Tako je prošao put od Banjaluke, Zenice, Tuzle, Sarajeva, preko Nikšića, Podgorice, Vranja, Niša, do Zrenjanina, i Beograda. U kom god gradu da gostujem, dočekaju me s istim rečima: „Ovde je bio tvoj deda“(smeh). Sećam se da je voleo da recituje. Posle ručka bi obavezno sve prisutne iz familije zabavljao recitujući neku pesmu ili odlomak. Inače, moj deda je jedan od retkih, koji je sam dramatizovao i izvodio ceo „Gorski vijenac“. Snimio je čak i ploču. Čuvene su njegove popodnevne šetnje do Kalemegdana i nazad, tokom kojih je imao običaj da izgovori ceo „Gorski vijenac“.

Biografija: Osnovnu i srednju školu završila u Beogradu, gde je diplomirala i na Fakultetu dramskih umetnosti u klasi prof. Predraga Bajčetića. Stalni je član Pozorišta Atelje 212 od 1998. godine. Više o glumačkoj karijeri Isidore Minić pročitajte OVDE.

IZVOR: Isidora Minić za portal Poreklo. Prilog napisala novinarka Katarina Vuković

 

Komentari (3)

Odgovorite

3 komentara

  1. Milan Nis

    Odavno sam hteo nesto da saznam o njenom dedi Miloradu Spasojevicu.
    Nisam ockivao da cu da nadjem ovaj tekst. Interesantna stvar je da se sa cerkom pojavljuje u istom kadru u tv drami Darovi moje rodjake Marije (1969), a u filmu Kad budem mrtav i beo igraju u istom filmu, ali nemaju zajednickih scena. On ima tu scene sa Ruzicom Sokic.

    • Rade Brakočević

      Milorad Spasojević je Šekularac, po slavi i plemenu. Spasojevići su šire iz bratstva Maslari, starog roda plemena i kraja Šekular.

  2. Sasa Spasojevic

    Neznam ko je ovo pisao ali od pokojne Neda Spasojevic njen deda je rodjeni brat od moga dede a ja sam rodom iz Gorazda, Bosna I mi Slavimo Djurdjevdan. Neznam puno posto su njeni otisli davno za Beograd ali moj otac zna viseoram da ga pitam.