Poreklo prezimena, selo Doborodo (Užice)

28. avgust 2012.

komentara: 2

Poreklo stanovništva sela Dobrodo, opština Užice (Užička Crna Gora), stanje iz 1925. godine

Nikakvih starina u ovom selu nema. Stari tragovi pogubili su se, šume ih ukrile i ne mogu da se lako pronađu. U tradicijama seljaka ostale su neke uspomene da su dolazili neki stranci i kopali nekakve rude. Starih nekih porodica u ovom selu nema niti ih je moglo ostati, kad se ima u vidu da ih nema ni po susednim selima. Najstarije porodice došle su kad i po Vranjanima i Otnju oko 1760. godine.

Najraniji doseljenici su Perišići, koje je dovela nekakva baba Mara iz okoline Nikšića, iz nekog mesta blizu klanca Duge. Mara je došla s dva sina i više dece. Stariji joj je sin umro čim se stanio, a mlađi Periša, ostao i nije se dalje kretao. Po Mari, potomci se zovu Marići, a po Periši Perišići, samo izvan sela nisu nikad Marići, nego Perišići; ima ih 19 kuća, slave Đurđic.

Dragačevci su došli malo posle baba Mare; stara hajdučka porodica, čiji je predak hajduk Milo hajdukovao i po okolini Požege. Kad je hteo ukriti trag o sebi s bratom Drajom prešao je u ovo selo i do Kamenice se naselio. Dragačevci i Milovci izvan sela došli su iz Lise, ima ih 11 kuća, vrlo imućnih i uglednih. Slave sv. Nikolu.

Milovanovići (9 k., sv. Nikola), došli iz Šljivovice u Starom Vlahu, opet hajdučka porodica, došla da se sakrije i smiri od dalje hajdučije.

Milićevići (11 k., slave sv. Đurđa), došli iz Mokre Gore u Starom Vlahu, opet hajdučka porodica, došla je da se u ovom kraju sakrije.

Jelići, ušli u Perišiće, su iz Kremna, ima ih 7 kuća, slave sv. Đurđa.

Ostojići u Milićeviće došli su iz Mokre Gore, ima ih 5 kuća, slave sv. Stefana.

Bondžule, ušli Dragačevcima, došli su iz Otnja, 2 kuće, slave sv. Đurđa.

IZVOR: Saradnik portala Poreklo Aleksandar Aksić Šarko

Komentari (2)

Odgovorite

2 komentara

  1. Miladin Milović

    Dragačevci – izvan sela ih nazivali Milovići, a ne Milovci. U selu Dobrodo danas žive i Milovići i Dragačavci, jedni do drugih i zna se da imaju isto poreklo.

  2. Vladan Marić

    Poštovani,
    Verovatnoća da su Marići iz okoline Nikšića je moguća,mada mislim da je prava postojbina Hercegovina i to bliže Trebinju.Pravoslavci Marići slave Djurdjevdan ili Djurdjic.
    Zanimljiva ličnost je Atanacko Marić,koji je bio oberknez nahije kod Miloša Obrenovića i čovek za dusan za finansije.Imao je tri ćerke.Njegova stara kuća se nalazila u Bondžulićima i brega je da bude pod zaštitom države,pre raspada stare Jugoslavije.Čuo sam da su se Slovenci time bavili.
    Kasnije su vlasnici srušili tu kuću i napravili na istom mestu novu.
    Mnoge reči sam mogao čuti u Trebinju onako kako se pričaju u mom selu.