Порекло презимена, село Добородо (Ужице)

28. август 2012.

коментара: 2

Порекло становништва села Добродо, општина Ужице (Ужичка Црна Гора), стање из 1925. године

Никаквих старина у овом селу нема. Стари трагови погубили су се, шуме их укриле и не могу да се лако пронађу. У традицијама сељака остале су неке успомене да су долазили неки странци и копали некакве руде. Старих неких породица у овом селу нема нити их је могло остати, кад се има у виду да их нема ни по суседним селима. Најстарије породице дошле су кад и по Врањанима и Отњу око 1760. године.

Најранији досељеници су Перишићи, које је довела некаква баба Мара из околине Никшића, из неког места близу кланца Дуге. Мара је дошла с два сина и више деце. Старији јој је син умро чим се станио, а млађи Периша, остао и није се даље кретао. По Мари, потомци се зову Марићи, а по Периши Перишићи, само изван села нису никад Марићи, него Перишићи; има их 19 кућа, славе Ђурђиц.

Драгачевци су дошли мало после баба Маре; стара хајдучка породица, чији је предак хајдук Мило хајдуковао и по околини Пожеге. Кад је хтео укрити траг о себи с братом Драјом прешао је у ово село и до Каменице се населио. Драгачевци и Миловци изван села дошли су из Лисе, има их 11 кућа, врло имућних и угледних. Славе св. Николу.

Миловановићи (9 к., св. Никола), дошли из Шљивовице у Старом Влаху, опет хајдучка породица, дошла да се сакрије и смири од даље хајдучије.

Милићевићи (11 к., славе св. Ђурђа), дошли из Мокре Горе у Старом Влаху, опет хајдучка породица, дошла је да се у овом крају сакрије.

Јелићи, ушли у Перишиће, су из Кремна, има их 7 кућа, славе св. Ђурђа.

Остојићи у Милићевиће дошли су из Мокре Горе, има их 5 кућа, славе св. Стефана.

Бонџуле, ушли Драгачевцима, дошли су из Отња, 2 куће, славе св. Ђурђа.

ИЗВОР: Сарадник портала Порекло Александар Аксић Шарко

Коментари (2)

Одговорите

2 коментара

  1. Миладин Миловић

    Драгачевци – изван села их називали Миловићи, а не Миловци. У селу Добродо данас живе и Миловићи и Драгачавци, једни до других и зна се да имају исто порекло.

  2. Vladan Marić

    Poštovani,
    Verovatnoća da su Marići iz okoline Nikšića je moguća,mada mislim da je prava postojbina Hercegovina i to bliže Trebinju.Pravoslavci Marići slave Djurdjevdan ili Djurdjic.
    Zanimljiva ličnost je Atanacko Marić,koji je bio oberknez nahije kod Miloša Obrenovića i čovek za dusan za finansije.Imao je tri ćerke.Njegova stara kuća se nalazila u Bondžulićima i brega je da bude pod zaštitom države,pre raspada stare Jugoslavije.Čuo sam da su se Slovenci time bavili.
    Kasnije su vlasnici srušili tu kuću i napravili na istom mestu novu.
    Mnoge reči sam mogao čuti u Trebinju onako kako se pričaju u mom selu.