Писмо читаоца: Порекло презимена Арнаут?

30. јуна 2012.

коментара: 21

Поштовани,

интересују ме подаци о презимену Арнаут.

Колико је мени познато, Арнаути потичу из Врлике ( између Сиња и Книна), село Косоре.

Славимо Ђурђевдан.

Колико ми је познато, била су два брата и то Никола и Ристо. Обојица су једно вријеме радили у САД, држава Аризона, град Глобе. По повратку из Америке,  Никола се са породицом настанио се у Ливну ( БиХ), а Ристо је отишао у Београд. Никола, који је живио у Ливну, имао је два сина и то Радована и Сава. Николу и Радована убиле су усташе у Ливну, односно бацили их у јаму Пролог.

Сина Сава Други свјетски рат затекао је у Београду.

Не знам више података али би ме интересовало ако бих дознао нешто више.

С поштовањем, Радован Арнаут.

 

Коментари (21)

Одговорите

21 коментара

 1. Arnaut Mile

  Arnauti iz Vrlike selo Kosore slave dve slave odnosno jedan deo Arnauta slavi Svetog Arhangela Mihaila (Arandjelovdan) a drugi deo slavi Svetoga Savu.

 2. Nikola Arnaut

  Vecina prezimena Arnaut nalazi se u okolini Vrlike i koliko mi je poznato poneki su promjenili prezime u Arnautovic i Knjaz nisam 100% siguran, isto tako selo Guber kod Livna ima ili je imalo par familija Arnauta prije rata moje porjeklo je iz Crnog Luga jedina familija Arnaut i bilo je tri familije u susednom selu Nuglasica nismo bili rod premda slavimo svetog Djurdja takodje postoje familije Arnaut u okolini Capljine mislim da je vecina nastradala od ustasa za vrijeme drugog svjetskog rata.Nema dovoljno dokaza ali ima jedna verzija da poticemo iz sela Dulica kod Gacka.Nadam se da ce Vam ovo pomoci malo da odgonetate vase pitanje.

  • Aleksandar Knez

   U selu Kosore je bilo četiri porodice Arnaut. Tri porodice slave Sv.Savu, a jedna Sv.Arhangela Mihaila. Slava Sv.Sava je novijeg datuma, ove tri porodice su počele da je slave oko 1900. godine. Pre toga se slavio Sv.Nikola, Sv.Arhangel i po nekim izvorima Sv.Stefan. Arnauti koji slave Arandjelovdan imaju porodični nadimak “Knez”, po prvom predaku za koga imaju podatke i koga su svi u selu tako zvali. Pojedine porodice su promenile prezime u Knez a neke (čak i neke što slave Sv.Savu) u Arnautović. Što se Arnauta u Livanjskom polju tiče, u knjizi “Livanjsko polje – zov zavičaja” autora Milana Djurana, opisuju se porodice Arnaut širom Livanjskog polja. Arnauti što slave Sv.Djordja, imaju predanje da su se doselili iz Kosora. Arnauti koji slave Sv.Nikolu su se takodje doselili iz Kosora, ali pod prezimenom Mihaljica. Prvo su došli u Čaprazlije a posle u ostala mesta. Arnauti u Guberu, su se prezivali Mihaljica, ali su dolaskom u Guber radili na imanju bega Arnautovića, rodom iz Travnika i tako dobili prezime Arnaut. Istog su roda kao i Mihaljice, i verovatno kao i Arnauti iz Kosora koji su slavili Sv.Nikolu. Staro prezime Mihaljica je Miljanić. Starinom su iz Crne Gore, slavili su Sv.Jovana a dolaskom u Liku, menjaju slavu i prezime. Kroz Kosore su samo prošli i nastanili se u selima Livanjskog polja.
   Za ostale Arnaute, još nemam podataka o poreklu.

   Nikola, jedno pitanje za Vas. Obzirom da ste iz Crnog Luga, koliko ste sigurni da niste u srodstvu sa Arnautima iz Nuglašice, obzirom da ste po predanju i jedni i drugi došli iz Kosora?

  • Nikola

   E pa mi smo rodjaci…. moj deda po majci je pok.Nikola Arnaut iz Lipara (Vojvodina) a pradeda Petar Arnaut. Bio sam pre 30 god u Crnom Lugu da vidim odakle poticu…prelep kraj. A ti?

 3. Goran Arnaut

  Pozdrav svima koji se interesuju i istrazuju porijeklo svoje i svoje porodice.
  Informacija za Radovana Arnauta jeste da su njegovi zivjeli u selu Rapovine na putu Livno – Guber koji dalje produzava za Dalmaciju. Bilo ih je u dvije ili tri kuce po kazivanjima mog djeda a pred zadnji rat je ostala samo jedna koja je vjerovatno njemu rod.
  Sto se tice porijekla i rasprostranjenosti prezimena Arnaut za nekoliko godina istrazivanja sam pronasao nekoliko oprecnih podataka:
  PORIJEKLO- od teorije starosjedilaca u Cetinskoj Krajini do teorije porijekla sa Kosova i Metohije i Crne Gore,tacnije granice Crne Gore i Albanije ( Miljanici i prica o cijelom selu Arnauta na granic).Takodje sem Miljanica pominju se Mihaljice i jos nekoliko prezimena sa kojih su navodno promjenili preziem u Arnaut.
  NACIONALNA PRIPADNOST: svi su Srbi sem nekoliko porodica u srednjoj Bosni koji su Muslimani ( dnasnji Bosnjaci )- ima ih u zenickoj,travnickoj i sarajevskoj regiji i ima ih u hercegovini kao Hrvata – i jedni i drugi su promjenili vjeru a za pomenute porodice u hercegovini se i znaju podaci.
  KRSNE SLAVE: Sveti Nikola, Sveti Djordje , Sveti Sava i Sveti Arhangel Mihailo. Ima poodataka o jos nekim Krsnim Slavama ali to su novo preuzete slave od pojedinaca uglavnom mladih koje ti isti nisu nasljedili od djedova ili oceva.
  GEOGRAFSKA RASPROSTRANJENOST.
  CETINSKA KRAJINA: zivjeli su u 4 naseljena mjesta ;
  LIVANJSKA OPSTINA : zivjeli su u 9 naseljenih mjesta (Veliki Guber,Livno,Odzak,Rapovine,,Zabljak,Suhaca,Caprazlije,Crni Lug,Nuglasica- od kojih danas vecina ne postoji;
  HERCEGOVINA: 1 naseljeno mjesto – ono sto je meni poznato
  CRNA GORA: 1 naseljeno mjesto.

  Ima mnogo izvora o porijeklu koje se ne slazu ,recimo o dolasku u Guber iz Travnika.
  kao i gospodin Aleksandar Knez i ja sam dosao do tih saznanja o dolasku iz Crne Gore ali nigdje nisdam nalazio podatke o njihovom boravku u Lici.
  Takodje godine rodjenja i smrti na na nadgrobnim spomenicima su starije u Guberu i Livnu nego u Donjem Livanjskom Polju ( Caprazlije, Crni Lug,Nuglasica ) sto se ne slaze sa teorijom Doseljenja u Guber iz Caprazlija.
  Takodje podrucija oko planine Dinare su vjekovima bile granicna podrucja izmedju carstava:Mletacke republike,Osmanskog Crastva,Habzburske monarhije i kasnije Austro ugarske i takodje i podrucja Uskoka i Hajduka i stanovnici ovih krajeva su se cesto selili i mjenjali prezimena i krsne slave da bi izbjegli turske osvete.Uslijed tri poslijednja rata u XX vijeku tragovi mnogih porodica su se zagubili i mnoge porodice su i istrijebljene.
  Ako neko zna neke podatke O porijeklu porodice Arnaut moze da mi posalje elektronskom postom. Hvala unaprijed

  • Branko Arnaut

   Pozdrav svima,
   Gorane da te nadopunim :
   trenutno najveći broj porodica prezimena Arnaut živi u doline Neretve .
   U Metkoviću i u selu Glušci.
   Svi slave krsnu slavu Mala Gospojina (21.IX).
   O porijeklu postoji usmena predaja o području Skadra pa preko Hercegovine u dolinu Neretve prije 300-ak godina ,o čemu nema pisanih tragova.

   • Александар Кнез

    Усмено предање које спомињете се поклапа са истраживањем које за мене радио истраживач Слободан Бурсаћ из Земуна. По њему, ми Арнаути смо потомци старог племена Матаруге. Пореклом смо из села Матагужи, са полуострва-острва Врањина на Скадарском језеру. Наводно смо се, због сталног плављења имања, почели селити… У Кучима смо основали село “Косор”, и по њему дали назив селу “Косоре” у Далмацији. Неки предак је био наводно наглув, па смо тако добили презиме “Глушац”, и по њему је место Глушци у Херцеговини. Пошто смо дошли из “Арнаутије”, у Херцеговини добијамо презиме Арнаут, презиме Глушац се губи. Изворна слава још са обале Скадарског језера је Мала Госпојина, која се и данас слави. Један део Арнаута се око 1690. године исељава у Далмацију и тамо мења славу у Аранђеловдан. После иду исељавања у Ливањско поље и даље у Дубицу, Лику. У Лици су Арнаути добили презиме Ернаут…. Годинама покушавам да ДНК анализом утврдим да ли су сви Арнаути од Херцеговине до Лике у сродству. За сада је утврђено да смо ми Арнаути из Косора у врло блиском сродству. За остале Арнауте тражим добровољце који хоће да се тестирају. Потражите ме на Фејсбуку или може и мејлом: [email protected]. Такође позивам све заинтересоване да се прикључе групи: “100% Арнаут” на Фејсбуку, па да тамо наставимо дискусије.

    • DUŠKO ARNAUTOVIĆ

     ARNAUTOVIĆI IZ VALJEVA SU POREKLOM IZ OZRINIĆA.
     UTRMELJIVAČ OVOG PREZIMENA JE MARKO STIJOVIĆ IZ VASOJEVIĆA. PROČITAJTE MOJE OBJAŠNJENJE KAKO JE NASTALO PREZIME ARNAUTOVIĆ JER SVI IMAJU HRABRE PRETKE, STARA PREZIMENA I KRSNE SLAVE. SAMO PO SLAVAMA SE MOGU PRATITI.

 4. Darko Arnaut

  Živim u Novom Sadu;gde je moj deda 1928.godine došao na zanat,kao 13-ogodišnjak,preko PRIVREDNIK-a.Njegovi roditelji i devetoro braće i sestara je ostalo u selu Jošik kod Bosanske(Kozarske)Dubice.Tokom ll svetskog rata,roditelji i četvoro dece su nastradali od ustaša(Jasenovac,Sisak),dok je jedan brat poginuo u partizanima na Kozari.Jedan od braće je deportovan u logor u Norveškoj i,srećom,preživeo.Njegovi potomci i danas žive u Jošiku,K.Dubici i Banja Luci.Jedna dedina sestra se udala u Splitu,jedna u Rijeci,a jedan brat je došao u Novi Sad.Slavimo Sv.Đorđa,a predanje nam kazuje da vodimo poreklo iz okoline Knina(Kosore,Vrlika?).odakle se,navodno,naš predak,izvesni Jandro,doselio u Posavinu.Ako je neko u mogućnosti da dopuni ove informacije,bio bih mu veoma zahvalan.Pozdrav svima!

 5. Александар Кнез

  Ево линк ка групи 100% Арнаут, https://www.facebook.com/groups/77021770700/, сви заинтересовани нека траже приступ, па ћемо наставити дискусије о пореклу, а тамо већ има подоста материјала. Поздрав свима!

 6. Moja baba ,po ocu,Mara Arnaut udata Pucar rodjena u Klepcima je bila i ostala za mene uzor i sve ono sto covek treba da bude, .Najpozitivniji primer.Sto sam starija sve vise me interesuje da saznam korene moje baba Mare . Molim sve one koji znaju nesto o porodici Arnaut iz Klepaca da mi se jave a verujem da ih ima .poruke slati na moj E mail.
  Hvala unapred i najmanje saznanje radovace me..

 7. Војислав Ананић

  АРНАУТИ – Није познат разлог промјене њиховог презимена. Прије су се презивали Михаљица. Једна фамилија Михаљица из Чапразлија доселила је у Губер. У Губер долазе за вријеме турске владавине, на посјед бега Арнаутовића родом из Травника. Могло би се рећи, да су презиме добили по основу рада на овом имању. Старином су из Црне Горе, тамо су се презивали Миљанић. Славе Светог Николаја Чудотворца – Никољдан.

 8. DUŠKO ARNAUTOVIĆ

  Dobar dan želim iako je ovaj sajt star nekoliko godina.
  Predanje koje mi je preneto o načinu i razlogu dobijanja prezimena Arnautovic je inzerrdsntnije no li odakle smo poreklom.

  PREZIME OD POVERENJA I ZA RESPEKT…

  DO I ZA vreme KARADJORJA PETROVIĆA NAJBOLJI I NAJREVNOSNIJI BORCI PROTIV OSMANLIJA I SRBA KOJI PROMENIŠE VERU, ČIM BI BILI OTKRIVENI KO SU AUTOMATSKI SU BILI RASELJAVANI I DOBIJALI SU PREZIME
  ARNAUT
  ILI
  ARNAUTOVIĆ.
  OKO SAMOG GENETSKOG POREKLA SVOJE PORODICE REĆI ĆU…
  MARKO ARNAUTOVIC DOLAZI U OKOLINU VALJEVA (IZ BIHORA KOD BIJELOG POLJA) U SELO STRUGANIK DOVODEĆI SA SOBOM SINA ANDRIJU KOJI NESTAJE U TRGOVINI…
  NEGDE OKO 1833 ŽENI SE ŽIVANOM SIMANIĆ IZ GORNJEG LAJKOVCA (SELO) KOJA MU DOVODI DVA SINA
  AKSRNTIJA I ANDRIJU.
  KRSNA SLAVA SIMANIĆA JE MARKOVDAN DONETA IZ NIKŠIĆ POLJA.
  MARKO SA ŽIVANOM JE IMAO JEDNU ĆERKU KOJA KAO DIJETE U 4 GODINI PRRMINU. DRUGE DECE SA ŽIVANOM NIJE IMAO.
  ARNAUTOVICI IZ STRUGANIKA SU ZNAČI BIOLOŠKI POTOMCI RODA SIMANIĆA (OD KOJIH JE ZIMUNIĆ TENISER) IZ PLEMENA OZRINIĆA – NIKŠIĆ POLJE.
  U 19 VEKU IMALI SU DVOJICU OFICIRA KRALJEVE GARDE.
  1941 MOJ DJED AKSENTIJE ČUVAO JE DRAŽU MIHAJLOVIĆA U STRUGANIKU. DRUGI DJED OTIŠAO JE SA KRALJEM U LONDON…
  IZ POŠTOVANJA PREMA MARKU ARNAUTOVICU KOJI ODGAJI I ZAŠTITI NEJAČ NASTAVILI SMO PREZIME ARNAUTOVIC.
  SLAVIMO I DJURDJEVDAN MARKOVU SLAVU.
  IZ MOG LIČNOG POŠTOVANJA PREMA VASOJEVIĆIMA JA SAM UZEO JOŠ JEDNU SLAVU SV. ARHANGELA MIHAILA.
  MARKO JE IZ BRATSTVA STIJOVIĆA OGRANAK TOMOVIĆI I GOLIĆI – BIHOR BIJELO POLJE.
  ČOVEK KOJI JE UBIJAO TURKE U POLIMLJU, ČIM JE OTKRIVEN POSLAT JE U STRUGANIK….

 9. DUŠKO ARNAUTOVIĆ

  NJIHOVI GROBOVI
  PRKOSNO STOJE,
  TURAKA I IZDAJICA
  NI MRTVI SE NE BOJE.
  POTOMCI NJINI
  KO TIHE SENKE,
  ČEKAJU TRENUTAK
  KADA ĆE DA SEVNE.
  KAO GROM IZ VEDRA
  GAS ONOG ŠTO SE BOJE,
  I
  REĆI ĆE GLASNO
  ARNAUTOVIĆI ZA MNOM
  OSTALI NEKA STOJE.
  TIŠINI VEČITE SLAVE
  PROKLETSTVO NOSE HRABROSTI SVOJE.
  DANAS U JEDNOM SUTRA U DRUGOM
  AL’ODANI SAMO SRBSKOM RODU.

 10. Vedran Arnautovic

  Dali neko ima informacije o Arnautovicima (ili Arnautima) koji slave Sv. Stefana?

  Mi smo iz sela Celebici kod Konjica u Hercegovini. Tamo je sahranjen Marko Arnautovic koje je umro 1921 a rodjen mozda oko 1840. Njegovi zena je Jovanka (Joka) Kešić (Kešulja) i imali su tri sina: Dimitrije, Marko i Panto.

  Imamo DNA test na 23andMe