Pismo čitaoca: Poreklo prezimena Arnaut?

30. jun 2012.

komentara: 21

Poštovani,

interesuju me podaci o prezimenu Arnaut.

Koliko je meni poznato, Arnauti potiču iz Vrlike ( između Sinja i Knina), selo Kosore.

Slavimo Đurđevdan.

Koliko mi je poznato, bila su dva brata i to Nikola i Risto. Obojica su jedno vrijeme radili u SAD, država Arizona, grad Globe. Po povratku iz Amerike,  Nikola se sa porodicom nastanio se u Livnu ( BiH), a Risto je otišao u Beograd. Nikola, koji je živio u Livnu, imao je dva sina i to Radovana i Sava. Nikolu i Radovana ubile su ustaše u Livnu, odnosno bacili ih u jamu Prolog.

Sina Sava Drugi svjetski rat zatekao je u Beogradu.

Ne znam više podataka ali bi me interesovalo ako bih doznao nešto više.

S poštovanjem, Radovan Arnaut.

 

Komentari (21)

Odgovorite

21 komentara

  1. Arnaut Mile

    Arnauti iz Vrlike selo Kosore slave dve slave odnosno jedan deo Arnauta slavi Svetog Arhangela Mihaila (Arandjelovdan) a drugi deo slavi Svetoga Savu.

  2. Nikola Arnaut

    Vecina prezimena Arnaut nalazi se u okolini Vrlike i koliko mi je poznato poneki su promjenili prezime u Arnautovic i Knjaz nisam 100% siguran, isto tako selo Guber kod Livna ima ili je imalo par familija Arnauta prije rata moje porjeklo je iz Crnog Luga jedina familija Arnaut i bilo je tri familije u susednom selu Nuglasica nismo bili rod premda slavimo svetog Djurdja takodje postoje familije Arnaut u okolini Capljine mislim da je vecina nastradala od ustasa za vrijeme drugog svjetskog rata.Nema dovoljno dokaza ali ima jedna verzija da poticemo iz sela Dulica kod Gacka.Nadam se da ce Vam ovo pomoci malo da odgonetate vase pitanje.

    • Aleksandar Knez

      U selu Kosore je bilo četiri porodice Arnaut. Tri porodice slave Sv.Savu, a jedna Sv.Arhangela Mihaila. Slava Sv.Sava je novijeg datuma, ove tri porodice su počele da je slave oko 1900. godine. Pre toga se slavio Sv.Nikola, Sv.Arhangel i po nekim izvorima Sv.Stefan. Arnauti koji slave Arandjelovdan imaju porodični nadimak “Knez”, po prvom predaku za koga imaju podatke i koga su svi u selu tako zvali. Pojedine porodice su promenile prezime u Knez a neke (čak i neke što slave Sv.Savu) u Arnautović. Što se Arnauta u Livanjskom polju tiče, u knjizi “Livanjsko polje – zov zavičaja” autora Milana Djurana, opisuju se porodice Arnaut širom Livanjskog polja. Arnauti što slave Sv.Djordja, imaju predanje da su se doselili iz Kosora. Arnauti koji slave Sv.Nikolu su se takodje doselili iz Kosora, ali pod prezimenom Mihaljica. Prvo su došli u Čaprazlije a posle u ostala mesta. Arnauti u Guberu, su se prezivali Mihaljica, ali su dolaskom u Guber radili na imanju bega Arnautovića, rodom iz Travnika i tako dobili prezime Arnaut. Istog su roda kao i Mihaljice, i verovatno kao i Arnauti iz Kosora koji su slavili Sv.Nikolu. Staro prezime Mihaljica je Miljanić. Starinom su iz Crne Gore, slavili su Sv.Jovana a dolaskom u Liku, menjaju slavu i prezime. Kroz Kosore su samo prošli i nastanili se u selima Livanjskog polja.
      Za ostale Arnaute, još nemam podataka o poreklu.

      Nikola, jedno pitanje za Vas. Obzirom da ste iz Crnog Luga, koliko ste sigurni da niste u srodstvu sa Arnautima iz Nuglašice, obzirom da ste po predanju i jedni i drugi došli iz Kosora?

    • Nikola

      E pa mi smo rodjaci…. moj deda po majci je pok.Nikola Arnaut iz Lipara (Vojvodina) a pradeda Petar Arnaut. Bio sam pre 30 god u Crnom Lugu da vidim odakle poticu…prelep kraj. A ti?

  3. Goran Arnaut

    Pozdrav svima koji se interesuju i istrazuju porijeklo svoje i svoje porodice.
    Informacija za Radovana Arnauta jeste da su njegovi zivjeli u selu Rapovine na putu Livno – Guber koji dalje produzava za Dalmaciju. Bilo ih je u dvije ili tri kuce po kazivanjima mog djeda a pred zadnji rat je ostala samo jedna koja je vjerovatno njemu rod.
    Sto se tice porijekla i rasprostranjenosti prezimena Arnaut za nekoliko godina istrazivanja sam pronasao nekoliko oprecnih podataka:
    PORIJEKLO- od teorije starosjedilaca u Cetinskoj Krajini do teorije porijekla sa Kosova i Metohije i Crne Gore,tacnije granice Crne Gore i Albanije ( Miljanici i prica o cijelom selu Arnauta na granic).Takodje sem Miljanica pominju se Mihaljice i jos nekoliko prezimena sa kojih su navodno promjenili preziem u Arnaut.
    NACIONALNA PRIPADNOST: svi su Srbi sem nekoliko porodica u srednjoj Bosni koji su Muslimani ( dnasnji Bosnjaci )- ima ih u zenickoj,travnickoj i sarajevskoj regiji i ima ih u hercegovini kao Hrvata – i jedni i drugi su promjenili vjeru a za pomenute porodice u hercegovini se i znaju podaci.
    KRSNE SLAVE: Sveti Nikola, Sveti Djordje , Sveti Sava i Sveti Arhangel Mihailo. Ima poodataka o jos nekim Krsnim Slavama ali to su novo preuzete slave od pojedinaca uglavnom mladih koje ti isti nisu nasljedili od djedova ili oceva.
    GEOGRAFSKA RASPROSTRANJENOST.
    CETINSKA KRAJINA: zivjeli su u 4 naseljena mjesta ;
    LIVANJSKA OPSTINA : zivjeli su u 9 naseljenih mjesta (Veliki Guber,Livno,Odzak,Rapovine,,Zabljak,Suhaca,Caprazlije,Crni Lug,Nuglasica- od kojih danas vecina ne postoji;
    HERCEGOVINA: 1 naseljeno mjesto – ono sto je meni poznato
    CRNA GORA: 1 naseljeno mjesto.

    Ima mnogo izvora o porijeklu koje se ne slazu ,recimo o dolasku u Guber iz Travnika.
    kao i gospodin Aleksandar Knez i ja sam dosao do tih saznanja o dolasku iz Crne Gore ali nigdje nisdam nalazio podatke o njihovom boravku u Lici.
    Takodje godine rodjenja i smrti na na nadgrobnim spomenicima su starije u Guberu i Livnu nego u Donjem Livanjskom Polju ( Caprazlije, Crni Lug,Nuglasica ) sto se ne slaze sa teorijom Doseljenja u Guber iz Caprazlija.
    Takodje podrucija oko planine Dinare su vjekovima bile granicna podrucja izmedju carstava:Mletacke republike,Osmanskog Crastva,Habzburske monarhije i kasnije Austro ugarske i takodje i podrucja Uskoka i Hajduka i stanovnici ovih krajeva su se cesto selili i mjenjali prezimena i krsne slave da bi izbjegli turske osvete.Uslijed tri poslijednja rata u XX vijeku tragovi mnogih porodica su se zagubili i mnoge porodice su i istrijebljene.
    Ako neko zna neke podatke O porijeklu porodice Arnaut moze da mi posalje elektronskom postom. Hvala unaprijed

    • Branko Arnaut

      Pozdrav svima,
      Gorane da te nadopunim :
      trenutno najveći broj porodica prezimena Arnaut živi u doline Neretve .
      U Metkoviću i u selu Glušci.
      Svi slave krsnu slavu Mala Gospojina (21.IX).
      O porijeklu postoji usmena predaja o području Skadra pa preko Hercegovine u dolinu Neretve prije 300-ak godina ,o čemu nema pisanih tragova.

      • Aleksandar Knez

        Usmeno predanje koje spominjete se poklapa sa istraživanjem koje za mene radio istraživač Slobodan Bursać iz Zemuna. Po njemu, mi Arnauti smo potomci starog plemena Mataruge. Poreklom smo iz sela Mataguži, sa poluostrva-ostrva Vranjina na Skadarskom jezeru. Navodno smo se, zbog stalnog plavljenja imanja, počeli seliti… U Kučima smo osnovali selo “Kosor”, i po njemu dali naziv selu “Kosore” u Dalmaciji. Neki predak je bio navodno nagluv, pa smo tako dobili prezime “Glušac”, i po njemu je mesto Glušci u Hercegovini. Pošto smo došli iz “Arnautije”, u Hercegovini dobijamo prezime Arnaut, prezime Glušac se gubi. Izvorna slava još sa obale Skadarskog jezera je Mala Gospojina, koja se i danas slavi. Jedan deo Arnauta se oko 1690. godine iseljava u Dalmaciju i tamo menja slavu u Aranđelovdan. Posle idu iseljavanja u Livanjsko polje i dalje u Dubicu, Liku. U Lici su Arnauti dobili prezime Ernaut…. Godinama pokušavam da DNK analizom utvrdim da li su svi Arnauti od Hercegovine do Like u srodstvu. Za sada je utvrđeno da smo mi Arnauti iz Kosora u vrlo bliskom srodstvu. Za ostale Arnaute tražim dobrovoljce koji hoće da se testiraju. Potražite me na Fejsbuku ili može i mejlom: [email protected]. Takođe pozivam sve zainteresovane da se priključe grupi: “100% Arnaut” na Fejsbuku, pa da tamo nastavimo diskusije.

        • DUŠKO ARNAUTOVIĆ

          ARNAUTOVIĆI IZ VALJEVA SU POREKLOM IZ OZRINIĆA.
          UTRMELJIVAČ OVOG PREZIMENA JE MARKO STIJOVIĆ IZ VASOJEVIĆA. PROČITAJTE MOJE OBJAŠNJENJE KAKO JE NASTALO PREZIME ARNAUTOVIĆ JER SVI IMAJU HRABRE PRETKE, STARA PREZIMENA I KRSNE SLAVE. SAMO PO SLAVAMA SE MOGU PRATITI.

  4. Darko Arnaut

    Živim u Novom Sadu;gde je moj deda 1928.godine došao na zanat,kao 13-ogodišnjak,preko PRIVREDNIK-a.Njegovi roditelji i devetoro braće i sestara je ostalo u selu Jošik kod Bosanske(Kozarske)Dubice.Tokom ll svetskog rata,roditelji i četvoro dece su nastradali od ustaša(Jasenovac,Sisak),dok je jedan brat poginuo u partizanima na Kozari.Jedan od braće je deportovan u logor u Norveškoj i,srećom,preživeo.Njegovi potomci i danas žive u Jošiku,K.Dubici i Banja Luci.Jedna dedina sestra se udala u Splitu,jedna u Rijeci,a jedan brat je došao u Novi Sad.Slavimo Sv.Đorđa,a predanje nam kazuje da vodimo poreklo iz okoline Knina(Kosore,Vrlika?).odakle se,navodno,naš predak,izvesni Jandro,doselio u Posavinu.Ako je neko u mogućnosti da dopuni ove informacije,bio bih mu veoma zahvalan.Pozdrav svima!

  5. Aleksandar Knez

    Evo link ka grupi 100% Arnaut, https://www.facebook.com/groups/77021770700/, svi zainteresovani neka traže pristup, pa ćemo nastaviti diskusije o poreklu, a tamo već ima podosta materijala. Pozdrav svima!

  6. Moja baba ,po ocu,Mara Arnaut udata Pucar rodjena u Klepcima je bila i ostala za mene uzor i sve ono sto covek treba da bude, .Najpozitivniji primer.Sto sam starija sve vise me interesuje da saznam korene moje baba Mare . Molim sve one koji znaju nesto o porodici Arnaut iz Klepaca da mi se jave a verujem da ih ima .poruke slati na moj E mail.
    Hvala unapred i najmanje saznanje radovace me..

    • Arnaut

      Prezime Pucar i Arnaut se vežu za selo Glušci pa je tvoja baka Mara vjerojatno porijeklom od Arnauta(od oca Luke) iz zaseoka Strižići/ Metković .

  7. Vojislav Ananić

    ARNAUTI – Nije poznat razlog promjene njihovog prezimena. Prije su se prezivali Mihaljica. Jedna familija Mihaljica iz Čaprazlija doselila je u Guber. U Guber dolaze za vrijeme turske vladavine, na posjed bega Arnautovića rodom iz Travnika. Moglo bi se reći, da su prezime dobili po osnovu rada na ovom imanju. Starinom su iz Crne Gore, tamo su se prezivali Miljanić. Slave Svetog Nikolaja Čudotvorca – Nikoljdan.

  8. DUŠKO ARNAUTOVIĆ

    Dobar dan želim iako je ovaj sajt star nekoliko godina.
    Predanje koje mi je preneto o načinu i razlogu dobijanja prezimena Arnautovic je inzerrdsntnije no li odakle smo poreklom.

    PREZIME OD POVERENJA I ZA RESPEKT…

    DO I ZA vreme KARADJORJA PETROVIĆA NAJBOLJI I NAJREVNOSNIJI BORCI PROTIV OSMANLIJA I SRBA KOJI PROMENIŠE VERU, ČIM BI BILI OTKRIVENI KO SU AUTOMATSKI SU BILI RASELJAVANI I DOBIJALI SU PREZIME
    ARNAUT
    ILI
    ARNAUTOVIĆ.
    OKO SAMOG GENETSKOG POREKLA SVOJE PORODICE REĆI ĆU…
    MARKO ARNAUTOVIC DOLAZI U OKOLINU VALJEVA (IZ BIHORA KOD BIJELOG POLJA) U SELO STRUGANIK DOVODEĆI SA SOBOM SINA ANDRIJU KOJI NESTAJE U TRGOVINI…
    NEGDE OKO 1833 ŽENI SE ŽIVANOM SIMANIĆ IZ GORNJEG LAJKOVCA (SELO) KOJA MU DOVODI DVA SINA
    AKSRNTIJA I ANDRIJU.
    KRSNA SLAVA SIMANIĆA JE MARKOVDAN DONETA IZ NIKŠIĆ POLJA.
    MARKO SA ŽIVANOM JE IMAO JEDNU ĆERKU KOJA KAO DIJETE U 4 GODINI PRRMINU. DRUGE DECE SA ŽIVANOM NIJE IMAO.
    ARNAUTOVICI IZ STRUGANIKA SU ZNAČI BIOLOŠKI POTOMCI RODA SIMANIĆA (OD KOJIH JE ZIMUNIĆ TENISER) IZ PLEMENA OZRINIĆA – NIKŠIĆ POLJE.
    U 19 VEKU IMALI SU DVOJICU OFICIRA KRALJEVE GARDE.
    1941 MOJ DJED AKSENTIJE ČUVAO JE DRAŽU MIHAJLOVIĆA U STRUGANIKU. DRUGI DJED OTIŠAO JE SA KRALJEM U LONDON…
    IZ POŠTOVANJA PREMA MARKU ARNAUTOVICU KOJI ODGAJI I ZAŠTITI NEJAČ NASTAVILI SMO PREZIME ARNAUTOVIC.
    SLAVIMO I DJURDJEVDAN MARKOVU SLAVU.
    IZ MOG LIČNOG POŠTOVANJA PREMA VASOJEVIĆIMA JA SAM UZEO JOŠ JEDNU SLAVU SV. ARHANGELA MIHAILA.
    MARKO JE IZ BRATSTVA STIJOVIĆA OGRANAK TOMOVIĆI I GOLIĆI – BIHOR BIJELO POLJE.
    ČOVEK KOJI JE UBIJAO TURKE U POLIMLJU, ČIM JE OTKRIVEN POSLAT JE U STRUGANIK….

  9. DUŠKO ARNAUTOVIĆ

    NJIHOVI GROBOVI
    PRKOSNO STOJE,
    TURAKA I IZDAJICA
    NI MRTVI SE NE BOJE.
    POTOMCI NJINI
    KO TIHE SENKE,
    ČEKAJU TRENUTAK
    KADA ĆE DA SEVNE.
    KAO GROM IZ VEDRA
    GAS ONOG ŠTO SE BOJE,
    I
    REĆI ĆE GLASNO
    ARNAUTOVIĆI ZA MNOM
    OSTALI NEKA STOJE.
    TIŠINI VEČITE SLAVE
    PROKLETSTVO NOSE HRABROSTI SVOJE.
    DANAS U JEDNOM SUTRA U DRUGOM
    AL’ODANI SAMO SRBSKOM RODU.

  10. Vedran Arnautovic

    Dali neko ima informacije o Arnautovicima (ili Arnautima) koji slave Sv. Stefana?

    Mi smo iz sela Celebici kod Konjica u Hercegovini. Tamo je sahranjen Marko Arnautovic koje je umro 1921 a rodjen mozda oko 1840. Njegovi zena je Jovanka (Joka) Kešić (Kešulja) i imali su tri sina: Dimitrije, Marko i Panto.

    Imamo DNA test na 23andMe