Poreklo prezimena, selo Gotovuša (Štrpce, KiM)

26. jun 2012.

komentara: 6

Poreklo stanovništva sela Gotovuša, stanje iz 1938. godine

Gotovuša se prvi put pominje u otomanskom popisu iz 1455. godine, kao veliko selo sa 64 srpske kuće i pravoslavnim sveštenikom. U selu postoji Crkva Svetog Nikole iz druge trećine XVI veka, koja se danas nalazi pod zaštitom Republike Srbije, kao spomenik kulture od izuzetnog značaja,u sklopu spomeničke celine Crkve Sirinićke župe. Ranije je verovatno bila posvećena Svetom Dimitriju ili je bio Hram Svetog Spasa. Druga gotovuška crkva je posvećena Uspenju Presvete Bogorodice. Iznad sela, u blizini staretvrđave Zidovce, stoje tragovi neke stare crkve.

Bugarkini (4 kuća, Sv. Petka), starosedeoci. Prezime im je dato po tome što se neko od njihovih predaka na pečalbi oženio Bugarkom.

Kosmoćevići (18 kuća, Sv. Petka) su nepoznate starine.

Đurđevići i Kućanovići (18 kuća, Sv. Petka) su nepoznate starine.

Kevkići (25 kuća) i Toroćevi (23 kuća), oba sa slavom Sv. Nikole, doseljeni krajem XVIII veka iz okoline Skadra, iz sela Seroja. Pojasevi unazad za Kevkiće od doseljenja: Dobrosav 90 godina, Simeon, Milenko, Stevan.

Projčevići (2 kuća, Sv. Nikola), doseljeni iz Pološke oblasti. Pri doseljenju su slavili Sv. Arhanđela, pa kako su bili jedini u selu s tom slavom, a siromasi, to nisu mogli da izdrže sa dočekom gostiju, te su promenili slavu i uzeli dan Sv. Nikole, koji su još neki slavili.

Stojčevići (8 kuća, Sv. Arhanđeo), takođe doseljenici iz Pološke oblasti.

Čantrići (24 kuća, Sv. Petka), doseljeni oko 1830. godine iz Semanja kod Kačanika. Dalja starina im je u Burniku kod Uroševca.

IZVOR: „Naselja“ (dr Atanasije Urošević: Šarplaninska Župa Sirinić)

 

 

Komentari (6)

Odgovorite

6 komentara

  1. Od_Đurđevih

    Rod Djurdjevi

    Sa sigurnošću se može potvrditi da je ovaj rod doseljeničkog porekla i da je nekada davno, u prvoj polovini 18. veka doseljen iz Kuče (Crna Gora). Sem ime Đurđevi, nazivaju se i Kučanovi (iz Kuče), zbog čega se pretpostavlja da su iz tog kraja. Ime Đurđevi dobijeno je po Đurđu, koji se prvi doselio u ovo selo. Vreme njegovog doseljavanja je, takođe nepoznato, ali se ipak može proceniti da je to negde između 17. i 18. veka, kada je većina rodova naseljavala ovo selo. Razlog doseljavanja je takođe nepoznat, ali se pretpostavlja da je u pitanju krvna osveta, te je zbog toga morao napustiti postojbinu i naseliti se u skriveno mesto, Sirinić- selo Gotovuša.

    O Đurđu postoji predanje koje se iz generacije u generaciju prenosilo, da sa prvom ženom nije imao dece, te mu je žena dozvolila da uzme pored nje i drugu ženu sa kojom je i stvorio porod, nakon čega je porodica počela da se razvija i umnožava.

  2. Prezime GOTOVUSA vodi poreklo po istoimenom mestu na kosmetu podno Sarplanine.Posle kosovske bitke veliki broj Gotovusana se iselio iz Gotovuse,da bi ßcuvali uspomenu na svoje rodno mesto oni su poceli da nose prezime Gotovusa.

  3. Vojislav Ananić

    GOTOVUŠA

    Selo je smešteno u podnožju Gradišta, oko 2 km od desne obale Lepenca. U poslednje vreme širi se prema severu i dopire do glavnog puta, koji vodi kroz Župu. Osim Gradišta, južno od sela uzdiže se i Crni vrh, između kojih je Gotovuška reka usekla klisuru. Od Crnog vrha prema istoku uzdiže se Zmijavica, a niže nje breg Gabar. Tako je sa južne i istočne strane opkoljena bregovima, a prema severu i zapadu spušta se dolina.
    Selo je zbijenog tipa. Sačinjavaju ga: Šelina, Kostićeva, Kosnoćeva, Đurđeva i Kevkina mahala, koja se, opet, deli na Repinove i Stojčeve. Kuće su mahom zidane kamenom. Međutim, u novije vreme podižu se savremene zgrade, koje se bitno razlikuju od onih u starom delu sela. U Centru sela nalazi se jasen, koji „ima 300 godina“. Više sela nalaze se tragovi tvrđave, a u njenoj neposrednoj blizini tragovi crkve. Osim ove, koja je u ruševinama, u selu postoje još dve crkve. Crkva Sveti Spas nalazi se u Đurđevoj mahali. Zidana je kamenom, a pokrivena ćeramidom. U njoj su očuvane freske samo u oltaru i delimično na gornjem delu zida. One potiču iz „70-ih godina XVI veka.“ Druga crkva nalazi se u groblju pored sela. Posvećena je uspenju Bogorodice. Obnovljena je 1886. godine, pa je sačuvan samo mali deo fresaka.
    Osnovna škola datira iz 1897. godine. U njoj uče deca do VI razreda, a od VI uče u Štrpcu.
    Ostaci tvrđave, groblje, crkve, kao i poreklo stanovništva sugeriraju zaključak da je Gotovuša staro selo. Sredinom 15. veka spadala je u veća sela Sirinićke župe. Od nje su bila veća samo Sevce i Štrpce. U njoj su 1455. godine popisane 64 srpske kuće.
    Kada je za ove potrebe sakupljena građa, Gotovuša je imala 182 kuće Srba. Od njih 125 ne čuvaju predanje o poreklu. Četrnaest kuća loreklo vezuje za Albaniju, devet za Polog, šest za Crnu Goru, ali je nejasno vreme njihovog dolaska. Iz okoline Uroševca doselilo se šest kuća, od kojih pet u prvoj polovini prošlog veka, a jedna posle oslobođenja. Iz susediih sela Župe doseljene su 23 kuće, od kojih šest pre početka ovog veka, 12 oko prvog svetskog rata, a posle II svetskog rata. pet kuća. Prosečan broj članova u kući iznosi 5, 14.
    Informatori: Miladin Janković (1920), Čedomir Dobrosavljević (1921), Radovan Janković (1921) i Milorad Ristić (1929).

    Prezimena

    Anđelković, dve kuće. Ne čuvaju predanje o poreklu. Imaju porodični nadimak Repinovi. Slava Sveti Nikola, mala slava Sveti Nikola letnji. Informator Mitar Anđelković (1922).
    Andrijević, dve kuće iz bratstva Kevkini. Ne čuvaju predalje o poreklu. Slava Svegi Nikola, mala slava Sveti Nikola letnji. Informator Zoran Andrijević (1964).
    Arsićini, sekundarno prezime jedne kuće Stojanovića. Informatorka Zlatka Stojanović. Badarčetovi, porodični nadimak tri kuće Dobrosavljevića. Informator Čedomir Dobrosavljević.
    Bakardini, porodični nadimak Zdravkovića i Radivojevića. Informator Vojislav Zdravković (1921).
    Bibini, norodičii nadimak Bibića, Dimića, Maksimovića, jedne kuće Ilića, dve kuće Janićevića (po ženskoj liniji) i dve kuće Stojanovića. Informator Ljubomir Dimić.
    Bibić, jedna kuća. Ne čuvaju predanje o poreklu. Imaju porodični nadimak Bibini. Slava Sveta Petka, mala slava Sveta Petka letnja. Informatorka Milevka Maksimović.
    Bogajčevi, sekundarno prezime Marinkovića. Informator Dušan Marinković.
    Bugarkini, porodični nadimak dve kuće Staletovića i dve kuće Stamenkovića. Informator Nedeljko Staletović.
    Veljković, tri kuće. Ne čuvaju predanje o poreklu. Ilmaju sekundarno prezime Pavljevi. Slava Nikolovdan, mala slava Nikolovdan letnji. Informator Đorđija Veljković (1950).
    Glavinovi, porodični nadimak dve kuće Stamenkovića. Informator Staja Stamenković.
    Gudžini, porodični nadimak Tasića. Informator Radovan Tasić.
    Dimić, pet kuća. Ne čuvaju predanje o poreklu. Tri kuće imaju porodični nadimak Bibini, a dve kuće sekundarno prezime Đurđevi. Slava Sveta Petka, mala slava Sveta Petka letnja. Informator Ljubomir Dimić (1932).
    Dobrosavljević, šest kuća. Poreklo vezuju za Crnu Goru, ali je nejasno iz kojeg mesta i kada su im se preci doselili u Gotovušu. Imaju porodični nadimak Pinzirovi. Prezime su uzeli po informatorovom pradedi. Slava Sveta Petka, mala slava Sveta Petka letnja. Informator Radomir Dobrosavljević (1938).
    Dobrosavljević, pet kuća iz bratstva Kevkini. Ne čuvaju predanje o poreklu. Tri kuće imaju porodični nadimak Badarčetovi. Starešina jedne kuće došao je iz Štrpca 1945. godine iz bratstva Doganđinih i prihvatio slavu i prezime. Ta porodica ima sekundarno prezime Simijanovi. Slava Nikolovdan, mala slava Nikolovdan letnji. Iiformator Čedomir Dobrosavljević (1921).
    Dobrosavljević, jedna kuća iz bratstva Čantrini. Slava Sveta Petka, mala slava Sveta Petka letnja. Informator Dragoljub Dobrosavljević (1925).
    Dogandžini, porodični nadimak jedne kuće Dobrosavljevića. Informator Čedomir Dobrosavljević.
    Drećovi, porodični nadimak jedne kuće Jovanovića. Informator Vojislav Jovanović. 
    Đorđević, dve kuće. Ne čuvaju predanje o poreklu. Imaju sekundarno prezime Savini. Slava Svsta Petka, mala slava Sveta Petka letnja. Informator Obrad Đorđević (1914).
    Đorđević, jedna kuća. Ne čuvaju predanje o poreklu. Imaju sekundarno prezime Kostićevi. Prezime su uzeli po informatorovom ocu. Slava Sveta Petka, mala slava Sveta Petka letnja. Informator Dobrosav Stojković (1905).
    Đorđević, jedna kuća. Ne čuvaju predanje o poreklu. Imaju porodični nadimak Rieškovi. Prezime su uzeli po informatorovom ocu. Slava Sveti Nikola, mala slava Sveti Nikola letnji. Informator Petar Mihajlović (1904).
    Đorđević, jedna kuća. Poreklo vezuju za Polog. Imaju sekundarno prezime Stojić. Slava Sveta Petka, mala slava Sveta Petka letnja. Informator Milan Mladenović (1913).
    Đorini, sekundarno prezime dve kuće Janićevića, dve kuće Jankovića, jedne kuće Jovanovića i tri kuće Stevanovića. Informator Radovan Janković (1922).
    Đurđevi, sekundarno prezime Đurđevića, dve kuće Dimića, tri kuće Ilića, tri kuće Jovanovića, dve kuće Stankovića i dve kuće Stevanovića. Informator Rista Stanković (1909).
    Đurđević, jedna kuća. Ne čuvaju predanje o poreklu. Imaju sekundarno prezime Đurđevi. Slava Sveta Petka, mala slava Sveta Petka. Informator Tasa Ilić (1902).
    Đurkini, sekundarpo prezime Mijatovića. Infortatorka Marija Mijatović (1922).
    Đusini, porodični nadimak jedne kuće Simića i jedne kuće Stojanovića. Informator Staja Simić.
    Žangini, porodični nadimak dve kuće Živkovića, četiri kuće Petkovića i jedne kuće Stačetovića. Informator Stanojko Petković.
    Živković, četiri kuće iz bratstva Žangini. Ne čuvaju predanje o poreklu. Slava Sveta Petka, mala slava Sveta Petka letnja. Informator Stanojko Petković.
    Živković, jedna kuća. Doselili su se iz Uroševca 1977. godine. Slava Sveta Petka, mala slava Sveta Petka letnja. Informator Vojislav Zdravković (1921).
    Zdravković, jedna kuća. Doselili se iz Viče početkom ovog veka. Imaju porodični nadimak Bakardini. Slava Sveti Nikola, mala slava Sveti Nikola letnji. Informator Vojislav Zdravković (1921) .
    Ilić, tri kuće. Ne čuvaju predanje o poreklu. Imaju sekundarno prezime Đurđevi. Jedna kuća je prešla posle II svetskog rata u Bibine i dobila porodični nadimak Bibini. Slava Sveta Petka, mala slava Sveta Petka letnja. Informator Tasa Ilić (1902).  
    Ilić, jedna kuća. Ne čuvaju predanje o poreklu. Imaju porodični nadimak Repinovi. Slava Sveti Nikola, mala slava Sveti Nikola letnji. Informator Staja Ilić (1936).
    Ilić, tri kuće. Doselili su se iz Sevca 1919. godine. Pripadali su bratstvu Uzunovi. Imaju porodični nadimak Šimitkovi, a po mahali u koju su se doselili imaju porodični nadimak Čantrini. Slava Sveti Đorđija (16. XI), malu slavu nemaju. Informator Blagoje Ilić (1912).
    Ilić, prezime dela porodice u kući Đurđevića. Informator Tasa Ilić.
    Ilić, prezime jednog deteta. Dovedeno je iz Velikog Alaša kod Lipljana 1969. godine. Slava Svsti Jovan (20. I). Informator Obrad Đorđević.
    Jakovljevi, sekundarno prezime dve kuće Stamenkovića. Informator Staja Stamenković.
    Janićević, jedna kuća. Doselili su se iz Štrpca 1981. godine. Pripadaju bratstvu Nikolčević. Slava Sveti Stevan, mala slava Sveti Stevan. Informator Jovan Janićević (1909).
    Janićević, četiri kuće. Ne čuvaju predanje o poreklu. Imaju sekundarno prezime Novčevi, a dve kuće i sekundarno prezime Bibini, po ženskoj liniji. Slava Svsta Petka, mala slava Sveta Petka letnja. Informator Dušan Stojčetović (1902).
    Janićević, dve kuće. Ne čuvaju predanje o poreklu. Imaju sekundarno prezime Đorini: a po mahali u kojoj žive i porodični nadimak Repinovi. Potomci su Janićevi po ženskoj liniji, jer on pije imao sinova. Deda im se kod Janića prizetio (bio je iz istog sela, slavio je Svetu Petku), a kasnije prihvatio i slavu Janićevu, Svetog Nikolu, a njegovi potomci dobili preznme Janićević. Informatorka Gorica Janićević (1922).
    Janićević, jedna kuća. Ne čuvaju predanje o poreklu. Imaju porodični nadimak Rieškovi. Slava Sveti Nikola, mala slava Svsti Nikola letnji. Informator Petar Mihajlović (1904).
    Janković, dve kuće. Preci su im se doselili iz Tetova. Imaju sekundarno prezime Đorini. Slava Sveta Petka, mala slava Sveta Petka letnja. Informator Radovan Janković (1922).
    Janković, jedna kuća. Ne čuvaju predanje o poreklu. Imaju porodični nadimak Repinovi. Slava Sveti Nikola, mala slava Sveti Nnkola letnji. Informator Miladin Janković (1920).
    Janković, prezime dela porodice u kući Milkovića. Doselili su se iz Sevca 1928. godine. Slava Nikolovdan, mala slava Nikolovdan letnji. Informatorka Cveta Janković (1908).
    Jevtić, jedna kuća. Ne čuvaju predanje o poreklu. Imaju porodični nadimak Rieškovi. Slava Sveti Nikola, mala slava Svegi Nikola letnji. Informator Radovan Jevtić (1920).
    Jovanović, tri kuće. Ne čuvaju predanje o poreklu. Imaju sekundarno prezime Đurđevi, a jedna kao bližu odrednicu Cikini. Slava Sveta Petka, mala slava Sveta Petka letnja. Informator Tasa Ilić.
    Jovanović, dve kuće. Ne čuvaju predanje o poreklu. Imaju sekundarno prezime Kostićevi. Slava Svsta Petka, mala slava Sveta Petka letnja. Informator Čedomir Jovanović (1921).
    Jovanović, jedna kuća. Doselili su se iz Drajkovca 1947. godine. Imaju porodični nadimak Drećovi, a po dolasku u Gotovušu dobili su i sekundarno prezime Novčevi. Slavili su Svetog Nikolu, a od dolaska u Gotovušu slave Svetu Petku. Infomator Vojislav Jovanović (1924).
    Jovanović, jedna kuća iz bratstva Kevkini. Ne čuvaju predanje o poreklu. Predak Draga im se prizetko u Đorine, te su po ženskoj liniji dobili i sekundarno prezime Đorini. Slavili su Svetog Nikolu, a od dolaska u Gotovušu slave i Svetu Petku. Informatorka Darinka Jovanović (1912).
    Jovanović, jedna kuća. Preci su im se doselili iz Semanje kod Uroševca oko 1830. godine. Imaju porodični nadimak Čantrini. Slava Sveta Petka, mala slava Sveta Petka letnja. Informator Dragoljub Dobrosavljević (1925).
    Jovanović, jedna kuća. Ne čuvaju predanje o poreklu. Pripadaju bratstvu Šelini. Međutim, predak im se prizetio u Šavajkove pa ovi imaju porodični nadimak Šavajkovi. Slavili su Svetog Nikolu, a sada Svetu Petku. Ikformatorka Nasta Jovanović (1929)
    Jovanović, prezime jedne porodice u kući Stanišića. Informator Radomir Dobrosavljević (1938).
    Kalpaković, prezime dela porodice u kući Stamenkovića. Došli su iz Sevca 1965. godnne. Slavili su Svetog Nikolu, a od dolaska slave Svetu Petku. Informator Staja Stamenković (1912).
    Katini, sekundarno prezime dve kuće Stankovića. Informator Rista Stanković (1909).
    Kevkini, porodični nadimak Andrševića, Tomića, Cvetkovića, pet kuća Dobrosavljevića, jedne kuće Jovanovića, jedne porodice Milosavljevića, dve kuće Petkovića, jedne kuće Ristića, tri kuće Stankovića i tri kuće Stanojevića. Informator Veselin Dobrosavljević (1930).
    Kevkić, jedna kuća. Ne čuvaju predanje o poreklu. Slava Sveti Nikola, mala slava Sveti Nikola letlji. Informator Veselin Dobrosavljević.
    Kosnoćevi, porodični nadimak dve kuće Milosavljevića. Informator Mita Milosavljević,
    Kosnoćevpć, jedna kuća. Ne čuvaju predanje o poreklu. Imaju sekundarno prezime Milkovi. Slava Sveta Petka, mala slava Sveta Petka letnja. Informator Miladin Milković (1916).
    Kostićevi, sekundarpo prezime jedne kuće Đorđevića, dve kuće Jovanovnća, četiri kuće Stojanovića i jedne kuće Stojkovića. Informator Dobrosav Stojković.
    Maksimović, prezime jedne žene u kući Bibića. Informatorka Milevka Maksimović (1907).
    Marinković, jedna kuća. Doselili su se iz Sevca 1943. godine na miraz. Pripadaju bratstvu Bogajčevi. Slavili su Svetog Arhangela, a od dolaska u Gotovušu slave Svetog Nikolu. Informator Dušan Marinković (1924).
    Marković, prezime dela porodice u kući Ilića. Doselili se iz Vrbeštice 1982. godine. Imaju porodični nadimak Mačorovi. Slava Svetn Ranđo. Informator Novak Marković (1950).
    Mačorovi, porodični nadimak porodice Markovića u kući Ilića. Informator Novak Marković.
    Mijatović, jedna kuća. Doselili se iz Jažinca pred drugi svetski rat na miraz. Slavili su Svetog Arhangela, a od dolaska u Gotovušu slave Svetu Petku. Po dolasku u Gotovušu dobili su sekundarno prezime Đurkini. Informatorka Marija Mijatović (1922)
    Milkovi, sekundarno prezime Kosioćevića i Milkovića. Informator Miladin Milković.
    Milković, pet kuća. Ne čuvaju predanje o poreklu. Imaju sekundarno prezime Milkovi. Slava Sveta Petka, mala slava Sveta Petka letnja. Informator Miladin Milković (1916).
    Milovanović, jedna kuća. Doselili se iz Donje Bitinje 1949. godine. Slavili su Mitrovdan, a od dolaska u Gotovušu slave Svetu Petku. Informator Mita Stojanović (1906).
    Milovanović, prezime jedne žene u kući Jankovića. Doselila se iz Jažinca 1970. godine. Slava Sveti Ranđo, mala slava Sveti Ranđo letnji. Informator Radovan Janković.
    Milojkini, sekundarno prezime 2 kuće Radića. Prezime su dobili po prababi Milojki. Informator Srećko Radić (1933).
    Milosavljvić, dve kuće iz bratstva Kosnoćevi. Ne čuvaju predanje o poreklu. Imaju sekundarno prezime Peruškovi. Slava Sveta Petka, mala slava Sveta Petka letnja. Informator Mita Milosavljević (1912).
    Milosavljević, jedna kuća iz bratstva Čantrića, zbog čega ih zovu Čantrini. Slava Sveta Petka, mala slava Speta Petka letnja. Informator Božidar Filipović (1912).
    Milosavljević, jedna kuća. Ne čuvaju predanje o poreklu. Slava Sveti Nikola, mala slava Sveti Nikola letnji. Imaju porodični nadimak Šelini. Informator Svetislav Stevanović (1927).
    Milosavljević, prezime jednog čoveka u kući Jankovića. Doselio se iz Štrpca 1953. godine. Slava Sveti Nikola, mala slava Sveti Nikola letnji. Informator Dušan Milosavljević (1921).
    Milosavljević, prezime dela porodice Tomića. Imaju porodični nadimak Kevkini. Informator Veselin Milosavljević (1923).
    Milenković, četiri kuće. Doselili su se iz Sevca pre početka ovog veka. Imaju sekundarno prezime Petkičini. Slava Sveta Petka, mala slava Sveta Petka letnja. Informator Svetozar Milenković (1915).
    Milenković, prezime dela porodice u kući Jovanovića. Informator Tasa Ilić.
    Mihajlović, dve kuće iz bratstva Petkičića, zbog čega ih zovu Petkičini. Slava Sveta Petka, mala slava Sveta Petka letnja. Informator Aleksandar Mihajlović (1927).
    Mihajlović, dve kuće. Ne čuvaju predanje o poreklu. Imaju porodični nadimak Rieškovi. Slava Sveti Nikola, mala slava Sveti Nikola letnji. Informator Petar Mihajlović (1904).
    Mihajlović, prezime dela porodice u kući Jankovića. Pripada bratstvu Rieškovi. Informator Miladin Janković.
    Mladenović, dve kuće. Doselili su im se preci iz Poroja kod Tetova. Imaju porodičii nadimak Projčevi. Slavili su Svetog Arhangela, a od dolaska u Gotovušu slave Svetog Nikolu. Informator Mita Mladenović (1912).
    Mladenović, dve kuće. Ne čuvaju predanje o poreklu. Imaju sekundarno prezime Kostićevi. Slava Sveta Petka, mala slava Sveta Petka letnja. Informatorka Desanka Mladenović (1927).
    Mladenović, jedna kuća. Čuvaju predanje da su im se preci doselili iz okoline Tetova, ali je nemoguće precizirati vreme njihovog dolaska. Imaju sekundarno prezime Stojić. Slava Sveta Petka, mala slava Sveta Petka letnja. Informator Milan Mladenović (1913).
    Mrvčevi, porodični nadimak jedne kuće Radića. Informator Stojko Radić.
    Nikolčević, ranije prezime jedne kuće Janićevića. Informator Jovan Janićević.
    Novčevi, sekundarno prezime četiri kuće Janićevića, jedne kuće Jovanovića i tri kuće Stojčetovića. Informator Dušan Stojčetović.
    Pavlevi, sekundarno prezime Veljkovića. Informator Đorđija Veljković.
    Peruškovi, sekundarno prezime dve kuće Milosavljevića. Informator Mita Milosavljević.
    Petkičini, sekundarno prezime Petkičića, Milenkovića, dve kuće Mihajlovića, šest kuća Radića i jedne kuće Stamenkovića. Informator Milan Radić.
    Petkičić, jedna kuća. Preci su im se doselili iz Sevca (nemoguće je precizirati vreme dolaska). Slava Sveta Petka, mala slava Sveta Petka letnja. Informator Svetozar Milenković.
    Petković, četiri kuće. Ne čuvaju predanje o poreklu Imaju porodični nadimak Žangini. Slava Sveta Petka, mala slava Sveta Petka letnja. Informator Stanojko Petković (1908).
    Petković, dve kuće. Ne čuvaju predanje o poreklu. Imaju porodični nadimak Kevkini. Slava Sveti Nikola, mala slava Sveti Nikola letnji. Informatorka Marena Petković (1913).
    Petrović, jedna kuća. Došli su iz Sevca 1955. godine na miraz. Po dolasku dobili su sekundarno prezime Savini Slavili su Svetog Đorđa (16. XI), a sada Svetu Petku. Informatorka Milica Petrović (1921).
    Petrović, jedna kuća iz bratstva Kosnoćevi Imaju sekundarno prezime Peruškovi. Slava Sveta Petka, mala slava Sveta Petka letnja Informator Mita Milosavljević.
    Pinsirovi, porodični nadimak šest kuća Dobrosavljevića i jedne kuće Stanišića. Informator Radomir Dobrosavljević.
    Projčevi, porodični nadimak dve kuće Mladenovića. Iiformator Mita Mladenović.
    Radivojević, jedna kuća. Doselili se iz Viče početkom ovog veka. Imaju lorodični nadimak Bakardini. Slava Sveti Nikola, mala slava Sveti Nikola letnji. Informator Vojislav Zdravković (1921).
    Radić, osam kuća. Ne čuvaju predanje o poreklu. Šest kuća imaju sekundarno prezime Petkičini, a dve Milojkini. Slava Sveta Petka, mala slava Sveta Petka letnja. Informator Milan Radić (1901).
    Radić, jedna kuća iz bratstva Čantrini. Imaju sekundarno irezime Mrvčevi, po pretku Marku, koga su zvali Mrvče. Slava Sveta Petka, mala slava Sveta Petka letnja. Informator Stojko Radić (1917).
    Repinovi, porodični nadimak Anđelkovića, Repinovića, dve kuće Janićevića, jedne kuće Jankovića, jedne kuće Ilića, jedne porodice Mihajlovića i tri kuće Staletovića. Informator Mitar Anđelković.
    Repinović, dve kuće. Ne čuvaju predanje o poreklu. Slava Sveti Nikola, mala slava Sveti Nikola letnji. Informator Staja Ilić.
    Rieškovi, porodični nadimak Jevtića, jedne kuće Đorđevića, jedne kuće Janićevića, dve kuće Mihajlovića, jedne kuće Stanojkovića i pet kuća Stevanovića. Informator Svetislav Stevanović.
    Ristić, jedna kuća iz bratstva Kevkini. Imaju sekundarno prezime Stanojevi. Slava Sveti Nikola, mala slava Sveti Nikola letnji. Informator Milorad Ristić (1929).
    Ristić, prezime dela porodice u kući Stamenkovića. Došli su iz Sevca 1973. godine na miraz. Pripadaju bratstvu Basarini. Slavili su Svetog Nikolu, a od dolaska u Gotovušu slave Svetu Petku. Informator Milija Stamenković (1910).
    Rusimovi, sekundarno prezime tri kuće Stojkovića. Informator Čedomir Stojković.
    Savini, sekundarno prezime dve kuće Đorđevića i jedne kuće Petrovića (Petrovići su ga dobili po ženskoj liniji). Informator Obrad Đorđević.
    Simijanovi, sekundarno prezime jedne kuće Dobrosavljevića. Informator Veselin Dobrosavljević (1930).
    Simić, jedna kuća iz bratstva Šelini. Ne čuvaju predanje o poreklu. Međutim, otac informatora došao je u Đuđsine pred I sv. rat i prihvatio slavu Svetu Petku. Informator Staja Simić (1933).
    Spasić, prezime jedne starice u kući Janićevića. Slava Sveta Petka, mala slava Sveta Petka letnja. Informator Đorđija Janićević (1947).
    Staletović, dve kuće iz bratstva Bugarkini. Ne čuvaju predanje o poreklu. Slava Sveta Petka, mala slava Sveta Petka letnja. Informator Nedeljko Staletović (1908).
    Staletović, jedna kuća iz bratstva Žangini. Ne čuvaju predalje o poreklu. Slava Sveta Petka, mala slava Sveta Petka letnja Informator Stanojko Petković.
    Staletović, tri kuće. Ne čuvaju predanje o poreklu. Imaju porodični nadimak Repinovi. Slava Sveti Nikola, mala slava Sveti Nikola letnji. Iiformator Staja Ilić.
    Staletović, tri kuće. Ne čuvaju predanje o poreklu. Imaju sekundarno prezime Petkičini, a porodični nadimak Šotkini. Slava Sveta Petka, mala slava Sveta Petka letnja. Informator Milan Staletović (1949).
    Stamenković, dve kuće. Doselili su se iz Viče na miraz 1928. godine. Imaju porodični nadimak Glavinovi, a sekundarno prezime Jakovljevi, po informatorovom pradedi. Slavili su Svetog Nikolu, a od dolaska u ovo selo slave Svetu Petku. Informator Staja Stamenković (1912).
    Stamenković, dve kuće iz bratstva Bugarkini. Ne čuvaju predanje o poreklu. Slava Sveta Petka, mala slava Sveta Petka letnja. Informator Miro Stamenković (1894).
    Stamenković, jedna kuća. Ne čuvaju predanje o poreklu. Imaju sekundarno prezime Petkičini. Slava Sveta Petka, mala slava Sveta Petka letnja. Ipformator Milija Stamenković (1910).
    Stanišić, jedna kuća. Ne čuvaju predanje o poreklu. Imaju porodični nadimak Pinzirovi. Slava Sveti Nikola, mala slava Sveti Nikola letnji. Informator Staja Ilić.
    Stanišić, prezime jedne porodice u kući Mihajlovića. Informator Petar Mihajlović (1904).
    Stanković, dve kuće. Ne čuvaju predanje o poreklu. Imaju sekundarno prezime Đurđevi, a osim njega i sekundarno prezime Katini. Slava Sveta Petka, mala slava Sveta Petka letnja. Informator Rista Stanković (1909).
    Stanković, tri kuće. Ne čuvaju predanje o poreklu. Imaju porodični nadimak Kevkini. Slava Sveti Nikola, mala slava Sveti Nikola letnji. Informator Veselin Milosavljević.
    Stanojevi, sekundarno prezime jedne kuće Ristića. Informator Milorad Ristić.
    Stanojević, tri kuće. Ne čuvaju predanje o poreklu. Imaju porodični nadimak Kevkini. Slava Nikolovdan, mala slava Nikolovdan letnji. Informator Milivoje Stanojević (1925).
    Stanojević, jedna kuća. Ne čuvaju predanje o poreklu. Imaju porodične nadimke Šelini i Šušlijini. Slavili su Svetu Petku, a od 1934. godine slave Svetog Nikolu, jer su tada prešli na miraz. Informator Vojislav Stanojević (1927).
    Stanojković, jedan samac. Ne čuva predanjs o poreklu. Ima porodični nadimak Rieškovi. Slava Sveti Nikola, mala slava Sveti Nikola letnji. Informator Svetislav Stevanović.
    Stanojković, dve kuće. Ne čuvaju predanje o poreklu. Imaju porodični nadimak Čuturini. Slava Sveti Nikola, mala slava Sveti Nikola letnji. Informator Stanko Stanojković (1963).
    Stevanović, tri kuće. Čuvaju predanje da su im se preci doselili iz okoline Tetova, ali je nejasno vreme njihovog dolaska. Imaju sekundarno prezime Đorini. Slava Sveta Petka, mala slava Sveta Petka letnja. Informator Radovan Janković.
    Stevanović, dve kuće. Ne čuvaju predanje o poreklu. Imaju sekundarno prezime Đurđevi. Slava Sveta Petka, mala slava Sveta Petka letnja. Informator Đurđe Stevanović (1931).
    Stevanović, pet kuća. Ne čuvaju predanje o poreklu. Imaju porodični nadimak Rieškovi. Slava Sveti Nikola, mala slava Sveti Nikola letnji. Informator Svetislav Stevanović (1927).
    Stevanović, dve kuće. Ne čuvaju predanje o poreklu. Imaju sekundarno prezime Stojić. Slava Sveta Petka, mala slava Sveta Petka letnja. Informator Mita Stevanović (1909).
    Stojanević, jedna kuća. Ne čuvaju predanje o poreklu. Imaju sekundarno prezime Arsićini. Slava Sveta Petka, mala slava Sveta Petka letnja. Informatorka Zlatka Stojanović (1912).
    Stojanović, dve kuće. Ne čuvaju predanje o poreklu. Imaju porodični nadimak Bibini. Slava Sveta Petka, mala slava Sveta Petka letnja. Informatorka Milevka Maksimović (1907).
    Stojanović, jedna kuća. Doselili su se iz Viče početkom ovog veka. Slavili su Svetog Nikolu, a od dolaska u Gotovušu slave Svetu Petku. Pošto su se doselili dobili su i porodični nadimak Đusini. Informatorka Mileva Stojanović (1954).
    Stojanović, četiri kuće. Ne čuvaju predanje o poreklu. Imaju sekundarno prezime Kostićevi. Slava Sveta Petka, mala slava Sveta Petka letnja. Informator Ugrin Stojanović (1919).
    Stojanović, jedna kuća. Ne čuvaju predanje o poreklu. Imaju sekundarno prezime Tošini. Slava Nikolovdan, mala slava Nikolovdan letnji. Informator Milan Stojanović (1921).
    Stojić, sekundarno prezime jedne kuće Đorđevića, jedne kuće Mladenovića, dve kuće Stevanovića i dve kuće Stojkovića. Informator Milan Mladenović.
    Stojković, jedna kuća. Ne čuvaju predanje o poreklu. Imaju sekundarno prezime Kostićevi. Slava Sveta Petka, mala slava Sveta Petka letnja. Informator Dobrosav Stojković (1905).
    Stojković, tri kuće. Ne čuvaju predanje o poreklu. Imaju sekundarno prezime Rusimovi. Slava Sveti Nikola, mala slava Sveti Nikola letnji. Informator Čedomir Stojković (1921).
    Stojković, dve kuće. Ne čuvaju predanje o poreklu. Imaju sekundarno prezime Stojić. Slava Sveta Petka, mala slava Sveta Petka letnja. Informator Goroljub Stojković (1925).
    Stojković, jedna kuća. Ne čuvaju predanje o poreklu. Imaju sekundarno prezime Tošini. Slava Sveti Nikola, mala slava Sveti Nikola letnji. Informator Milan Stojković (1921).
    Stojković, jedna kuća. Došli su iz Berevca 1915. godine. Slavili su Mitrovdan, a od dolaska u Gotovušu slave Svetu Petku. Informator Vladimir Stojković (1903).
    Stojčetović, tri kuće. Ne čuvaju predanje o poreklu. Imaju sekundarno prezime Novčevi. Slava Sveta Petka, mala slava Sveta Petka letnja. Informator Dušan Stojčetović (1902).
    Stoletović, jedna kuća. Došli su iz Sušića 1957. godine. Slava Sveti Pantelija. Informatorka Dobrila Stoletović (1947).
    Tasić, jedna kuća. Doselili su se iz Drajkovca pred drugi svetski rat. Imaju porodični nadimak Gudžini, a sekundarno prezime Tošini. Slava Sveti Nikola, mala slava Sveti Nikola letnji. Informator Radovan Tasić (1927).
    Tomić, tri kuće iz bratstva Kevkini. Ne čuvaju predanje o poreklu. Slava Sveti Nikola, mala slava Sveti Nikola letnji. Informator Veselin Milosavljević.
    Tošini, sekundarno prezime Tasića, jedne kuće Stojanovića i jedne kuće Stojkovića. Informator Milan Stojanović.
    Filipović, prezime jednog čoveka u kući Ilića. Pripada bratsgvu Čantrini. Prezime je dobio po dedi. Informator Bogomir Filipović (1912).
    Cvetković, dve kuće iz bratstva Kevkini. Ne čuvaju predanje o poreklu. Slava Sveti Nikola, mala slava Sveti Nikola letnji. Informatorka Milevka Cvetković (1923).
    Cikini, sekundarno prezime jedne kuće Jovanovića. Informator Tasa Ilić.
    Čantrini, porodični nadimak Čantrića, jedne kuće Dobrosavljevića, tri kuće Ilića, jedne kuće Jovanovića, jedne kuće Milosavljevića i jedne kuće Radića. Informator Blagoje Ilić.
    Čantrić, jedna kuća. Preci su im se doselili iz Semanje kod Uroševca oko 1830. godine. Slava Sveta Petka, mala slava Sveta Petka letnja. Informator Stojko Radić.
    Čuturini, porodični nadimak dve kuće Stanojkovića. Informator Stanko Stanojković.
    Šavajkovi, porodični nadimak jedne kuće Jovanovića. Informatorka Nasta Jovanović.
    Šelini, porodični nadimak jedne kuće Jovanovića, jedne kuće Milosavljevića, jedne kuće Simića i jedne kuće Stanojevića. Informator Staja Simić.
    Šimitkovi, porodični nadimak tri kuće Ilića. Informator Blagoje Ilić.
    Šotkini, porodični nadimak tri kuće Staletovića. Informator Milan Staletović.
    Šušlijini, porodični nadimak jedne kuće Stanojevića. Informator Vojislav Stanojević.

    Izvor: Srpska akademija nauka i umetnosti, Odeljenje jezika i književnosti, Odbor za onomastiku, Onomatološki prilozi, knj. IX, MILETA BUKUMIRIĆ – ONOMASTIKA SIRINIĆKE ŽUPE

  4. Sarplaninac

    Dali se zna od ovih koji su dosli iz tetovskog kraja (Polog) iz kojeg sela su presli u Gotovusu ? Hvala unapred

    U Vratnici kod Tetova imamo rod Maskocevci, stari doseljenici koji su poreklom iz Gotovuse