Порекло презимена, село Готовуша (Штрпце, КиМ)

26. јун 2012.

коментара: 6

Порекло становништва села Готовуша, стање из 1938. године

Готовуша се први пут помиње у отоманском попису из 1455. године, као велико село са 64 српске куће и православним свештеником. У селу постоји Црква Светог Николе из друге трећине XVI века, која се данас налази под заштитом Републике Србије, као споменик културе од изузетног значаја,у склопу споменичке целине Цркве Сиринићке жупе. Раније је вероватно била посвећена Светом Димитрију или је био Храм Светог Спаса. Друга готовушка црква је посвећена Успењу Пресвете Богородице. Изнад села, у близини старетврђаве Зидовце, стоје трагови неке старе цркве.

Бугаркини (4 кућа, Св. Петка), староседеоци. Презиме им је дато по томе што се неко од њихових предака на печалби оженио Бугарком.

Космоћевићи (18 кућа, Св. Петка) су непознате старине.

Ђурђевићи и Кућановићи (18 кућа, Св. Петка) су непознате старине.

Кевкићи (25 кућа) и Тороћеви (23 кућа), оба са славом Св. Николе, досељени крајем XVIII века из околине Скадра, из села Сероја. Појасеви уназад за Кевкиће од досељења: Добросав 90 година, Симеон, Миленко, Стеван.

Пројчевићи (2 кућа, Св. Никола), досељени из Полошке области. При досељењу су славили Св. Арханђела, па како су били једини у селу с том славом, а сиромаси, то нису могли да издрже са дочеком гостију, те су променили славу и узели дан Св. Николе, који су још неки славили.

Стојчевићи (8 кућа, Св. Арханђео), такође досељеници из Полошке области.

Чантрићи (24 кућа, Св. Петка), досељени око 1830. године из Семања код Качаника. Даља старина им је у Бурнику код Урошевца.

ИЗВОР: „Насеља“ (др Атанасије Урошевић: Шарпланинска Жупа Сиринић)

 

 

Коментари (6)

Одговорите

6 коментара

  1. Od_Đurđevih

    Rod Djurdjevi

    Sa sigurnošću se može potvrditi da je ovaj rod doseljeničkog porekla i da je nekada davno, u prvoj polovini 18. veka doseljen iz Kuče (Crna Gora). Sem ime Đurđevi, nazivaju se i Kučanovi (iz Kuče), zbog čega se pretpostavlja da su iz tog kraja. Ime Đurđevi dobijeno je po Đurđu, koji se prvi doselio u ovo selo. Vreme njegovog doseljavanja je, takođe nepoznato, ali se ipak može proceniti da je to negde između 17. i 18. veka, kada je većina rodova naseljavala ovo selo. Razlog doseljavanja je takođe nepoznat, ali se pretpostavlja da je u pitanju krvna osveta, te je zbog toga morao napustiti postojbinu i naseliti se u skriveno mesto, Sirinić- selo Gotovuša.

    O Đurđu postoji predanje koje se iz generacije u generaciju prenosilo, da sa prvom ženom nije imao dece, te mu je žena dozvolila da uzme pored nje i drugu ženu sa kojom je i stvorio porod, nakon čega je porodica počela da se razvija i umnožava.

  2. Prezime GOTOVUSA vodi poreklo po istoimenom mestu na kosmetu podno Sarplanine.Posle kosovske bitke veliki broj Gotovusana se iselio iz Gotovuse,da bi ßcuvali uspomenu na svoje rodno mesto oni su poceli da nose prezime Gotovusa.

  3. Војислав Ананић

    ГОТОВУША

    Село је смештено у подножју Градишта, око 2 км од десне обале Лепенца. У последње време шири се према северу и допире до главног пута, који води кроз Жупу. Осим Градишта, јужно од села уздиже се и Црни врх, између којих је Готовушка река усекла клисуру. Од Црног врха према истоку уздиже се Змијавица, а ниже ње брег Габар. Тако је са јужне и источне стране опкољена бреговима, а према северу и западу спушта се долина.
    Село је збијеног типа. Сачињавају га: Шелина, Костићева, Косноћева, Ђурђева и Кевкина махала, која се, опет, дели на Репинове и Стојчеве. Куће су махом зидане каменом. Међутим, у новије време подижу се савремене зграде, које се битно разликују од оних у старом делу села. У Центру села налази се јасен, који „има 300 година“. Више села налазе се трагови тврђаве, а у њеној непосредној близини трагови цркве. Осим ове, која је у рушевинама, у селу постоје још две цркве. Црква Свети Спас налази се у Ђурђевој махали. Зидана је каменом, а покривена ћерамидом. У њој су очуване фреске само у олтару и делимично на горњем делу зида. Оне потичу из „70-их година XVI века.“ Друга црква налази се у гробљу поред села. Посвећена је успењу Богородице. Обновљена је 1886. године, па је сачуван само мали део фресака.
    Основна школа датира из 1897. године. У њој уче деца до VI разреда, а од VI уче у Штрпцу.
    Остаци тврђаве, гробље, цркве, као и порекло становништва сугерирају закључак да је Готовуша старо село. Средином 15. века спадала је у већа села Сиринићке жупе. Од ње су била већа само Севце и Штрпце. У њој су 1455. године пописане 64 српске куће.
    Када је за ове потребе сакупљена грађа, Готовуша је имала 182 куће Срба. Од њих 125 не чувају предање о пореклу. Четрнаест кућа лорекло везује за Албанију, девет за Полог, шест за Црну Гору, али је нејасно време њиховог доласка. Из околине Урошевца доселило се шест кућа, од којих пет у првој половини прошлог века, а једна после ослобођења. Из суседиих села Жупе досељене су 23 куће, од којих шест пре почетка овог века, 12 око првог светског рата, а после II светског рата. пет кућа. Просечан број чланова у кући износи 5, 14.
    Информатори: Миладин Јанковић (1920), Чедомир Добросављевић (1921), Радован Јанковић (1921) и Милорад Ристић (1929).

    Презимена

    Анђелковић, две куће. Не чувају предање о пореклу. Имају породични надимак Репинови. Слава Свети Никола, мала слава Свети Никола летњи. Информатор Митар Анђелковић (1922).
    Андријевић, две куће из братства Кевкини. Не чувају предаље о пореклу. Слава Свеги Никола, мала слава Свети Никола летњи. Информатор Зоран Андријевић (1964).
    Арсићини, секундарно презиме једне куће Стојановића. Информаторка Златка Стојановић. Бадарчетови, породични надимак три куће Добросављевића. Информатор Чедомир Добросављевић.
    Бакардини, породични надимак Здравковића и Радивојевића. Информатор Војислав Здравковић (1921).
    Бибини, нородичии надимак Бибића, Димића, Максимовића, једне куће Илића, две куће Јанићевића (по женској линији) и две куће Стојановића. Информатор Љубомир Димић.
    Бибић, једна кућа. Не чувају предање о пореклу. Имају породични надимак Бибини. Слава Света Петка, мала слава Света Петка летња. Информаторка Милевка Максимовић.
    Богајчеви, секундарно презиме Маринковића. Информатор Душан Маринковић.
    Бугаркини, породични надимак две куће Сталетовића и две куће Стаменковића. Информатор Недељко Сталетовић.
    Вељковић, три куће. Не чувају предање о пореклу. Илмају секундарно презиме Пављеви. Слава Николовдан, мала слава Николовдан летњи. Информатор Ђорђија Вељковић (1950).
    Главинови, породични надимак две куће Стаменковића. Информатор Стаја Стаменковић.
    Гуџини, породични надимак Тасића. Информатор Радован Тасић.
    Димић, пет кућа. Не чувају предање о пореклу. Три куће имају породични надимак Бибини, а две куће секундарно презиме Ђурђеви. Слава Света Петка, мала слава Света Петка летња. Информатор Љубомир Димић (1932).
    Добросављевић, шест кућа. Порекло везују за Црну Гору, али је нејасно из којег места и када су им се преци доселили у Готовушу. Имају породични надимак Пинзирови. Презиме су узели по информаторовом прадеди. Слава Света Петка, мала слава Света Петка летња. Информатор Радомир Добросављевић (1938).
    Добросављевић, пет кућа из братства Кевкини. Не чувају предање о пореклу. Три куће имају породични надимак Бадарчетови. Старешина једне куће дошао је из Штрпца 1945. године из братства Доганђиних и прихватио славу и презиме. Та породица има секундарно презиме Симијанови. Слава Николовдан, мала слава Николовдан летњи. Ииформатор Чедомир Добросављевић (1921).
    Добросављевић, једна кућа из братства Чантрини. Слава Света Петка, мала слава Света Петка летња. Информатор Драгољуб Добросављевић (1925).
    Доганџини, породични надимак једне куће Добросављевића. Информатор Чедомир Добросављевић.
    Дрећови, породични надимак једне куће Јовановића. Информатор Војислав Јовановић. 
    Ђорђевић, две куће. Не чувају предање о пореклу. Имају секундарно презиме Савини. Слава Свста Петка, мала слава Света Петка летња. Информатор Обрад Ђорђевић (1914).
    Ђорђевић, једна кућа. Не чувају предање о пореклу. Имају секундарно презиме Костићеви. Презиме су узели по информаторовом оцу. Слава Света Петка, мала слава Света Петка летња. Информатор Добросав Стојковић (1905).
    Ђорђевић, једна кућа. Не чувају предање о пореклу. Имају породични надимак Риешкови. Презиме су узели по информаторовом оцу. Слава Свети Никола, мала слава Свети Никола летњи. Информатор Петар Михајловић (1904).
    Ђорђевић, једна кућа. Порекло везују за Полог. Имају секундарно презиме Стојић. Слава Света Петка, мала слава Света Петка летња. Информатор Милан Младеновић (1913).
    Ђорини, секундарно презиме две куће Јанићевића, две куће Јанковића, једне куће Јовановића и три куће Стевановића. Информатор Радован Јанковић (1922).
    Ђурђеви, секундарно презиме Ђурђевића, две куће Димића, три куће Илића, три куће Јовановића, две куће Станковића и две куће Стевановића. Информатор Риста Станковић (1909).
    Ђурђевић, једна кућа. Не чувају предање о пореклу. Имају секундарно презиме Ђурђеви. Слава Света Петка, мала слава Света Петка. Информатор Таса Илић (1902).
    Ђуркини, секундарпо презиме Мијатовића. Инфортаторка Марија Mијатовић (1922).
    Ђусини, породични надимак једне куће Симића и једне куће Стојановића. Информатор Стаја Симић.
    Жангини, породични надимак две куће Живковића, четири куће Петковића и једне куће Стачетовића. Информатор Станојко Петковић.
    Живковић, четири куће из братства Жангини. Не чувају предање о пореклу. Слава Света Петка, мала слава Света Петка летња. Информатор Станојко Петковић.
    Живковић, једна кућа. Доселили су се из Урошевца 1977. године. Слава Света Петка, мала слава Света Петка летња. Информатор Војислав Здравковић (1921).
    Здравковић, једна кућа. Доселили се из Виче почетком овог века. Имају породични надимак Бакардини. Слава Свети Никола, мала слава Свети Никола летњи. Информатор Војислав Здравковић (1921) .
    Илић, три куће. Не чувају предање о пореклу. Имају секундарно презиме Ђурђеви. Једна кућа је прешла послe II светског рата у Бибине и добила породични надимак Бибини. Слава Света Петка, мала слава Света Петка летња. Информатор Таса Илић (1902).  
    Илић, једна кућа. Не чувају предање о пореклу. Имају породични надимак Репинови. Слава Свети Никола, мала слава Свети Никола летњи. Информатор Стаја Илић (1936).
    Илић, три кућe. Доселили су се из Севца 1919. године. Припадали су братству Узунови. Имају породични надимак Шимиткови, а по махали у коју су се доселили имају породични надимак Чантрини. Слава Свети Ђорђија (16. XI), малу славу немају. Информатор Благоје Илић (1912).
    Илић, презиме дела породице у кући Ђурђевића. Информатор Таса Илић.
    Илић, презиме једног детета. Доведено је из Великог Алаша код Липљана 1969. године. Слава Свсти Јован (20. I). Информатор Обрад Ђорђевић.
    Јаковљеви, секундарно презиме две куће Стаменковића. Информатор Стаја Стаменковић.
    Јанићевић, једна кућа. Доселили су се из Штрпца 1981. године. Припадају братству Николчевић. Слава Свети Стеван, мала слава Свети Стеван. Информатор Јован Јанићевић (1909).
    Јанићевић, четири куће. Не чувају предање о пореклу. Имају секундарно презиме Новчеви, а две куће и секундарно презиме Бибини, по женској линији. Слава Свста Петка, мала слава Света Петка летња. Информатор Душан Стојчетовић (1902).
    Јанићевић, две куће. Не чувају предање о пореклу. Имају секундарно презиме Ђорини: а по махали у којој живе и породични надимак Репинови. Потомци су Јанићеви по женској линији, јер он пије имao синова. Деда им се код Јанића призетио (био је из истог села, славио је Свету Петку), а касније прихватио и славу Јанићеву, Светог Николу, а његови потомци добили презнме Јанићевић. Информаторка Горица Јанићевић (1922).
    Јанићевић, једна кућа. Не чувају предање о пореклу. Имају породични надимак Риешкови. Слава Свети Никола, мала слава Свсти Никола летњи. Информатор Петар Михајловић (1904).
    Јанковић, две куће. Преци су им се доселили из Тетова. Имају секундарно презиме Ђорини. Слава Света Петка, мала слава Света Петка летња. Информатор Радован Јанковић (1922).
    Јанковић, једна кућа. Не чувају предање о пореклу. Имају породични надимак Репинови. Слава Свети Никола, мала слава Свети Ннкола летњи. Информатор Миладин Јанковић (1920).
    Јанковић, презиме дела породице у кући Милковића. Доселили су се из Севца 1928. године. Слава Николовдан, мала слава Николовдан летњи. Информаторка Цвета Јанковић (1908).
    Јевтић, једна кућа. Не чувају предање о пореклу. Имају породични надимак Риешкови. Слава Свети Никола, мала слава Свеги Никола летњи. Информатор Радован Јевтић (1920).
    Јовановић, три куће. Не чувају предање о пореклу. Имају секундарно презиме Ђурђеви, а једна као ближу одредницу Цикини. Слава Света Петка, мала слава Света Петка летња. Информатор Таса Илић.
    Јовановић, две куће. Не чувају предање о пореклу. Имају секундарно презиме Костићеви. Слава Свста Петка, мала слава Света Петка летња. Информатор Чедомир Јовановић (1921).
    Јовановић, једна кућа. Доселили су се из Драјковца 1947. године. Имају породични надимак Дрећови, а по доласку у Готовушу добили су и секундарно презиме Новчеви. Славили су Светог Николу, а од доласка у Готовушу славе Свету Петку. Инфоматор Војислав Јовановић (1924).
    Јовановић, једна кућа из братства Кевкини. Не чувају предање о пореклу. Предак Драга им се призетко у Ђорине, те су по женској линији добили и секундарно презиме Ђорини. Славили су Светог Николу, а од доласка у Готовушу славе и Свету Петку. Информаторка Даринка Јовановић (1912).
    Јовановић, једна кућа. Преци су им се доселили из Семање код Урошевца око 1830. године. Имају породични надимак Чантрини. Слава Света Петка, мала слава Света Петка летња. Информатор Драгољуб Добросављевић (1925).
    Јовановић, једна кућа. Не чувају предање о пореклу. Припадају братству Шелини. Међутим, предак им се призетио у Шавајкове па ови имају породични надимак Шавајкови. Славили су Светог Николу, а сада Свету Петку. Икформаторка Наста Јовановић (1929)
    Јовановић, презиме једне породице у кући Станишића. Информатор Радомир Добросављевић (1938).
    Калпаковић, презиме дела породице у кући Стаменковића. Дошли су из Севца 1965. годнне. Славили су Светог Николу, а од доласка славе Свету Петку. Информатор Стаја Стаменковић (1912).
    Катини, секундарно презиме две куће Станковића. Информатор Риста Станковић (1909).
    Кевкини, породични надимак Андршевића, Томића, Цветковића, пет кућа Добросављевића, једне куће Јовановића, једне породице Милосављевића, две куће Петковића, једне куће Ристића, три куће Станковића и три куће Станојевића. Информатор Веселин Добросављевић (1930).
    Кевкић, једна кућа. Не чувају предање о пореклу. Слава Свети Никола, мала слава Свети Никола летљи. Информатор Веселин Добросављевић.
    Косноћеви, породични надимак две куће Милосављевића. Информатор Мита Милосављевић,
    Косноћевпћ, једна кућа. Не чувају предање о пореклу. Имају секундарно презиме Милкови. Слава Света Петка, мала слава Света Петка летња. Информатор Миладин Милковић (1916).
    Костићеви, секундарпо презиме једне куће Ђорђевића, две куће Јовановнћа, четири куће Стојановића и једне куће Стојковића. Информатор Добросав Стојковић.
    Максимовић, презиме једне жене у кући Бибића. Информаторка Милевка Максимовић (1907).
    Маринковић, једна кућа. Доселили су се из Севца 1943. године на мираз. Припадају братству Богајчеви. Славили су Светог Архангела, а од доласка у Готовушу славе Светог Николу. Информатор Душан Маринковић (1924).
    Марковић, презиме дела породице у кући Илића. Доселили се из Врбештице 1982. године. Имају породични надимак Мачорови. Слава Светн Ранђо. Информатор Новак Марковић (1950).
    Мачорови, породични надимак породице Марковића у кући Илића. Информатор Новак Марковић.
    Мијатовић, једна кућа. Доселили се из Јажинца пред други светски рат на мираз. Славили су Светог Архангела, а од доласка у Готовушу славе Свету Петку. По доласку у Готовушу добили су секундарно презиме Ђуркини. Информаторка Марија Мијатовић (1922)
    Милкови, секундарно презиме Косиоћевића и Милковића. Информатор Миладин Милковић.
    Милковић, пет кућа. Не чувају предање о пореклу. Имају секундарно презиме Милкови. Слава Света Петка, мала слава Света Петка летња. Информатор Миладин Милковић (1916).
    Миловановић, једна кућа. Доселили се из Доње Битиње 1949. године. Славили су Митровдан, а од доласка у Готовушу славе Свету Петку. Информатор Мита Стојановић (1906).
    Миловановић, презиме једне жене у кући Јанковића. Доселила се из Јажинца 1970. године. Слава Свети Ранђо, мала слава Свети Ранђо летњи. Информатор Радован Јанковић.
    Милојкини, секундарно презиме 2 куће Радића. Презиме су добили по прабаби Милојки. Информатор Срећко Радић (1933).
    Милосављвић, две куће из братства Косноћеви. Не чувају предање о пореклу. Имају секундарно презиме Перушкови. Слава Света Петка, малa слава Света Петка летња. Информатор Мита Милосављевић (1912).
    Милосављевић, једна кућа из братства Чантрића, због чега их зову Чантрини. Слава Света Петка, мала слава Спета Петка летња. Информатор Божидар Филиповић (1912).
    Милосављевић, једна кућа. Не чувају предање о пореклу. Слава Свети Никола, мала слава Свети Никола летњи. Имају породични надимак Шелини. Информатор Светислав Стевановић (1927).
    Милосављевић, презиме једног човека у кући Јанковића. Доселио се из Штрпца 1953. године. Слава Свети Никола, мала слава Свети Никола летњи. Информатор Душан Милосављевић (1921).
    Милосављевић, презиме дела породице Томића. Имају породични надимак Кевкини. Информатор Веселин Милосављевић (1923).
    Миленковић, четири куће. Доселили су се из Севца пре почетка овог века. Имају секундарно презиме Петкичини. Слава Света Петка, мала слава Света Петка летња. Информатор Светозар Миленковић (1915).
    Миленковић, презиме дела породице у кући Јовановића. Информатор Таса Илић.
    Михајловић, две куће из братства Петкичића, због чега их зову Петкичини. Слава Света Петка, мала слава Света Петка летња. Информатор Александар Михајловић (1927).
    Михајловић, две куће. Не чувају предање о пореклу. Имају породични надимак Риешкови. Слава Свети Никола, мала слава Свети Никола летњи. Информатор Петар Михајловић (1904).
    Михајловић, презиме дела породице у кући Јанковића. Припада братству Риешкови. Информатор Миладин Јанковић.
    Младеновић, две куће. Доселили су им се преци из Пороја код Тетова. Имају породичии надимак Пројчеви. Славили су Светог Архангела, а од доласка у Готовушу славе Светог Николу. Информатор Мита Младеновић (1912).
    Младеновић, две куће. Не чувају предање о пореклу. Имају секундарно презиме Костићеви. Слава Света Петка, мала слава Света Петка летња. Информаторка Десанка Младеновић (1927).
    Младеновић, једна кућа. Чувају предање да су им се преци доселили из околине Тетова, али је немогуће прецизирати време њиховог доласка. Имају секундарно презиме Стојић. Слава Света Петка, мала слава Света Петка летња. Информатор Милан Младеновић (1913).
    Мрвчеви, породични надимак једне куће Радића. Информатор Стојко Радић.
    Николчевић, раније презиме једне куће Јанићевића. Информатор Јован Јанићевић.
    Новчеви, секундарно презиме четири куће Јанићевића, једне куће Јовановића и три куће Стојчетовића. Информатор Душан Стојчетовић.
    Павлеви, секундарно презиме Вељковића. Информатор Ђорђија Вељковић.
    Перушкови, секундарно презиме две куће Милосављевића. Информатор Мита Милосављевић.
    Петкичини, секундарно презиме Петкичића, Миленковића, две куће Михајловића, шест кућа Радића и једне куће Стаменковића. Информатор Милан Радић.
    Петкичић, једна кућа. Преци су им се доселили из Севца (немогуће је прецизирати време доласка). Слава Света Петка, мала слава Света Петка летња. Информатор Светозар Миленковић.
    Петковић, четири куће. Не чувају предање о пореклу Имају породични надимак Жангини. Слава Света Петка, мала слава Света Петка летња. Информатор Станојко Петковић (1908).
    Петковић, две куће. Не чувају предање о пореклу. Имају породични надимак Кевкини. Слава Свети Никола, мала слава Свети Никола летњи. Информаторка Марена Петковић (1913).
    Петровић, једна кућа. Дошли су из Севца 1955. године на мираз. По доласку добили су секундарно презиме Савини Славили су Светог Ђорђа (16. XI), а сада Свету Петку. Информаторка Милица Петровић (1921).
    Петровић, једна кућа из братства Косноћеви Имају секундарно презиме Перушкови. Слава Света Петка, мала слава Света Петка летња Информатор Мита Милосављевић.
    Пинсирови, породични надимак шест кућа Добросављевића и једне куће Станишића. Информатор Радомир Добросављевић.
    Пројчеви, породични надимак две куће Младеновића. Ииформатор Мита Младеновић.
    Радивојевић, једна кућа. Доселили се из Виче почетком овог века. Имају лородични надимак Бакардини. Слава Свети Никола, мала слава Свети Никола летњи. Информатор Војислав Здравковић (1921).
    Радић, осам кућа. Не чувају предање о пореклу. Шест кућа имају секундарно презиме Петкичини, а две Милојкини. Слава Света Петка, мала слава Света Петка летња. Информатор Милан Радић (1901).
    Радић, једна кућа из братства Чантрини. Имају секундарно ирезиме Мрвчеви, по претку Марку, кога су звали Мрвче. Слава Света Петка, мала слава Света Петка летња. Информатор Стојко Радић (1917).
    Репинови, породични надимак Анђелковића, Репиновића, две куће Јанићевића, једне куће Јанковића, једне куће Илића, једне породице Михајловића и три куће Сталетовића. Информатор Митар Анђелковић.
    Репиновић, две куће. Не чувају предање о пореклу. Слава Свети Никола, мала слава Свети Никола летњи. Информатор Стаја Илић.
    Риешкови, породични надимак Јевтића, једне куће Ђорђевића, једне куће Јанићевића, две куће Михајловића, једне куће Станојковића и пет кућа Стевановића. Информатор Светислав Стевановић.
    Ристић, једна кућа из братства Кевкини. Имају секундарно презиме Станојеви. Слава Свети Никола, мала слава Свети Никола летњи. Информатор Милорад Ристић (1929).
    Ристић, презиме дела породице у кући Стаменковића. Дошли су из Севца 1973. године на мираз. Припадају братству Басарини. Славили су Светог Николу, а од доласка у Готовушу славе Свету Петку. Информатор Милија Стаменковић (1910).
    Русимови, секундарно презиме три куће Стојковића. Информатор Чедомир Стојковић.
    Савини, секундарно презиме две куће Ђорђевића и једне куће Петровића (Петровићи су га добили по женској линији). Информатор Обрад Ђорђевић.
    Симијанови, секундарно презиме једне куће Добросављевића. Информатор Веселин Добросављевић (1930).
    Симић, једна кућа из братства Шелини. Не чувају предање о пореклу. Међутим, отац информатора дошао је у Ђуђсине пред I св. рат и прихватио славу Свету Петку. Информатор Стаја Симић (1933).
    Спасић, презиме једне старице у кући Јанићевића. Слава Света Петка, мала слава Света Петка летња. Информатор Ђорђија Јанићевић (1947).
    Сталетовић, две куће из братства Бугаркини. Не чувају предање о пореклу. Слава Света Петка, мала слава Света Петка летња. Информатор Недељко Сталетовић (1908).
    Сталетовић, једна кућа из братства Жангини. Не чувају предаље о пореклу. Слава Света Петка, мала слава Света Петка летња Информатор Станојко Петковић.
    Сталетовић, три куће. Не чувају предање о пореклу. Имају породични надимак Репинови. Слава Свети Никола, мала слава Свети Никола летњи. Ииформатор Стаја Илић.
    Сталетовић, три куће. Не чувају предање о пореклу. Имају секундарно презиме Петкичини, а породични надимак Шоткини. Слава Света Петка, мала слава Света Петка летња. Информатор Милан Сталетовић (1949).
    Стаменковић, две куће. Доселили су се из Виче на мираз 1928. године. Имају породични надимак Главинови, а секундарно презиме Јаковљеви, по информаторовом прадеди. Славили су Светог Николу, а од доласка у ово село славе Свету Петку. Информатор Стаја Стаменковић (1912).
    Стаменковић, две куће из братства Бугаркини. Не чувају предање о пореклу. Слава Света Петка, мала слава Света Петка летња. Информатор Миро Стаменковић (1894).
    Стаменковић, једна кућа. Не чувају предање о пореклу. Имају секундарно презиме Петкичини. Слава Света Петка, мала слава Света Петка летња. Ипформатор Милија Стаменковић (1910).
    Станишић, једна кућа. Не чувају предање о пореклу. Имају породични надимак Пинзирови. Слава Свети Никола, мала слава Свети Никола летњи. Информатор Стаја Илић.
    Станишић, презиме једне породице у кући Михајловића. Информатор Петар Михајловић (1904).
    Станковић, две куће. Не чувају предање о пореклу. Имају секундарно презиме Ђурђеви, а осим њега и секундарно презиме Катини. Слава Света Петка, мала слава Света Петка летња. Информатор Риста Станковић (1909).
    Станковић, три куће. Не чувају предање о пореклу. Имају породични надимак Кевкини. Слава Свети Никола, мала слава Свети Никола летњи. Информатор Веселин Милосављевић.
    Станојеви, секундарно презиме једне куће Ристића. Информатор Милорад Ристић.
    Станојевић, три куће. Не чувају предање о пореклу. Имају породични надимак Кевкини. Слава Николовдан, мала слава Николовдан летњи. Информатор Миливоје Станојевић (1925).
    Станојевић, једна кућа. Не чувају предање о пореклу. Имају породичне надимке Шелини и Шушлијини. Славили су Свету Петку, а од 1934. године славе Светог Николу, јер су тада прешли на мираз. Информатор Војислав Станојевић (1927).
    Станојковић, један самац. Не чува предањс о пореклу. Има породични надимак Риешкови. Слава Свети Никола, мала слава Свети Никола летњи. Информатор Светислав Стевановић.
    Станојковић, две куће. Не чувају предање о пореклу. Имају породични надимак Чутурини. Слава Свети Никола, мала слава Свети Никола летњи. Информатор Станко Станојковић (1963).
    Стевановић, три куће. Чувају предање да су им се преци доселили из околине Тетова, али је нејасно време њиховог доласка. Имају секундарно презиме Ђорини. Слава Света Петка, мала слава Света Петка летња. Информатор Радован Јанковић.
    Стевановић, две куће. Не чувају предање о пореклу. Имају секундарно презиме Ђурђеви. Слава Света Петка, мала слава Света Петка летња. Информатор Ђурђе Стевановић (1931).
    Стевановић, пет кућа. Не чувају предање о пореклу. Имају породични надимак Риешкови. Слава Свети Никола, мала слава Свети Никола летњи. Информатор Светислав Стевановић (1927).
    Стевановић, две куће. Не чувају предање о пореклу. Имају секундарно презиме Стојић. Слава Света Петка, мала слава Света Петка летња. Информатор Мита Стевановић (1909).
    Стојаневић, једна кућа. Не чувају предање о пореклу. Имају секундарно презиме Арсићини. Слава Света Петка, мала слава Света Петка летња. Информаторка Златка Стојановић (1912).
    Стојановић, две куће. Не чувају предање о пореклу. Имају породични надимак Бибини. Слава Света Петка, мала слава Света Петка летња. Информаторка Милевка Максимовић (1907).
    Стојановић, једна кућа. Доселили су се из Виче почетком овог века. Славили су Светог Николу, а од доласка у Готовушу славе Свету Петку. Пошто су се доселили добили су и породични надимак Ђусини. Информаторка Милева Стојановић (1954).
    Стојановић, четири куће. Не чувају предање о пореклу. Имају секундарно презиме Костићеви. Слава Света Петка, мала слава Света Петка летња. Информатор Угрин Стојановић (1919).
    Стојановић, једна кућа. Не чувају предање о пореклу. Имају секундарно презиме Тошини. Слава Николовдан, мала слава Николовдан летњи. Информатор Милан Стојановић (1921).
    Стојић, секундарно презиме једне куће Ђорђевића, једне куће Младеновића, две куће Стевановића и две куће Стојковића. Информатор Милан Младеновић.
    Стојковић, једна кућа. Не чувају предање о пореклу. Имају секундарно презиме Костићеви. Слава Света Петка, мала слава Света Петка летња. Информатор Добросав Стојковић (1905).
    Стојковић, три куће. Не чувају предање о пореклу. Имају секундарно презиме Русимови. Слава Свети Никола, мала слава Свети Никола летњи. Информатор Чедомир Стојковић (1921).
    Стојковић, две куће. Не чувају предање о пореклу. Имају секундарно презиме Стојић. Слава Света Петка, мала слава Света Петка летња. Информатор Горољуб Стојковић (1925).
    Стојковић, једна кућа. Не чувају предање о пореклу. Имају секундарно презиме Тошини. Слава Свети Никола, мала слава Свети Никола летњи. Информатор Милан Стојковић (1921).
    Стојковић, једна кућа. Дошли су из Беревца 1915. године. Славили су Митровдан, а од доласка у Готовушу славе Свету Петку. Информатор Владимир Стојковић (1903).
    Стојчетовић, три куће. Не чувају предање о пореклу. Имају секундарно презиме Новчеви. Слава Света Петка, мала слава Света Петка летња. Информатор Душан Стојчетовић (1902).
    Столетовић, једна кућа. Дошли су из Сушића 1957. године. Слава Свети Пантелија. Информаторка Добрила Столетовић (1947).
    Тасић, једна кућа. Доселили су се из Драјковца пред други светски рат. Имају породични надимак Гуџини, а секундарно презиме Тошини. Слава Свети Никола, мала слава Свети Никола летњи. Информатор Радован Тасић (1927).
    Томић, три куће из братства Кевкини. Не чувају предање о пореклу. Слава Свети Никола, мала слава Свети Никола летњи. Информатор Веселин Милосављевић.
    Тошини, секундарно презиме Тасића, једне куће Стојановића и једне куће Стојковића. Информатор Милан Стојановић.
    Филиповић, презиме једног човека у кући Илића. Припада братсгву Чантрини. Презиме је добио по деди. Информатор Богомир Филиповић (1912).
    Цветковић, две куће из братства Кевкини. Не чувају предање о пореклу. Слава Свети Никола, мала слава Свети Никола летњи. Информаторка Милевка Цветковић (1923).
    Цикини, секундарно презиме једне куће Јовановића. Информатор Таса Илић.
    Чантрини, породични надимак Чантрића, једне куће Добросављевића, три куће Илића, једне куће Јовановића, једне куће Милосављевића и једне куће Радића. Информатор Благоје Илић.
    Чантрић, једна кућа. Преци су им се доселили из Семање код Урошевца око 1830. године. Слава Света Петка, мала слава Света Петка летња. Информатор Стојко Радић.
    Чутурини, породични надимак две куће Станојковића. Информатор Станко Станојковић.
    Шавајкови, породични надимак једне куће Јовановића. Информаторка Наста Јовановић.
    Шелини, породични надимак једне куће Јовановића, једне куће Милосављевића, једне куће Симића и једне куће Станојевића. Информатор Стаја Симић.
    Шимиткови, породични надимак три куће Илића. Информатор Благоје Илић.
    Шоткини, породични надимак три куће Сталетовића. Информатор Милан Сталетовић.
    Шушлијини, породични надимак једне куће Станојевића. Информатор Војислав Станојевић.

    Извор: Српска академија наука и уметности, Одељење језика и књижевности, Одбор за ономастику, Ономатолошки прилози, књ. IX, МИЛЕТА БУКУМИРИЋ – ОНОМАСТИКА СИРИНИЋКЕ ЖУПЕ

  4. Sarplaninac

    Dali se zna od ovih koji su dosli iz tetovskog kraja (Polog) iz kojeg sela su presli u Gotovusu ? Hvala unapred

    U Vratnici kod Tetova imamo rod Maskocevci, stari doseljenici koji su poreklom iz Gotovuse