Херцег Нови и околна насеља

12. јун 2012.

коментара: 5

ХЕРЦЕГ НОВИ

Баошићи, Бијела, Бијелске Крушевице, Ђеновићи, Ђурићи, Жлијеби, Зеленика, Игало, Јошице, Камено, Клинци, Крушевице, Кумбор, Кути, Луштица, Мељине, Мојдеж, Мокрине, Поди, Пријевор, Проводина, Ратишевина, Росе, Сасовићи, Суторина, Сушћепан, Требесињ, Убли, Херцег Нови

Коментари (5)

Одговорите

5 коментара

  1. Vuko TRIPKOVIC

    Zelio bih pronaci podatke o mojim precima Tripkovicima Iz sela TREBESINA povrh HERCEG NOVOG. Od kuda i kada su se oni tu nastanili? Postoje li negdje stari crkveni zapisi o njihovoj prisutnosti u tom kraju i gdje?

    Hvala sa svaku korisnu sugestiju i obavijest.

    • Небојша Новаковић

      Поздрав Вуко,

      Трипковићи су, по свему судећи, у Херцег Нови дошли из Херцеговине.

      О овоме је писао поп Саво Накићеновић (Бока):

      ” Из писма од 3. августа 1701, које је послано управнику Далмације као одговор на овај меморандум, дознаје се, да је тад прешло из Херцеговине у крајину херцегновску и рисанску 300 и више породица, као и то, да им је влада млетачка дала свакој по четири канапа земље. Поред тога је дошло 30 поглавица, којима је влада дала по 4 дуката сваком мјесечне плате, и по 20 канаnа земље.

      “Кao што се горњим исправама потврдило, недвојбено је, да су херцегновска и рисанска насеља махом, свршетком 17. века доселила се овамо иэ Херцеговине, да су с њима дошли и калуђери тврдошког манастира са владиком Саватијем Љубибратићем.”

      На овом списку налазе се и Трипковићи.

      Занимљиво да се једни Трипковићи помињу међу млетачким досељеницима. Ови Трипковићи спадају у групу оних којима је република, због јунаштва, дала најлепше земље.

  2. Vuko TRIPKOVIC

    Hvala Nebojsa,
    Mene interesuju podaci o Tripkovicima, kao jednoj od najstarijih familija iz Boke, koji se spominju puno ranije od onih dospjelih iz Hercegovine. Neki od Tripkovica, porijeklom iz Dobrote su zivjeli i radli u Veneciji i mnogi su bili pomorci i vlasnici brodova, pa cak i vodili bitke u korist Venecije, poput one kod Lepetana 1571. god.

    Pretpostavka da su Tripkovici iz Boke odlazili ne samo u Veneciju, Trst, vec i u Hercegovinu, da bi se potom neki od njih vratili u zavicaj, nije za zanemariti. O Tripkovicima iz Trebesina vjerujem da bi se mogao pronaci neki pisani trag u crkvenim arhivima kojie su vodjene o stanovnicima tog sela, nô gdje pronaci tu arhivu i kome se obratiti?

  3. Vuko TRIPKOVIC

    Omaskom sam napisao bitka kod Lepetana, a trebalo je napisati bitka kod Lepanta! Datum bitke je ispravan.

  4. Vuko TRIPKOVIC

    Moze li mi netko naznaciti kojoj parohiji pripada selo TREBESIN iznad Herceg Novog, kao i postansku ili eventualno e-mail adresu te parohije?
    Unaprijed zahvaljujem!