Poreklo prezimena, selo Rataje (Vranje)

8. jun 2012.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Rataje, opština Vranje, stanje iz 1903. godine

Selo je osnovao deda Vojin u prvim decenijama 18. veka, od koga danas ima oko 30 kuća u šestom stepenu srodstva. Poreklom je iz sadašnje Stare Srbije, od kuda je dobegao u ovo selo sa svojim bratom Ristom, kada su tamo zavladali veliki zulumi od divljih Arnauta/Šiptara. Njegovi su potomci: Ćosinci, Pavlenci i Risinci. Slave Sv. Arhanđela.

Od Riste, brata Vojinova, vode poreklo jasuanska porodica, Miloševci, Šukarevci, Biškovci, Sejizovci i po ženskoj liniji Boškovci. O pretku poslednjih Boškovaca priča se ovo: Zvao se Boško, a bio je poreklom iz Bosne. Bio je trgovac i idući putem, koji je vodio kroz Rataje, zanoći u kući deda Riste i tom se prilikom zagleda u kćer njegovu, kojom se potom oženi i tako ostane u selu. On je slavio Sv. Nikolu, pa su, vele, i Ristinci uzeli istu slavu.

Drugi je došao Stanimir Sirminac, koji je pobegao od Prizrena (a po pričanju nekih iz Moravice), zbog nasilja arnautskog najpre je došao u Kruševicu (danas pod Turcima, blizu granice), odakle ga je Usein Paša sa porodicom doveo u Rataje za svog čifčiju/slugu. Od njega je ostalo oko 30 kuća u petom stepenu srodstva: potomci su mu Stanimirovici, Stojkovići i Nikolinci. Slave Sv. Đurđic. Predak im Stanimir doseljen najverovatnije sa Šare iz Siriničke Župe, po čemu su ga zvali Sirminac.

Posle njih se doseljavaju Karadžinci. Njihov je predak Karadža bio poreklom iz Ćustendil Banje (danas istočna Bugarska). Ćustendil se graniči sa opštinom Pirot, odakle je došao u Crveni Grad u Vranjskoj Pčinji u slivu Vardara i odatle u ovo selo. On je bio hajduk, pa se tek ovde u selu smirio. Od njih ima sad 6 kuća u srodstvu do četvrtog stepena.

Posle njih se doseljavaju desetak čifčija/sluga, koji su došli iz Stare Srbije na zemlju Usein Paše i Suliman-bega; i danas su vrlo siromašni. To su: Džungurci, Zunzarci, Davitovci i drugi.

Među seljanima ovoga sela nema razlika, jedino što Sirminci paze više na odelo.

IZVOR: Priredio Aleksandar Aksić Šarko

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.