Donji Lapac i okolna sela (Lika)

8. jun 2012.

komentara: 15

Birovača, Boričevac, Brezovac Dobroselski, Bušević, Dnopolje, Dobroselo, Doljani, Donji Lapac, Donji Štrbci, Gajine, Gornji Lapac, Gornji Štrbci, Kestenovac, Kruge, Melinovac, Mišljenovac, Nebljusi, Oraovac

 

Prethodni članak:

Komentari (15)

Odgovorite

15 komentara

  1. Mladen Kosić

    Tragam za porijeklom moje Porodice Kosić. Znam da mi je did Đuro došao iz Like iz sela Zaklopac, opština Donji Lapac, pa bih zamolio, ukoliko ste u mogućnosti da mi date potrebne informacije u vezi sa porijeklom, moje porodice KOSIĆ. Hvala unaprijed.

    • Nebojša Novaković

      Kosića je bilo bar dve grane u Lici.

      Jedni su zabeleženi u Otočcu još 1644. godine. Doselili su iz Senja, zajedno sa Crnojevićima, Ostojićima, Vukašinovićima i Živkovićima. Ova seoba se odigrala verovatno pre 1617. godine.

      Druga grana Kosića se može povezati sa Usorcima.

      Više o Usorcima na temi:

      http://www.poreklo.rs/forum/index.php?topic=364.0

      Veliki broj Usoraca je uradio dnk analizu, pa bi valjalo uporediti rezultate.

      Pozdrav

    • Dušan

      Kosića je pre bilo i u Srbu. Ali su ti Kosići prešli u Ključ, iz Ključa su izbegli u Srbiju. Sada žive u Bačkom Jarku. Ako vam to nešto znači. Imam i kontakt.

  2. Dušan Polovina

    Zanima me nešto više o porodici Polovina. Kada i odakle su se doselili u Donji (ili Gornji) Lapac i Dobroselo? Poznato mi je da su se kasnije raselili u Krnjeušu i Risovac, to područje, verovatno polovinom 19. veka. Ako nešto znate molim vas odgovorite, ili pošaljite na [email protected], hvala unapred!

  3. Nenad Ivanis

    Tragam za porijeklom porodice Ivanis.Znam da mi je deda Slavko dosao iz Kestenovca ,opstina Donji Lapac.Zamolim bih sve ako mogu nesto vise da mi kazu i ako moze broj opstine u donjem Lapcu da probam tamo da kontaktiram.Hvala u napred…

  4. Dalibor

    Ja sam iz sela Birovača, opština Donji Lapac, familija Obradović, stariji su mi rekli da pamte od svojih starih da nam je u Liku još davno u turska vremena se doselio Pantelija Obradović i dan danas mu stoji spomenik, al mi nisu znali reći poreklo porodice pa ako imate nešto više bio bi jako zahvalan?? Srdačan pozdrav 👋

    • Nataša Obradović

      Pozdrav,
      moj pradeda bio je Pejo Obradović, i on je iz Birovače presao u Kestenova korita. Zanima me da li ste dobili odgovor odakle su Obradovici dosli u Donji Lapac?

      • Rade

        Interesuje me poreklo prezimena Tišma iz Dnopolja.Deda mi se zvao Rade(Radica) rođen 1917. od oca Ilije i majke Anđelije Poznanović iz Doljana.Majka mu ubrzo umire,pa se Ilija ženi sa Stojom Zavođa sa kojom ima još dece,sinove Spasu,Simu,Milu i ćerke Milicu,Maru,Desu i Dragu.

      • Jasmina

        Moji su roditelji i njihovi preci Obradović rođeni u Lici u Dabašnici. Po pričama njihovih starih i predanjima, svi Obradovići potiču od Zarija koji se doslio na područje Udbine u vreme velike seobe pod Arsenijem Čarnojevićem sa područja Crne Gore. Kažu da je imao 3 sina i da svi Obradovići potiču od njih. Bilo bi mi drago kada bi to neko mogao da potvrdi. Svako dobro.

      • Neda popovski

        Ja sam rodjena u Birovaci, Donji Lapac.Moj deda po ocu je bio Lazo Obradovic , zvali su ga Milic a baba Manda – babica radila u bolnici u Bihacu.Moj deda ili djed nam je pricao da su Obradovici u tursko doba izbegli iz okoline Uzica i preko Crne Gore i Hercegovine stigli na teritoriju danasnje Like.Licno sam se uverila da je dijalekt u Zapadnoj Drbiji

  5. Branislav

    Postovani, interesuje me poreklo ili bilo koja informacija ako imate o porodici Bubalo iz Donjeg Lapca, deda mi se zvao Pero a njegov otac je bio Rade Bubalo.Hvala

    • Rade

      Interesuje me poreklo prezimena Tišma iz Dnopolja.Deda mi se zvao Rade(Radica) rođen 1917. od oca Ilije i majke Anđelije Poznanović iz Doljana.Majka mu ubrzo umire,pa se Ilija ženi sa Stojom Zavođa sa kojom ima još dece,sinove Spasu,Simu,Milu i ćerke Milicu,Maru,Desu i Dragu.

  6. Rade

    Zanima me nešto u vezi Donjih i Gornjih Štrbaca. Da li su odatle Štrbci koji su početkom 19 veka prešli u Bosnu (Skakavac i Vođenicu)?

  7. Nenad

    Zanima me selo Melinovac. Gde mogu pronaci kako se selo zvalo u istoriji. Spominju Meljinovac, Meljenac i Meljnovac…

  8. Neda popovski

    Ja sam rodjena u Birovaci, Donji Lapac.Moj deda po ocu je bio Lazo Obradovic , zvali su ga Milic a baba Manda – babica radila u bolnici u Bihacu.Moj deda ili djed nam je pricao da su izbegli u Obradovici u tursko doba izbegli iz okoline Uzica i preko Crne Gore i Hercegovine stigli na teritoriju danasnje Like.Licno sam se uverila da je dijalekt u Zapadnoj Srbiji posebno Zlatibor i sela oko Uzica potpuno isti kao u Lici kod srpskog naroda .