Poreklo prezimena, selo Deonica (Jagodina)

26. maj 2012.

komentara: 0

Selo Deonica, opština Jagodina, stanje iz 1930. godine

Dačići (5 k., Sv. Vrači), doselili se oko 1760. godine iz Toplice u Staru Deonicu, na spahijsko imanje kao prvi doseljenici. Od istog roda ima u Medojevcu i u Poljni (oblast Levač).

Acići, Kiovci (40 k., Sv. Vrači). U toku velikih seoba izbegli iz Metohije iz sela Kijeva (danas opština Klina). Izbegli su bili na Kosovu i odatle se doselili među prvim doseljenicima oko 1760. godine u Staru Deonicu (“za spahijsko doba”), pa iz nje u Novu Deonicu, ali ne svi, te ih i danas ima i u jednoj i u drugoj.

Jovčići (15 k., Sv. Arhanđeo), doselili se iz okoline Niša oko 1780. godine. Ima ih i u Prčilovcima kod Aleksinca i u Bačini kod Varvarina.

Lukovci (16 k., Sv. Ilija), doselili se oko 1800. god. iz Lukova u topličkom kraju (danas opština Kuršumlija). Ima ih i u Maloj Drenovi kod Trstenika.

Ivanovići (8 k., Sv. Nikola), doselili se oko 1800. godine iz okoline Niša.

Tasići, Milojevići, Milosavljevići (12 k., Sv. Đorđe i Đurđevdan), doselili se iz vranjske okoline posle Ivanovića.

Cvetkovići, Draganovići (8 k., Sv. Nikola), doselili se iz Lukova (danas opština Boljevac), ispod Rtnja (Crna Reka) posle Tasića. Ima ih i u Donjem Štiplju i u Dragocvetu.

Civionci (6 k., Sv. Jovan), doselili se iz neke Civione posle Cvetkovića.

Miladinovići, Pčinjaci (4 k., Sv. Arhanđeo), doselili se oko 1830. godine iz kumanovskog kraja/Makedonije, iz sela Vojnika.

Malenovići (3 k., Sv. Sava), ne zna se odakle su i kada su došli.

IZVOR: Priredio Aleksandar Aksić Šarko

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.