Порекло презимена, село Деоница (Јагодина)

26. мај 2012.

коментара: 0

Село Деоница, општина Јагодина, стање из 1930. године

Дачићи (5 к., Св. Врачи), доселили се око 1760. године из Топлице у Стару Деоницу, на спахијско имање као први досељеници. Од истог рода има у Медојевцу и у Пољни (област Левач).

Ацићи, Киовци (40 к., Св. Врачи). У току великих сеоба избегли из Метохије из села Кијева (данас општина Клина). Избегли су били на Косову и одатле се доселили међу првим досељеницима око 1760. године у Стару Деоницу (“за спахијско доба”), па из ње у Нову Деоницу, али не сви, те их и данас има и у једној и у другој.

Јовчићи (15 к., Св. Арханђео), доселили се из околине Ниша око 1780. године. Има их и у Прчиловцима код Алексинца и у Бачини код Варварина.

Луковци (16 к., Св. Илија), доселили се око 1800. год. из Лукова у топличком крају (данас општина Куршумлија). Има их и у Малој Дренови код Трстеника.

Ивановићи (8 к., Св. Никола), доселили се око 1800. године из околине Ниша.

Тасићи, Милојевићи, Милосављевићи (12 к., Св. Ђорђе и Ђурђевдан), доселили се из врањске околине после Ивановића.

Цветковићи, Драгановићи (8 к., Св. Никола), доселили се из Лукова (данас општина Бољевац), испод Ртња (Црна Река) после Тасића. Има их и у Доњем Штипљу и у Драгоцвету.

Цивионци (6 к., Св. Јован), доселили се из неке Цивионе после Цветковића.

Миладиновићи, Пчињаци (4 к., Св. Арханђео), доселили се око 1830. године из кумановског краја/Македоније, из села Војника.

Маленовићи (3 к., Св. Сава), не зна се одакле су и када су дошли.

ИЗВОР: Приредио Александар Аксић Шарко

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.