Порекло презимена, село Кусадак (Смед. Паланка)

16. маја 2012.

коментара: 8

Село Кусадак, општина Смедеревска Паланка, стање из 1925. године

Некада је село било у Селишту, северно од данашњег Кусатка, ту у близини и стара црква Пиносава. Због помора који је завладао почну се расељавати и заузимати данашње положаје.

Најстарије породице досељене су у 17. и 18. веку:

Стојаковићи (Митровићи, Марковићи, Бркићи, Петрушићи, Перићи (50 дом., Митровдан). Доселио се њихов предак Остоја, и од њега се запатила ова породица. Становали у старом Селишту. Старином су од Бијелог Поља (данашњи север Црне Горе). Род су са Михајловићима и Јовановићима у Умчарима (општина Гроцка).

Силијани (Миленковићи, Лазаревићи, Недељковићи, Стевановићи, Николићи, Јанковићи, Маторкићи, Димитријевићи, Костандиновићи, Љубичићи, Симчићи, Новковићи, Миросављевићи, Дражићи, Ивановићи, Радосављевићи, Степановићи (230 дом., св. Никола), Станују у крају који се по њима зове Силијански Крај, а има их доста одсељених на имања у Дрење. Преци Силијан и Милијан, браћа, побегли су од Турака из Старе Србије, дошли у Јездину (општина Чачак) где не остану дуго већ крену даље и дођу у Баташево (општина Младеновац), Силијан се ожени и пређу у Азању. Ту му се удави једно дете због тога са братом пређе у Кусадак. Од другог брата Милијана су: Милијани (Маркићевићи (12 дом., св. Никола). Куће су им у близини цркве Пиносаве. Причају да се Силијану и Милијану било досадило путовати и зарекну се да се задрже овде, где им једна куса крава рикне. Ово се десило у старом Селишту и они се ту настане.

Банковићи (Милијашевићи, Маринковићи (125 дом., св. Арханђел), Преци Банко и Маринко доселили се из Старог Влаха. Имају рођаке у Неминкућама (општина Сопот).

Кнежевићи-Карићи (Толићи, Милосављевићи, Ристивојевићи, Николчићи, Стојановићи, Гачићи, Гајићи Радивојевићи, Тошићи, Милојевићи (184 дом., Ђурђиц). Била четири брата и они побегли од Турака. Дошли из Метохије из околине Ђаковице. Сви се населили у Кусадак, али се доцније један брат одвоји, оде на кованлук у Лађевдац и оснује данашњи Ковачевац код Смедерева.

Ђокавићи (2 дом., св. Арханђел). Потомци Милоја Ђака, познатог по буни у Смедеревској нахији. Узрок незадовољства били су зулуми локалних власти и претерани и неправични порези. Ђак је ухваћен у Малом Мокром Лугу и погубљен 9. фебруара 1825. године. Милоје је био поп и трговац стоке. Старином са Косова, током Првог српског устанка био је и писар војводе Вујице Вулићевића. Род су им Кићановићи у Рајцу код Чачка. Некадашњи југословенски кошаркаш Драган Кићановић, који је рођен у Чачку, можда је од ове породице.

Нешићи-Казаци (16 дом ., св. Никола) су непознатог порекла. У селу их сматрају да су Руси и зато их зову Казацима.

Петровићи (Николићи Џекићи, Пауновићи) (35 дом ., св. Никола) су непознатог порекла.

Гегићи (Стојковићи, Ђурићи, Лукићи, Чупићи, Аврамовићи (56 дом., св. Ђурђиц). Стари им се доселили са Косова.

Лопарице (Симићи, Гајићи (32 дом.,св. Ђорђе Алимпије). Стара породица; досељени са Косова. Има их одсељених у Шепце код Паланке.

Ђертићи (Урошевићи, Станковићи (54 дом., св. Петровдан), Три брата дошла са Косова. Род су са Станковићима у Ковачевцу, а имају и породицу у Жабарима (општина Топола).

Радишићи, Марисављевићи (21 дом., св. Стефан). Стара породица, непознато порекло.

Асановићи и Весићи (45 дом., св. Јован). Стара породица, непознато порекло. Два брата, за време пропасти, пребегла преко у Сасе.

Маркићевићи (9 дом., Ђурђевдан), довела их мати из Влашке околина Младеновца.

Ристићи и Ерови (10 дом., Ђурђевдан). из Драгоља околина Горњег Милановца.

Пешићи и Павловићи (3 дом., св. Симеун). Предак им био свештеник, а и његови потомци су и данас свештеници. Дошли из Ковачевца од Дамњановића. Старином су са пештерске висоравни.

Аџићи (6 дом., св. Василије). Старином су из Црне Горе. Род су са Ђурђевићима у Азањи и Поповићима у Голобоку.

Спасојевићи – Игњатовићи (14 к., св. Арханђел). Дошли њихови стари из Друговца (општина Смедерево). За време Првог Устанка били овде. Даље порекло непознато.

Ристићи (3 дом., св. Јован), предак им дошао из Радовања код Паланке.

Стојковићи (5 дом., св. Петка) су пореклом Роми занатлије.

Ђорђевићи (8 дом., св. Никола) су пореклом Роми занатлије.

 ИЗВОР: Приредио Александар Аксић Шарко

Коментари (8)

Одговорите

8 коментара

 1. Milan Stanic

  Postovani,

  Interesuje me poreklo prezimena Stanic u Kusatku? Ostalo je svega nekoliko kuca, nekoliko njih su u inostranstvu od skora, a par porodica isto se preselilo krajem 60-tih u Beograd.

  Hvala puno,

  Milan Stanic

 2. Мало ми нејасно ово за: “Банковићи (Милијашевићи, Маринковићи (125 дом., св. Арханђел), Преци Банко и Маринко доселили се из Старог Влаха. Имају рођаке у Неминкућама (општина Сопот).”
  Шта се овде односи на Милијашевиће????

 3. Mileta Urošević

  Molio bih Administratora da nam pokuša razjasniti dilemu u vezi Kneževića iz Kusatka. Naime oni su ovde navedeni kao Karići a na Wikipediji kao Koraći. Šta je istinito?

 4. Шарко

  Милете Урошевић, реч је о Карићима – Кнежевићима, то је грешка на википедији. Овде имаш разне литературе, као и монографију Смедеревско Подунавље и Јасеница Б. Дробњаковић. Карићи – Кнежевићи се помиљу у Кусадку као и у још нека села где имају одсељене огранке.

 5. stanosevic darko

  Stanosevici.Milici.Vracarici.?

 6. Oliver Milošević

  Interesuje me poreklo porodice Milošević iz zaseoka Počevica, slavimo svetog Nikolu, i potičemo od Milenkovića i Nikolića. Znam svoje pretke pet kolena unazad, ali bih voleo da saznam još više o svom poreklu!? Hvala Vam unapred za svaku pomoć!!! Svako dobro od Gospoda i ljudi!!!

 7. Ineresujeme familija Mihailovic ima 6-7 domacinstva slavimo Mitrovdan znam 5 kolena unazad pa me interesuje nesto vise .