Презимена су чувари нашег језика (Загорка Вавић Грос) Reviewed by Momizat on . Портал Порекло представља књигу "Презимена су чувари нашег језика" Загорке Вавић Грос, из едиције "Популарна лингвистика" издавачке куће "Прометеј". Презимена с Портал Порекло представља књигу "Презимена су чувари нашег језика" Загорке Вавић Грос, из едиције "Популарна лингвистика" издавачке куће "Прометеј". Презимена с Rating:
You Are Here: Home » Некатегоризовано » Презимена су чувари нашег језика (Загорка Вавић Грос)

Презимена су чувари нашег језика (Загорка Вавић Грос)

Портал Порекло представља књигу „Презимена су чувари нашег језика“ Загорке Вавић Грос, из едиције „Популарна лингвистика“ издавачке куће „Прометеј“.

Презимена стичемо рођењем и прихватамо их као што прихватамо боју очију, косе, стас, глас. Нека воде порекло из других језика и претрпела су велику трансформацију доспевши у наш језик, нека се базирају на речима из дијалеката… Многи појмови од којих су настали прво надимци, а потом презимена, временом су изгубили своју употребу у дневном језику, али су остали окамењени (као фосили) у нашим презименима. Језик се мења – једне речи нестају, друге улазе у употребу, али једина константа су наша презимена. Њих није лако „дешифровати“, и данас им није лако наћи језичке корене.

Ова књига има ономастичка тумачења, а ауторка полази од става да свако од нас треба добро да познаје историју свог народа, географију домовине и матерњи језик укључујући и познавање имена и презимена.

Више о књизи на: www.prometej.rs/E-Knjizara/2556/Prezimena+su+cuvari+naseg+jezika.shtml

 


Остави коментар

© 2012- 2013 ПОРЕКЛО poreklo.rs

Scroll to top