Poreklo stanovništva, sela oko Paraćina

6. maj 2012.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela opštine Paraćin

Bošnjane:

– slave sv. Dimitrija, sv. Nikolu, sv. Arhanđela i dr. Stanovništvo je starosedelačko i doseljeno u 19. veku iz okoline Pirota i Južnog Pomoravlja.

Busilovac:

– slave sv. Jovana, sv. Đorđa i dr. Stanovništvo je starosedelačko i doseljeno sa Kosova i Metohije i Južnog Pomoravlja.

Buljane:

– slave sv. Arhanđela, sv. Nikolu i Srđevdan: Stanovništvo je starosedelačko i doseljeno u 19. veku iz Braničeva i okoline Negotina.

Glavica:

– slave sv. Đorđa, sv. Arhanđela, sv. Nikolu i dr. Stanovništvo je starosedelačko i doseljeno uglavnom u 19. veku iz Crne Gore, istočne Srbije i sa Kosova.

Golubovac:

– slave sv. Nikolu, sv. Đorđa, sv. Jovana i dr. Stanovništvo je starosedelačko i doseljeno posle Prvog i Drugog srpskog ustanka sa Kosova i Metohije i iz Južnog Pomoravlja.

Gornja Mutnica:

– slave sv. Simun, Đurđic i dr. Stanovništvo je starosedelačko i doseljeno uglavnom u 19. veku iz istočne Srbije.

Gornje Vidovo:

– slave sv. Arhanđela, sv. Nikolu, sv. Jovana i dr, starosedelačko i doseljeno u 18 i 19. veku sa Kosova i iz Južnog Pomoravlja.

Davidovac:

– slave sv. Jovana, sv. Arhanđela, sv. Nikolu i dr. Stanovništvo je starosedelačko i doseljeno u 18 i 19. veku sa Kosova i Metohije i iz Crne Gore.

Donja Mutnica:

– slave sv. Iliju, sv. Petku i dr. Stanovništvo je starosedelačko i doseljeno većinom u 18. veku sa Kosova i Metohije i iz Crne Gore.

Donje Vidovo:

– slave sv. Jovana, sv. Arhanđela, Đurđic, sv. Nikolu i dr. Stanovništvo je starosedelačko i doseljeno posle Prvog i Drugog srpskog ustanka sa Kosova i Metohije, iz Toplice i Makedonije.

Drenovac:

– slave sv. Tomu, sv. Jovana, sv. Nikolu i dr. Stanovništvo je starosedelačko i doseljeno posle Prvog i Drugog srpskog ustanka sa Kosova i Metohije i iz Južnog Pomoravlja. U selu je rođen general Ilija Gojković, vojni ministar Kraljevine Srbije, učesnik srpsko-turskih ratova, srpskog-bugarskih, Balkanskih ratova i Prvog svetskog rata.

Zabrega:

– slave sv. Dimitrija, sv. Arhanđela, sv. Nikolu i dr. Stanovništvo je starosedelačko i doseljeno u 18. i 19. veku iz Južnog Pomoravlja , istočne Srbije i sa Kosova i Metohije.

Izvor:

– slave sv. Trifuna, sv. Jovana i dr. Stanovništvo je starosedelačko i doseljeno u 18 i 19. veku sa Kosova i Metohije i iz Južnog Pomoravlja. U selu je rođen Ilija Barjakmarević, učesnik Prvog srpskog ustanka i starešina Paraćinske nahije.

Klačevica:

– slave sv. Jovana, sv. Đorđa, sv. Nikolu, sv. Arhanđela i dr. Stanovništvo je starosedelačko i doseljeno posle Prvog i Drugog srpskog ustanka iz istočne Srbije i sa Kosova i Metohije.

 Krežbinac:

– slave sv. Stefana, sv. Arhanđela, sv. Nikolu i dr. Stanovništvo je starosedelačko i doseljeno posle Prvog i Drugog srpskog ustanka sa Kosova i Metohije, iz okoline Pirota i Prokuplja.

Lebina:

– slave sv. Arhanđel, sv. Nikolu i dr. Stanovništvo je starosedelačko i doseljeno u 18. i 19. veku sa Kosova i Metohije i iz okoline Sokobanje.

Lešje:

– slave sv. Petku i dr. Stanovništvo je starosedelačko i doseljeno u 19. veku sa Kosova i Metohije.

Mirilovac:

– slave sv. Vrači, sv. Dimitrija, sv. Nikolu i dr. Stanovništvo je starosedelačko i doseljeno u 18. i 19. veku sa Kosova i Metohije i iz Južnog Pomoravlja.

Plana:

– slave sv. Dimitrija, sv. Jovana, sv. Nikolu i dr. Stanovništvo je starosedelačko i doseljeno posle Prvog i Drugog srpskog ustanka iz Južnog Pomoravlja, Makedonije i sa Kosova. U selu je rođen hajduk Milan, poznati srpski junak iz Prvog srpskog ustanka.

Popovac:

– slave sv. Jovana, sv. Dimitrija, sv. Arhanđela, sv. Nikolu i dr. Stanovništvo je starosedelačko i doseljeno u 18. i 19. veku sa Kosova i Metohije i Crne Gore.

Potočac:

– slave sv. Nikolu, sv. Arhanđela, Đurđic i dr. Stanovništvo je starosedelačko i doseljeno posle Prvog i Srugog srpskog ustanka sa Kosova iz vranjskog kraja, okoline Niša i Toplice.

Ratare:

– slave sv. Jovana, sv. Petku, sv. Arhanđela i dr. Stanovništvo je uglavnom poreklom iz Južnog Pomoravlja i iz Metohije.

Raševica:

– slave sv. Dimitrija, sv. Nikolu, Đurđevdan, Đurđic i dr. Stanovništvo je 80 odsto sa Kosova, iz Toplice i okolnih sela.

Svojnovo:

– slave sv. Jovana, sv. Dimitrija, sv. Arhanđela, sv. Nikolu i dr. Stanovništvo je starosedelačko i doseljeno u prvoj polovini 19. veka iz Vranjskog i Leskovačkog kraja, Makedonije i sa Kosova.

Sikirica:

– slave sv. Jovana, sv. Arhanđela, sv. Nikolu i dr. Stanovništvo je starosedelačko i doseljeno u 18. i 19. veku iz Južnog Pomoravlja, istočne Srbije i sa Kosova i Metohije. U selu je rođen Milosav Obradović, knez Smederevske nahije i učesnik Prvog i Drugog srpskog ustanka.

Sinji Vir:

– slave sv. Dimitrija, sv. Arhanđela, sv. Nikolu i dr. Stanovništvo je starosedelačko i doseljeno u prvoj polovini 19. veka iz okoline Niša, Pirota i Vlasotinca.

Striža:

– slave sv. Jovana, sv. Dimitrija, sv. Nikolu i dr. Stanovništvo je doseljeno u 18. i 19. veku iz okoline Niša, istočne Srbije i sa Kosova i Metohije.

Stubica:

– slave sv. Petku, sv. Arhanđela, sv. Nikolu i dr. Stanovništvo je starosedelačko i doseljeno u 18. i 19. veku iz Južnog Pomoravlja, istočne Srbije i sa Kosova i Metohije.

Tekija:

– slave sv. Đorđa, sv. Arhanđela, sv. Nikolu i dr. Stanovništvo je starosedelačko i doseljeno posle Prvog i Drugog srpskog ustanka sa Kosova i Metohije iz okoline Crne Trave i Crne Gore.

Trešnjevica:

– slave sv. Ivanjdan, sv. Jovana, sv, Arhanđela, sv. Nikolu i dr. Stanovništvo je starosedelačko i doseljeno posle Prvog i Drugog srpskog ustanka iz Južnog Pomoravlja i sa Kosova i Metohije. U selu je rođen Kara Stefan, istaknuti srpski ustanik u boju kod Varvarina 1810. godine.

Čepure:

– slave: sv. Arhanđela, sv. Nikolu i dr. Stanovništvo je doseljeno u 18. i 19. veku iz Južnog Pomoravlja, Crne Gore i sa Kosova i Metohije.

Šavac:

– slave sv. Đorđa, sv. Arhanđela, sv. Nikolu i dr. Stanovništvo je starosedelačko i doseljeno u 18. i 19. veku iz Južnog Pomoravlja, istočne Srbije, Starog Vlaha i sa Kosova i Metohije.

Šaludovac:

– slave sv. Đorđa, sv. Arhanđela, sv. Nikolu i dr. Stanovništvo je starosedelačko i doseljeno u 18. i 19. veku sa Kosova i Metohije iz okoline Kumanova/Makedonije i Bugarske.

 IZVOR: Priredio Aleksandar Aksić Šarko

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.