Презимена, село Кораћица (Младеновац)

3. мај 2012.

коментара: 46

Село Кораћица, општина Младеновац, стање из 1930. године.

Предање вели да су најстарији родови дошли од Сјенице и Пештери. Најстарији је досељеник пошао са браћом и са њома се споразумео, да сваки остане онде, где му певац запева. Једном је певац запевао у Трешњевици, другоме у Липовићу, трећем у Тополи, четвртом у Ковачевцу, а петом у Кораћици.

Потомци су тијх најстаријих досељеника од Сјенице и Пештери: Чулићи (Марковићи, Лазаревићи) укупно 9 кућа. Ђурчићи (Живојиновићи, Јанковићи, Кузмићи, Стејићи, Дакићи) укупно 31 кућа. Петковићи (Павловићи, Петровићи, Ћеримовићи, Ивановићи, Џуџићи, Миленићи, Ђурићи, Бранковићи, Радосављевићи, Сердаровићи, Бакаловићи, Цокићи, Живановићи, Миланчевићи, Милошићићи укупно 46 кућа, сви славе св. Ђурђиц. Досељени у 17. веку.

Од Петровића је био Вићентије Петровић, кнез и једна од важних личности Првог Устанка. Године 1815. био је обер кнез горчанске нахије са влашћу “да може ударати са по педесет батина”.

Јовићани (Мирјанићи, Миличићи, Радојевићи, Нешићи, Милићевићи, Живојиновићи, Ђурковићи, Милошевићи, Станкићи) укупно (55 кућа., славе св. Ђурђиц). И они се рачунају у најстарије досељенике. Њихови су стари дошли из околине Ђаковице у Метохији.

Симеуновићи (Миловановићи, Милојевићи, Радојичићи, Радојковићи) укупно (21 к., св. Ђурђиц). Заједничког су порекла са Јовићанима и старина као код Јовићана.

Давидовићи (13 к., св. Ђурђиц). Старином из Ђаковице, рођаци су им Јовићани и Симеуновићи.

Стари досељеници непознатог порекла:

Макетићи (Ђушићи, Максимовићи, Радојевићи, Илићи, Бајићи, Милованчевићи) укупно (18 к., св. Вртоломеј).

Вилиманци (Стаменићи, Дабићи, Зарковићи, Лукичићи, Ђорђевићи, Робовићи, Јанићи, Поповићи, Живковићи, Аврамовићи, Ивановићи, Бркићи, Симићи, Чкаљићи, Војинчевићи, укупно (50 к., св. Никола). Робовићи су потомци роб Ђорђа, који је за време Устанка као дечко био заробљен у збегу у Кљештевици, и у ропству у Азији провео 19 година. Када се вратио, мати га није хтела примити (јер није веровала да је то њен син) све дотле док није показао где су били закопали и сакрили ствари од Турака.

Млађи су досељеници:

Кајачари (Лукићи, Живковићи, Стевановићи, Милојевићи, Радојковићи, Гојковићи, Милетићи, Радојкићи) укупно (29 к., св. Стефан). Њихови су стари дошли из Рајковца (општина Младеновац), а старином су од Високих Дечана у Метохији. У Међулужје (општина Младеновац) су им рођаци Блажићи.

Нешићи (Црњчићи, Ивановићи, Ивковићи) (укупно 15 к., св. Јован), доселили се из Баната.

Милошевићи (Степанчевићи, Марковићи, Николићи, Спасојевићи, Милановићи) укупно (37 к., славе Ђурђевдан). Њихов је предак дошао из ужичког краја.

Мијатовићи (Милојкићи, Милојевићи, Ниџићи, Бутонићи, Антонијевићи, Шкодрићи) укупно (11 к., св. Јован). Њихова су претка Мијата, као свог сродника, довели Ћулићи од Сјенице-Пештер.

Еричевићи (Михајловићи, Шајиновићи, Фишеклини) (6 к., св. Јован), Дошли су из Сибнице (општина Сопот).

Жујовићи (4 к., св. Арханђео). Род су са Жујовићима у Неменикућама (општина Сопот). Старином су из Корита – Црна Гора.

Зубњаковићи (Лазићи 4 к., св. Никола). Из Црквине (општина Младеновац).

До 1912. године у селу су живели Јозићи (1 кућа). Прича се да су њихови стари примали на конак Белог Спахију, чија је била данашња Мала Врбица (раније Мала Азија). Кад Бели Спахија дође у Кораћицу да купи десетак, одседао је код Јозића. Ако неко није имао да плати, Јозића га је терао да обилази око његове куће и да лаје, па је онда он за њега плаћао. Данас од Јозића нема потомака у овом селу.

 ИЗВОР: Приредио Александар Аксић Шарко

Коментари (46)

Одговорите

46 коментара

  1. DRAGAN PETROVIC

    POREKLO PETROVICA IZ SELA MLADENOVCA KRSNA SLAVA SVETI SIMEON STOLPNIK .SLAVE JE MILETICI MILOJEVICI TANASIJEVICI.

  2. DRAGAN PETROVIC

    POREKLO PETROVICA IZ SELA MLADENOVCA KRSNA SLAVA SVETI SIMEON STOLPNIK.

  3. Sarko

    Vasi su stari najstariji rod u selu, a doseljeni ste u vreme seoba izmedju 1690 i 1737 godine.

    Podaci datiraju iz 1930 godine:
    Miletici (Sreckovici, Petrovici, Kostadinovici, Tanasijevici, Nikolici, Stevancevici, Milojevici Radojevici ukupno (124 domacinstva, slave Sv. Simeona). Predak, Kara Petar, jr prebegao sa bracom iz okoline Bijelog Pola- danasnji sever C.Gore. Prvo su se vasi preci nastanili u Rajkovac (kosmajski). Zahvatili su zemlje koliko su hteli i nastanili su se u bilizini danasnje skole. Nisu se slagali sa tamosnjim Arsicima u Rajkovcu, zbog cega predju u Mladenovac. U Kovacevcu (Jasenici) su im rod Damnjanovici, a imaju rodjake i u beogradskom Junkovcu.

  4. DRAGAN PETROVIC

    JOS SAMO JEDNU STVAR VAS MOLIM ODAKLE SU PODACI?POSTO IMA PODATAKA DA JE IZ DUBNICE SJENICA?MADA MNOGI MISLE DA SMO POTOMCI VICENTIJA IZ KORACICE DA BIH RESIO DILEMU JER SAM NA MLADENOVACKOM GROBLJU VIDEO GROB KARA PETRA.

  5. DRAGAN PETROVIC

    na koji junkovac mislite lazarevacki ili kod topole

  6. DRAGAN PETROVIC

    DA LI MOZE NESTO O NJIHOVOM POREKLU U CRNOJ GORI CULT SVETOG SIMEONA STOLPNIKA JE REDAK.

  7. Dejan Petrovic

    Postovani,
    Zanima me poreklo porodice Petrovic,iz sela Rogaca kod Sopota.Pradeda mi je bio cuveni predsednik opstine Sopot Aleksandar Petrovic,u narodu poznatiji kao Lekic,o kome nema nista zapisano na internetu,a voleo bih da saznam stosta,obzirom da sam se naslusao raznoraznih prica od lokalnih mestana,ocevidaca i savremenika njegovog doba.
    Naravno,zeleo bih da saznam da li postoji i kakav porodicni grb.
    Unapred zahvalan.

  8. Sarko

    U Koracici je rodjen slavni glumac Velimir Bata Zivojinovic. Kao sto se vidi iz prilozenog, u selu ima dve razlicite porodice Zivojinovica koji su ogranci roda Djucica poreklom iz Sjenice – Pestera, a druga porodica Zivojinovica je ogranak roda Jovicana poreklom iz Djakovice. Obe porodice slave Sv. Djurdjic, i tesko je reci iz koje je porodice nas slavni glumac.

    • vojkan zivojinovic

      Nije tesko reci iz koje je porodice nas proslavljeni glumac…1706 kodine dolaze tri brata i nastanjuju danasnju opstinu Mladenovac i Topolu,jedan od njih se zvao Radojko i imao je sina Zivojinca,dalje je on imao pantu,pa Vaska,pa Vasko Mijaila,od Mijailovih je Batin deda….dakle Vasa prica o Djucicima je neistinita,jer ja u svom posedu imam porodicno stablo Zivojinovica od doseljavanja sa Pestera…s postovanjem Vojkan

  9. DRAGAN PETROVIC

    SARKO, MOGUCE DA SU IZ JOVICANA ONI SU POTOMCI OBOR KNEZA MIRKA, TO JE STRUJA IZ DJAKOVICE.

  10. Sarko

    Dragane Petrovicu, u pravu ste, u knjizi pise da se vas predak Kara Petar doselio sa bracom od Bijelog Polja, iz (Dubnice). Selo Dubnica se nalazi u danasnjoj ostini Sjenica. Kad sam ti odgovarao nisam obracao paznju i zaboravio sam da napisem da ste iz sela Dubnice. (Knjiga se zove Kosmaj).

    Oni sto misle da ste potomci ober kneza Vicentija Petrovica su velike neznalice. Vidis li u gornjem tekstu o poreklu porodica u Koracici:

    CULICI (Markovici, Lazarevici)ukupno (9 kuca).
    DJURCICI (Zivojinovici, Jankovici, Kuzmici, Stejici, Dakici) ukupno (31 kuca).
    PETKOVICI (Pavlovici, PETROVICI od njih je ober knez Vicentije Petrovic, Cerimovici, Ivanovici, Dzudzici, Milenici, Djurici, Brankovici, Radosavljevici, Serdarovici, Bakalovici, Cokici, Zivanovici, Milancevici, Milosicici) ukupno (46 kuc). Doseljeni u 17. veku iz Sjenice – Pesteri. Sigurno ih je bilo nekoliko braca koja su se doselila u Koracici i od njih su sve ove porodice koje su se razgranili u desetinama ogranaka. Svi slave Sv. Djurdjic.

    Tvoja porodica je: Miletici (Sreckovici, Petrovici, Kostadinovici, Tanasijevici, Nikolici, Stevancevici, Milojevici, Radojevici). Svi poticete od predka Kara-Petra i od njegove brace koja su se doselila u Mladenovac selo. Slavite Sv. Simeuna. Nikakve veze nemate sa ovom porodicom iz Koracice od kojih je Vicentije Petrovic, osim mozda po zenskoj liniji.

    Znas li da su na Kosmaju zabelezene cak 17 razlicite porodice Petrovica. I skoro sve te porodice imaju razlicito regionalno poreklo, nisu u nikakvom krvnom srodstvu.

    Sto se tice porekla ober kneza Mirka, on nema nikakve veze sa ovim Jovicanima iz Koracice. On je iz sela Sume (danas opstina Topola). Na osnovu cega si povezao obera kneza Mirka sa ovima Jovicanima???

    Potomci obera kneza Mirka zabelezeni su 1923 godine u Sumama (Topola). Prvi doseljenik bio je ober knez Mirko koji je imao sest sinova. Doselio se sa Kosova. Sesto su koleno od doseljenja, sto znaci da su doseljeni u prvoj seobi 1690 godine. Prvo se nastanio u Gorivocu (Topola). Imao je stanove u danasnjem selu Sume. Dopalo mu se zemljiste i on se sa sinovima preseli u nastani u Pladnistu gde je i prvi zametak Suma. Ima ih pod raznim prezimenima preko 20 prezimena (1923 godine ukupno ih je bilo 101 kuca., Slave Sv. Djordja.