Poreklo Aleksandra Popovića

8. april 2012.

komentara: 0

ROĐEN: 20. oktobra 1971. u Beogradu.

RODITELJI: Otac Radoslav, rođen u Beogradu, majka Jelena (devojački Perkučin), rođena u Novom Kneževcu, odakle je porodica Perkučin poreklom. Oboje roditelja diplomirani inženjeri tehnologije.

KRSNA SLAVA: Sveti arhiđakon i prvomučenik Stefan (Popovići), Sveti Nikola (Perkučini).

O PRECIMA: Deda po ocu Petar, rođen je u Bračevcima u Slavoniji, krojač po profesiji, baka po ocu Ružica (devojački Stamenković), rođena u Vranju, domaćica; deda po majci Joca, rođen u Novom Kneževcu, frizer, baka po majci Danica (devojački Beštić), rođena u Derventi, danas Republika Srpska, frizerka.

POREKLO PREZIMENA: Prezime je previše često da bi postojalo neko specifično saznanje. Svakako je neko od predaka bio sveštenik. Popovići su poreklom iz sela Bračevci kod Đakova u Slavoniji. U Bračevce se doselio čukunčukundeda Dobren iz sela Jagodnjak u Baranji, oko 1860. godine.

PORODIČNO PREDANJE: Navodno su naši preci, pod Aresnijem Čarnojevićem, sa Kosova naselili Panonsku niziju, a seobu su počeli na Svetog Stefana koji je, zbog toga, postao porodična slava.

POZNATI SRODNICI: Nekadašnja reprezentativka SFRJ u stonom tenisu Gordana Perkučin; univerzitetski profesori Dragan Stamenković i Branko Popović; visoki funkcioner Nedićeve administracije Zarija Popović.

BIOGRAFIJA: Osnovnu školu završio u Beogradu, srednju u Moskvi, a studije hemije u Beogradu. Magistrirao 1996. na Univerzitetu u Floridi i vratio se u Srbiju. 2002. doktorirao na Hemijskom fakultetu u Beogradu, gde radi kao vanredni profesor.

Bio jugoslovenski reprezentativac u atletici, sprinter, u disciplinama 100, 200 i 400 metara, kao i štafetama 4×100 i 4×400. Učesnik značajnih takmičenja, osvajač medalja i rekorder. Potpredsednik DSS od 2003. godine. Bio ministar nauke i zaštite životne sredine od 2004. do 2007., a od 2007. do 2008. ministar za energetiku.

PORODICA: Oženjen Irenom, rođenom Bajc, ima sinove Pavla i Andreja.

IZVOR: Aleksandar Popović, Portal Poreklo

 

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.