Порекло Александра Поповића

8. април 2012.

коментара: 0

РОЂЕН: 20. октобра 1971. у Београду.

РОДИТЕЉИ: Отац Радослав, рођен у Београду, мајка Јелена (девојачки Перкучин), рођена у Новом Кнежевцу, одакле је породица Перкучин пореклом. Обоје родитеља дипломирани инжењери технологије.

КРСНА СЛАВА: Свети архиђакон и првомученик Стефан (Поповићи), Свети Никола (Перкучини).

О ПРЕЦИМА: Деда по оцу Петар, рођен је у Брачевцима у Славонији, кројач по професији, бака по оцу Ружица (девојачки Стаменковић), рођена у Врању, домаћица; деда по мајци Јоца, рођен у Новом Кнежевцу, фризер, бака по мајци Даница (девојачки Бештић), рођена у Дервенти, данас Република Српска, фризерка.

ПОРЕКЛО ПРЕЗИМЕНА: Презиме је превише често да би постојало неко специфично сазнање. Свакако је неко од предака био свештеник. Поповићи су пореклом из села Брачевци код Ђакова у Славонији. У Брачевце се доселио чукунчукундеда Добрен из села Јагодњак у Барањи, око 1860. године.

ПОРОДИЧНО ПРЕДАЊЕ: Наводно су наши преци, под Ареснијем Чарнојевићем, са Косова населили Панонску низију, а сеобу су почели на Светог Стефана који је, због тога, постао породична слава.

ПОЗНАТИ СРОДНИЦИ: Некадашња репрезентативка СФРЈ у стоном тенису Гордана Перкучин; универзитетски професори Драган Стаменковић и Бранко Поповић; високи функционер Недићеве администрације Зарија Поповић.

БИОГРАФИЈА: Основну школу завршио у Београду, средњу у Москви, а студије хемије у Београду. Магистрирао 1996. на Универзитету у Флориди и вратио се у Србију. 2002. докторирао на Хемијском факултету у Београду, где ради као ванредни професор.

Био југословенски репрезентативац у атлетици, спринтер, у дисциплинама 100, 200 и 400 метара, као и штафетама 4×100 и 4×400. Учесник значајних такмичења, освајач медаља и рекордер. Потпредседник ДСС од 2003. године. Био министар науке и заштите животне средине од 2004. до 2007., а од 2007. до 2008. министар за енергетику.

ПОРОДИЦА: Ожењен Иреном, рођеном Бајц, има синове Павла и Андреја.

ИЗВОР: Александар Поповић, Портал Порекло

 

Претходни чланак:

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.