Poreklo prezimena Sikimić

23. mart 2012.

komentara: 5

Prezime Sikimić je iz Hercegovine. Kako piše Risto Milićević u “Hercegovačkim prezimenima” Sikimića ima u Miljevcu (Nevesinje), Stranama (Borač), Dubočici i Žrvnju (Ljubinju). U Miljevac je Sikimić doselio iz Žrvnja, a u Strane “odnekle iz ljubinjskog kotara”. Nastanio se na selištu u Kadinu Dolu. Sikimići u Žrvnju starinom su iz Nevesinja. Najpre su došli na Hrgud (Stolac), odakle su prešli na Vlahoviće i Žrvanj oko 1866. godine. Na Žrvanj je došao Petar sa sinovima Đurom i Antom i nastanili su se na imanju Resulbegovića. Dok su bili u Nevesinju, turske vlasti su ih prisiljavale da pređu na islam. To su učinile “tri udovice, a njih trojica pobjegoše”. Jedan od njih je došao u Žrvanj. U Dubočicu su doselili iz Žrvnja oko 1890. godine. Sikimića ima i u Trebinju.

KRSNA SLAVA: Sveti Georgije

POZNATI: Obrad Sikimić, predsednik Dajners klub internešenel

Poštovani,

ova stranica je u pripremi.

Pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (5)

Odgovorite

5 komentara

  1. Branko

    Nema potrebe da nešto komentarišem, dovoljno je da pogledate rodoslov na 55 stranica i tu je sve sasvim jasno. Posebo obratite pažnju, na stranicu prvih 10 generacija.

    Lijep pozdrav svima koje ovo zanima.

    http://www.porodicasikimic.com/

  2. Ovaj tekst na vrhu stranice, “Porijeklo prezimena Sikimić”, napisan od meni nepoznatog autora gos. Rista Milićevića, nije utemeljen kao istraživački rad, već vjerovatno po nekom porodičnom predanju.
    Pomenuti gospodin je imao najbolju namjeru, ali to nije dovoljno da bi se ovako javno pisao o vrlo značajnoj temi, kao što je istorija jedne porodice.

    Ovo je kratak uvod u istoriju porodice Sikimić: http://www.porodicasikimic.com/istorija-porodice.php

  3. Poštovani Branko,
    pogledali smo sajt na koji ste skrenuli pažnju. Zaista je za svaku preporuku. Što se tiče citata iz knjige “Hercegovačka prezimena” Rista Milićevića, to naravno nije sveto pismo. Dragocen nam je svaki dodatak, ispravka, pojašnjenje jer će se jedino tako doći do onog čemu težimo, a to je prava i potpuna informacija. Svako dobro vam želimo.

  4. Ognjen Topalović

    Branko, pročitao sam vaš komentar o Sikimićima, a upoznat sam i sa istorijom te porodice koja se može naći na internetu. Mislim da je u pitanju mala greška oko toga gdje su prvo naseljeni Sikimići. Od starijih sam slušao da su posle porodice Topalović u selu Hrgud najstariji Sikimići. Pošto su Topalovići naseljeni u Hrgud još u XVII vijeku, realno je predpostaviti da su i Sikimići došli ubrzo za njima. Tako da su vjerovatno Sikimići prvo došli na Hrgud pa se raselili u ZAdrvenicu i dalje… Navodno postoje i neki turski zapisi koji to potvrđuju, da su Sikimići iz pravca Crne Gore doseljeni prvo na Hrgud, i da su iz tog mjesta počeli da se granaju po Hercegovini… Toliko od mene! Pozdrav svima 🙂

  5. Ognjene, drago mi je što te ovo zanima, i ja sam najprije povjerovao nekim nepouzdanim izvorima, tako da sam najprvi i napisao da su doselili na Hrgud. Znam za jedan izvor (knjiga)koji je napisao da smo doselili na Hrgud oko 1870. godine i to je vrlo neozbiljno napisano. Tom izvoru (lično sam ga poznavao)su bili dostupni svi podaci sa prostora bivše Juge; Državna arhiva i novac, muzeji i turski tefteri.
    Jedina mogućnost je da su Sikimići bili na Hrgudu u 17-om vjeku, je da su bili u nekoj mobilizaciji (ginuli u nekom sukobu), ili je to bilo nomadskog karaktera (ljetno planinarenje sa stokom).
    Znam da su Sikimići imali imanje u Fatničkom polju, Pero Đurov Sikimić brat od mog đeda Marka je prodao jednu njivu oko 1935 godine, neke i danas postoje i ne znamo ko ih koristi (nismo zainteresovani).
    Zasada toliko
    Ja sam jedan od rijetkih laika istraživača, koji se isključivo poziva na provjerene izvore i nisam se usudio služiti legendama. Postoje ozbiljne indicije, da sam o Sikimićima mogao pisati veoma daleko u prošlost, ali je genealogija puno ozbiljna stvar da bi tako nešto se tako pisalo.
    Puno sam vremena ostavio na analizi, čitao razne izvore i znam da tačno zbog čega sam i šta napisao.
    U Stocu su bile dvije zanimljive knjige iz 17-og vijeka (SPC), ali nažalost neko ih je sklonio ili uništio ima nekoliko godina. Ako postoji neki pisani izvor, slikaj ili prepiši pa mi javi i ja bi ti bio veoma zahvalan.

    Pozdrav tebi i svima koji ne želi zaboraviti svoje porijeklo!:)