Poreklo prezimena Čvorović

20. mart 2012.

komentara: 0

Stojan Karadžić, Vuk Šibalić: „Drobnjak i porodice u DROBNJAKU i njihovo porijeklo“, II dopunsko izdanje, Beograd, 1997, IŠ ‘Stručna knjiga’

ČVOROVIĆI

(na Mokrome i u Uskocima)

Porijeklom su iz Zagrada, iz Nikšićke župe. U Župu su se doselili iz Kuta, gdje su se prezivali Raškovići, a pripadali su plemenu Nikšići.

U drugoj polovini 17. vijeka jedan Rašković iz Kuta pređe na Zagrad, u Župu, i tamo se njegovi potomci prozovu Čvorovići. Negdje oko 1790. godine Marko, Gorčin i Aćim uskoče u Rovca, ne mogavši da trpe turski zulum. Iz Rovaca su četovali po okolini Nikšića, gdje su ubili čuvenog zulumćara buljubašu Nuška Barjovića iz Nikšića, zbog čega i ostali Čvorovići pobjegnu u Rovca. Iz Rovaca se oko 1800. godine Jovan, Risto i Neđeljko odsele na Glasinac, u selo Mijovsku, gdje i danas žive njihovi potomci.

Mina sa sinovima Jakovom, Stanišom, Jovanom i Mušom pređe u Drobnjak i naseli se na Mokrom, a Milovan ode u Srbiju.

Za vrijeme paše Miljevine, 1812. godine, kad razuri Mokro, Mina se sa sinovima vrati u Rovca, odakle se, poslije izvjesnog vremena, ponovo vratio na Mokro. Kod njih se oko 1852. godine dosele Aćimovi sinovi Staniša, Jovan i Bećo. Oko 1854. godine, sinovi Staniše Aćimova – Lazar, Radovan i Bajo, zbog nekog ubistva, pobjegnu u Jezera i nasele se u selu Uskocima kod Žabljaka. Tu su kratko živjeli – samo dvije godine, jer su zbog ubistva nekog Toske morali da se sele u Zatarje, u Popov Do u Podgori, gdje su živjeli do 1875. godine, kada su se ponovo vratili u Uskoke. Oko 1878. godine Radovan se preselio u selo Šljivansko, pod Ljubišnjom, i to sa Šulom, Sekulom i Boškom, gdje i danas žive njihovi potomci.

Čvorovići su se isticali u svim ratovima kao dobri ratnici i priznati junaci. U Prvom svjetskom ratu istakao se Stevan, desetar, sa Mokroga koji je ranjen na Mojkovcu 7. januara 1916. godine, a Dragoje je poginuo u istoj bici.

Milovanovi sinovi braća Mirčeta i Momir bili su ugledne ličnosti u bratstvu i svom kraju i istaknuti borci NOR-a 1941-1945. godine.

Luka Milinkov iz Uskoka, pripadnik NOP-a od prvih ustaničkih dana, poginuo je na Pljevljima 1. decembra 1941. godine.

Đuro Čvorović iz Uskoka bio je istinski rodoljub i pripadnik NOP-a, kao aktivista u narodnoj vlasti na terenu, a njegov sin Branko je bio borac NOR-a od 1941. godine; poginuo je kao borac Četvrte crnogorske brigade na Bugojnu jula 1942. godine. Radosav Stevanov sa Mokroga bio je u stroju Četvrte crnogorske brigade od prvih dana njenog formiranja, u čijem sgroju gine juna 1943. godine na Tisovu brdu na Zelengori.

Vojislav Mićov i Niko Radov su borci 7. omladinske crnogorske brigade u čijim redovima i ginu – Vojislav na Gradačkoj poljani na Krnovu 25. avgusta 1944. godine, a Niko na Trnovu 5. aprila 1945. godine.

Slave Lučindan, a prislužuju Ivanjdan.

 

IZVOR: Stojan Karadžić, Vuk Šibalić: Drobnjak i porodice u Drobnjaku i njihovo porijeklo, 1997, priredio saradnik portala POREKLO Vojislav Ananić

 

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.