Poreklo prezimena Čičić

20. mart 2012.

komentara: 2

Stojan Karadžić, Vuk Šibalić: „Drobnjak i porodice u DROBNJAKU i njihovo porijeklo“, II dopunsko izdanje, Beograd, 1997, IŠ ‘Stručna knjiga’

ČIČIĆI

(u Brajkovači)

Čičići, kao i Pašići, potiču od Lala Šaranca, brata Rajičeva. Jedan njihov predak imao je nadimak Čiča, pa njegove potomke po njemu prozvaše Čičići.

Živjeli su u Brajkovači sve do 1945. godine, kada se posljednji bratstvenik ovog bratstva Đorđije sa porodicom odselio u Brodarevo kod Prijepolja.

Mitar Čičić je poginuo 1875. godine na Prenćanima, a Lale na Krupicama 1876. godine.

Slave Đurđevdan.

 

IZVOR: Stojan Karadžić, Vuk Šibalić: Drobnjak i porodice u Drobnjaku i njihovo porijeklo, 1997, priredio saradnik portala POREKLO Vojislav Ananić

 

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (2)

Odgovorite

2 komentara

  1. slobodan

    Na osnovu mojih saznanja, Čičići su živeli u okolini Prizrena do Velikih seoba. Tokom seoba, jedna grupa je otišla na sever ka Austrougarskoj a jedna na zapad ka Vojnoj Krajini. Tokom seoba, neke grupe su se odvajale, tako da sada ima Čičića i u severnoj Crnoj Gori i u Raškoj. Moji preci su otišli u Vojnu Krajinu i tamo se naselili oko reke Sane, pritoke Une. Konkretno, živeli su u selu Čaplje u blizini Sanskog Mosta. Nakon rata 90-tih odselili su se iz tih krajeva i naselili okolinu Banja Luke, Novog Sada i Beograda.
    Čičića ima i u okolini Kraljeva ali ne znam ništa konkretno o njima.

    izvor: ,,Odlomci istorije Srba”, Milovan Milojević
    i razgovor sa raznim ljudima, pretežno drugi Čičićima