Порекло презимена Ћорић

18. март 2012.

коментара: 51

[toggle title=”ТЕСТИРАНИ ЋОРИЋИ НА СРПСКОМ ДНК ПРОЈЕКТУ”]

Ћорић

Хаплогрупа: I2a

Порекло: Широки Бријег, Херцеговина

Крсна слава: католик

Контакт:
_________________________

КОМПЛЕТНЕ РЕЗУЛТАТЕ ПОГЛЕДАЈТЕ ОВДЕ[/toggle]

Презиме Ћорић среће се у Босанској Крајини. Према Ђ. Јањатовићу, “Српска презимена у Босни”, православне породице Ћорић забележене су крајем 19. века у парохијама Гомионици и Маховљанима (код Баналуке), у Козарцима (код Приједора) и у Црном Лугу (код Грахова) – слава Јовањдан, код манастира Моштанице (Дубица) – Никољдан, а Ђурђевдан само у парохији Оштра Лука, код Санског Моста.

У сељењима током векова, од околине Берана до Санског Моста, Јовановићи, потом Ћорићи, променили су, дакле, силом прилика, презиме, а вероватно – због веће погодности спремања и гошћења – и датум прослављања светитеља породичног заштитника: уместо у јесен – у пролеће.

Неке породице, као споменуте код Грахова, у Црном Лугу, промениле су и светитеља, опредељујући се за Св. Јована!

КРСНА СЛАВА: Св. Никола, Св. Јован, Св. Георгије

_________________

Стојан Караџић, Вук Шибалић: „Дробњак и породице у ДРОБЊАКУ и њихово поријекло“, II допунско издање, Београд, 1997, ИШ ‘Стручна књига’

ЋОРИЋИ

(на Жабљаку)

Јерко Ћорић је дошао од Мостара тридесетих година 20. вијека у Жабљак, гдје је радио као врстан мајстор. Оженио се 1941. године од Новосела. Имао је два сина Драга-Ћика и Станка- Буда. Јерко се 1952. године са породицом преселио у Никшић. Његови синови сада живе и раде у Београду.

ИЗВОР: Стојан Караџић, Вук Шибалић: Дробњак и породице у Дробњаку и њихово поријекло, 1997, приредио сарадник портала ПОРЕКЛО Војислав Ананић

__________________

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (51)

Одговорите

51 коментара

  1. SVETOZAR ĆORIĆ

    Ćorići od kojih ja potičem je okolina Mostara tačnije selo Bučići i slavimo sv.Nikolu. Pozdrav za sve Ćoriće ma gdje bili.

    • cela tatina porodica potice iz bubica kod mostara. deda mi se zvao djordje imao je sinove spasoja, dusana, boru. mirka i sestru savetu. na zalost svi su pomrli sem tetke koja je za vreme rata dosla za beograd. niko se ne trudi da malo prouci korene, a ja to zelim inace slava nam je sveti nikola. ako bilo sta znas ili slutis volela bih da se javis da mozda i nadjemo nesto zajednicko. inace otac i stricevi su mi bili rodjeni oko 1926 godine plus minus po 5 godina. za sADA TOLIKO NADAM SE DA CEMO SE CUTI. POZDRAV MOJE DEVOJACKO PREZIME JE CORIC

      • svetozar

        Draga Zorice,
        poznavao sam sve gore navedene Corice, nisam siguran dali si kcerka pok.Spase ili Dusana. Licno sam poznavao djecu pok. Bore i Mirka koji je zivio u SAD-u.
        Ja sam sin pok. Save (Savote) Corica, zivim u Tivtu u Crnoj Gori.
        Licno sam poznavao i sinove tvoje tetke Savete, Gorana i Zorana i trenutno neznam gdje se nalaze.
        Moj mlađi sin Slavisa je u Beogradu na studijama
        upoznao unuka pok. Spase na građevinskom fakultetu.
        Za sada toliko, veliki pozdrav.

        • coric

          Поздрав такође сам од истих Ћорића. Оно што знам је да су нам преци током историје живјели на сљедећим мјестима Драчево (код Чапљине);Кљенак, Доње Храсно, Завала (Попово Поље) и Бучићи, Приграђани (код Мостара).Први пут се наш род спомиње у другој половини 16. вијека. За вријеме Османлија имали своју земљу нису плаћали порез што указује да су били ту од давнина.Такође сам негдје прочитао да су се раније звали Милошевићи а Ћорићима су прозвани по неком Илији Милошевићу који је у лову изгубио једно око. Отац ми је причао како су три наша претка (три Јована) помогла познатом хајдуку Стојану Ковачевићу (који је тада побјегао из затвора у Мостару) да преплива Неретву и побјегне према Невесињу.

          Ако још шта сазнате јављајте.
          Братски поздрав!

          • Gornji Bucici

            Pozdrav Coricima! u starom groblju u Bucicima spomenik Jeli Coric iz 1449 godine ,a ima i starijih , znaci da smo mnogo stariji, na ovim prostorima! Stojana Kovacevica preko Neretve preveo Vukan Coric ,oko 1860? na gazu u Salakovcu. Familija su nam Corici u Dracevu, prije Draceva zivjeli izmedju K
            ljenka i Glusaca u Metkovicu. Mahala se zvala Corici sada samo omedjine. Ovi nazovimo ih juzni Corici jedna od najstarijih familija u dojnjem Hrasnu zapravo okolica METKOVICA. Mislim da tamo vise Corica nema, jos nesto u Bucicima.Corici pravoslavci iz Drijenjana ne slave Svetog Nikolu,slave Arandjelovdan. Zivi i zdravi bili potomci jedne stare Hercegovacke porodice!

      • Mario Coric

        Malo sam citao o nasem prezimenu Coric i vidim ima razlicitih tumacenja. Ja sto znam od djeda da smo porijeklom negdje iz Like navodno o da smo naselili Potkozarje prije 1 sv.rata. Bas bih volio znati tacno porijeklo i krejeve svojih korijena. Ako neko zna tacno…bio bih mu zahvalan da podijeli to sa mnom. Pozdrav

    • Vladimir Coric

      Pozdrav od Corica iz Sremska Mitrovice!

    • Дејан Ћорић

      Помаже Бог. Ми смо из Црне Горе из села Голије на граници са Републиком Српском. Моји су се доселили у Голију из Херцеговине послије Херцеговачког устанка на земљу манастира Косијерево. Први који се доселио био је Жарко Митров Ћорић. Славимо Св. Апостола и Јеванђелисту Луку.

  2. Жељко Ћорић

    Ћорићи од којих ја потичем је околина Мојковца ( Црна Гора ). И славимо СВ.Ђорђа.
    Поздрав за све Ћориће ма гдје били.

    • POTICEM OD CORICA IZ BUCICA PRAVOSLAVNE VERE SMO SLAVI SMO SVETOG NIKOLU.NADAM SE NEKOM ODGOVORU POZDRAV DEVOJACKO MI JE PREZIME CORIC

      • Небојша Новаковић

        Ћорића је било у Дријењанима (Попово Поље). Сматрају се старинцима и једно су братство са Глухајићима, Ћаћићима, Гњатима и Спасојевићима. Славе Никољдан, а има их и у Мостару.

        Католика Ћорића има у Завали (Попово). Досељени су из Клобука пре 250 година. Раније су се звали Милошевићи, а Ћорићима су прозвани по Илији Милошевићу који је пре 130 година у лову изгубио једно око. Има их и у Дубровнику.

        Ћорића католика било је у Ходбини, Буни и Бијелом Пољу (Мостар).

  3. boban coric

    Mi poticemo od Corica iz okoline Rogatice tj Babljaka.
    Slavimo Mitrovdan. Pozzzz

  4. ivana

    i ja sam devojacko coric,al sam iz cacka.inace su moji preci u 18 veku doselili iz hercegovine i slavimo sv luku,pozzz za sve corice

    • Damjan

      Cao,Ivana ja sam takodje Coric,zivim u crnoj Gori,takodje slavim sv.Luku,a porijeklo nam je iz Hercegovine.Medjutim najvise sto znam jeste da su moji preci sedinom 19.og vijeka dosli u Crnu Goru.Volio bih da mi kazete ukoliko znate nesto vise.Pozdrav

      • Sijedi

        Moje porjeklo je od Ćorića. Slavimo Sv. Luku. Krajem 19 vijeka moj predak se doselio u Kunosiće kod Vareša. Mnogo me interesuje a ništa više neznam. Ko može pomoć nek se javi.

  5. djordje

    Ja sam coric,od oca branka(1940) i majke ruze(1950) (rodj. ivetic) i poticem iz crnog luga kod bosanskog grahova..

  6. Branislav Ćorić

    Mojia slava je Sveti Simeon Bogoprimac 16 februar.

  7. Мирослав Ћорић

    Поздрав свим Ћорићима!
    Родом из Бабљака, Борике, општина Рогатица. Славимо светог Димитрија, и има нас хвала Богу! 🙂
    Све најбоље!

  8. Haris

    Ja sam Coric porijeklom iz Sipova. Musliman. Pra dedo mi se prezivao Coric a rodjen je bio krajem 1800 a za ostalona zalost ne znam 🙂

    • Бранко Тодоровић

      То је простор који је у генетичком смилу врло шаролик тако да без тестирања тешко би се могло рећи нешто више о прошлости вашег рода ако није остало неко предање.

  9. Bojan

    Moj pradeda Petar Coric je dosao iz okoline Sanskog Mosta u Vojvodinu, i kao sto je u uvodnom tekstu navedeno porodicna slava nam je Djurdjevdan.

    Pozdrav za sve Corice i sve najbolje!

  10. Dušan Ćorić

    Ja sam iz sela Lađevci, opstina Ćelinac. Nažalost ne znam mnogo o poreklu, navodno potičemo iz Stare Hercegovine, slava nam je Sveti Stefan.
    Pozdrav svim Ćorićima ma gde bili.