Порекло презимена Ћика

18. марта 2012.

коментара: 6

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (6)

Одговорите

6 коментара

  1. Jasna

    Ako iko išta zna o poreklu prezimena Ćika ili se isto preziva, volela bih da se javi.
    Takođe, pouzdano znam da u Čikagu postoje Ćike, koje su pre II sv.rata otišle u Ameriku iz sela Kuzma u blizini Veljuna. Ako neko nešto zna o njima volela bih da se javi

    Pozdrav

  2. Eрор

    Презиме Ћика је постојало у Хрватској према попису становништва 1948. године углавном на Кордуну и није било нарочито бројно. У Кузми код Војнића је те године живело 17 Ћика у 3 куће, у Горњој Височкој код Војнића 4 Ћике у једној кући, у Војнићу један Ћика и у Загребу 4 Ћике у једној кући. Слично презиме – Чика постојало је такође великом већином само на Кордуну и од 74 Чике, 69 особа са овим презименом живела је 1948. године у 8 села општине Војнић, тако да је готово сигурно да су Ћике и Чике истог порекла. Код села Полојски Варош у суседној општини Цетинград постоји топоним “Ћикинка”, назив за чистину, раскрсницу путева на једном узвишењу, где се некада давно омладина околних села недељом окупљала да игра коло. Овај назив готово сигурно указује да су и ту некада живеле неке Ћике, пошто су ливаде и њиве у том крају називане према власницима и ти називи би заживели у народу, тако да су и у катастарским књигама уписивани ти називи, па и данас постоје ливаде и њиве Бастајинка – по Бастајама, Деретнка – по Деретама… па логично и Ћикинка по Ћикама.