Табаковић

16. март 2012.

коментара: 2

Поштовани,

ова страница је у припреми.

Позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (2)

Одговорите

2 коментара

  1. Крсто

    Предање о старијем пореклу и ранијем презимену:

    Барјактаревићи из долине Пиве, доселили су се у Мрежицу, близу које је извор Требишњице (сада Билећко језеро) гдје су се бавили штављењем коже помоћу „табака“ по којима су добили ново презиме – Tабаковић. У каснијем периоду из Мрежице се селе у друга села у Билећи (Торич, Шобадине, Подосоје) као и у остале крајеве свијета. Неки су промјенили вјеру и националност па се убрајају у Хрвате и Бошњаке.
    На основу дугог и детаљног истраживања, 2000.год. настаје књига „Братство Табаковићи“ аутора Тома Б. Табаковића у којој се могу наћи детаљни историјски извори и из које су препричани предходно наведени подаци.

    Крсна слава: Никољдан

  2. Војислав Ананић

    ТАБАКОВИЋ (п.м). Табаковићи (п), у Мрежици (Рудине, Билећа) и Малој Грачаници (Гацко). О поријеклу Табаковића у Мрежици “не зна се ништа”. Тврди се да су “од памтивјека” у овом селу. Раније су се звали Бајрактаревићи. Табаковићима су се прозвали по томе што су имали у Врелу “табаке”, справе за штављење коже. У Малу Грачницу Табаковић је дошао из Рудина. Предак им је “пошао у најам и то најприје у Дивљања у Кравареву. Доцније је постао Дедагин млинар и остао у Грачаници”. Славе Никољдан (59:154, 201). Табаковића има и у другим билећким насељима: Торичу, Подосоју, Сободинама… Порогично предање тврди да су поријеклом од Никшића и да су у Чепелицу дошла двојица браће, због крвне освете. Одалле се један преселио у Мрежицу, а други у Торич. Њихових потомака данас има у Тузли, Сокоцу, Херцег-Новом, Крагујевцу, Новом Саду и другим мјестима. (Подаци: Младен Табаковић). Табаковићи (м), у Бјелојевићима (Столац). Доселили су око 1870. године из Елезовића (Горње Храсно). Живјели су и у Бијелој (Коњиц), али је у овом селу “остала иза куге само једна жена” (59:292.311). У 19. вијеку помињу се и у Борчу, одакле су одселили “на купљену земљу” код Сарајева (147:595).

    Извор: Ристо Милићевић – Херцеговачка презимена, Београд, 2005.