Tabaković

16. mart 2012.

komentara: 2

Poštovani,

ova stranica je u pripremi.

Pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (2)

Odgovorite

2 komentara

  1. Krsto

    Predanje o starijem poreklu i ranijem prezimenu:

    Barjaktarevići iz doline Pive, doselili su se u Mrežicu, blizu koje je izvor Trebišnjice (sada Bilećko jezero) gdje su se bavili štavljenjem kože pomoću „tabaka“ po kojima su dobili novo prezime – Tabaković. U kasnijem periodu iz Mrežice se sele u druga sela u Bileći (Torič, Šobadine, Podosoje) kao i u ostale krajeve svijeta. Neki su promjenili vjeru i nacionalnost pa se ubrajaju u Hrvate i Bošnjake.
    Na osnovu dugog i detaljnog istraživanja, 2000.god. nastaje knjiga „Bratstvo Tabakovići“ autora Toma B. Tabakovića u kojoj se mogu naći detaljni istorijski izvori i iz koje su prepričani predhodno navedeni podaci.

    Krsna slava: Nikoljdan

  2. Vojislav Ananić

    TABAKOVIĆ (p.m). Tabakovići (p), u Mrežici (Rudine, Bileća) i Maloj Gračanici (Gacko). O porijeklu Tabakovića u Mrežici “ne zna se ništa”. Tvrdi se da su “od pamtivjeka” u ovom selu. Ranije su se zvali Bajraktarevići. Tabakovićima su se prozvali po tome što su imali u Vrelu “tabake”, sprave za štavljenje kože. U Malu Gračnicu Tabaković je došao iz Rudina. Predak im je “pošao u najam i to najprije u Divljanja u Kravarevu. Docnije je postao Dedagin mlinar i ostao u Gračanici”. Slave Nikoljdan (59:154, 201). Tabakovića ima i u drugim bilećkim naseljima: Toriču, Podosoju, Sobodinama… Porogično predanje tvrdi da su porijeklom od Nikšića i da su u Čepelicu došla dvojica braće, zbog krvne osvete. Odalle se jedan preselio u Mrežicu, a drugi u Torič. Njihovih potomaka danas ima u Tuzli, Sokocu, Herceg-Novom, Kragujevcu, Novom Sadu i drugim mjestima. (Podaci: Mladen Tabaković). Tabakovići (m), u Bjelojevićima (Stolac). Doselili su oko 1870. godine iz Elezovića (Gornje Hrasno). Živjeli su i u Bijeloj (Konjic), ali je u ovom selu “ostala iza kuge samo jedna žena” (59:292.311). U 19. vijeku pominju se i u Borču, odakle su odselili “na kupljenu zemlju” kod Sarajeva (147:595).

    Izvor: Risto Milićević – Hercegovačka prezimena, Beograd, 2005.