Poreklo prezimena Terzić

16. mart 2012.

komentara: 70

Stojan Karadžić, Vuk Šibalić: „Drobnjak i porodice u DROBNJAKU i njihovo porijeklo“, II dopunsko izdanje, Beograd, 1997, IŠ ‘Stručna knjiga’

TERZIĆI

(u Žabljaku)

Vukota Urošev Terzić, iz sela Bujaka kod Pljevalja, 1956. godine došao je u Žabljak kao milicioner na rad u Stanicu milicije. Oženio se od bratstva Kovačevića iz Kovačke Doline i ostao da živi na Žabljaku. Ima dva sina: Veselina i Željka.

Slave Aranđelovdan.

____________

TERZIĆI su ogranak bratstva Mandića, od koga su se davno odvojili. Ne zna se šta je s njima bilo, da li su se iselili ili izumrli. Toponimi „Terzići“ u Pridvorici i „Terzića prodo“ u Javorju, u Jezerima, podsjećaju na ovo bratstvo.

 

IZVOR: Stojan Karadžić, Vuk Šibalić: Drobnjak i porodice u Drobnjaku i njihovo porijeklo, 1997, priredio saradnik portala POREKLO Vojislav Ananić

_____________________

Poštovani,

ova stranica je u pripremi.

Pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (70)

Odgovorite

70 komentara

  1. Goran

    Terzici koji slave sv Stefana,poreklo i odakle su dosli,pozz

  2. Blagoje

    Terzici,slave Svetog Nikolu.Odakle poticu???

    • Dusan Terzic

      Koliko sam upoznat iz Pive, dakle Pivljani.
      Pozz

    • Peđa

      Blagoje, Terzići koji slave Svetog Nikolu žive u Podgorici tj Zeti u selima Srpska i Berislavci.U selo Srpska je skoro svaka kuća Terzića.Prema pričama starijih ljudi na ove prostore smo se doselili iz Hercegovine tj iz Gacka.Jedno smo od najstarijih plemena koje je došlo u zetski ravnicu.

  3. Boban Terzic

    NAJ.mnogobrojniji slave Svetog Arandjela
    XVALA.

  4. Anagard

    Terzici poreklom iz mesta Bujaci kod Pljevalja Crna Gora. Slave krsnu Slavu Arandjeldan.
    Ako neko ima sa tog kraja ili rodoslov neka se javi.
    Inace nas puno masala ima po Srbiji.

  5. Branislav

    Terzići su dobili prezime po zanatu kojim su se većinom bavili. Terzije. Uz hercegovine okolina Trebinja. Mnogo prije turaka su se nastanili u Zeti nadomak Podgorice, selo Srpska. Slave Sv Nikolu. Odatle su se dalje raseljavali po sjeveru CG, Kosovu…
    Karakteristično je da se ne ženimo i udajemo istoimenim prezimenima.
    Bilo je mnogo rodoslova u manastiru Dajbabe kao i mnogo drugih vrijednih rukopisa. Preživjeli su turke, austrougare, njemce ali na žalost komunisti su spalili najveći dio toga blaga. Bilo je još negdje duplikata u nekoj od crkava ili manastira po sjeveru CG ali i to je uspješno uništeno.
    Da se zna, kako mi je rekao jedan sveštenik iz crkve u Srpskoj, nema drugih Terzića. Svi su bratstvo. A slave su uzimali uglavnom po mjestima gdje su se nastanjivali ali bi trebalo svi da slave Sv Nikolu.

    • Teodor Terzic

      Terizi i Sela Begov Lukavac stari naziv Veliki Lukavac Metohija Staro Hvosno opstina Istok. bilo nas je 12 kuca Terzica Mi smo starosedeoci i niko od svih terzica gde god da su nije čuo da nas ima u Metohiji. Slavimo Djurdjic postoje i Terzici koji su doseljeni iz Crne Gore ali oni su bili negde kod Pristine!

      • Teodor Terzic

        Postajalo je pogresno verovanje kod nas da smo dosli iz okoline Gacka zato sto je moj otac tamo naisao na Terzice i oni su mu rekli da smo od njih vreme naseg doseljavanja po nima se poklapa sa ustankom u Hercegovini i Srpsko Turskim ratovima u to vreme prognano je 160000 Srba sa teritorije Kosova i Metohije ispada kad su svi morali da beze mi smo isli u suprotnom smeru. Slava koju oni slave nije ista kao nasa.

  6. Terzic Milan

    Ja sam rodjen u Lici Gracac Hrvatska Srbin.

  7. Saša

    Ima li Terzića koji slave Petrovdan
    Moji preci su se doselili iz Mokrina u Smederevo ,mislim početkom 20 veka.

    • Fahir Terzić

      Pozdrav
      Ja sam Fahir Terzić.
      Rođen sam u Banovićima kod Tuzle.
      Po vjeroispovjesti sam musliman.
      U Banovićima ima selo koje se zove Bučik. U njemu je bilo prije drugog svjetskog rata nekoliko porodica Terzić koji su potekli od dva čovjeka Mustafe i Ibrahima. Inače pretci moji su bili Džindići iz Džindići Mahale kod Tuzle.

      • Edin Terzić

        Pozdrav,

        Lijepo je vidjeti da nisam jedini musliman Terzić ;). Moj otac (Ferid) i njegova porodica su iz Dubice. Otac mu je bio iz Prijedora. Zvao se Dursum.

        • Perica

          Ima Terzica i muslimanske veroispovesti, ali naravno svi su Srbi i nekada su im preci imali srbska imena i bili su pravoslavci. Ali su prodali veru za veceru, cim je bilo tesko! Nazalost!!!

  8. Ivan Terzic

    Terzici iz velike ivance slave SV. Jovana

  9. Ivan Terzić

    Pozdrav svim Terzićima , moji Terzići su iz Gruže iz sela Guberevac zaseok Krunić već šest kolena . Pre toga su se doselili iz Sjeničkog polja slavimo svetu Petku….