Порекло презимена Тарабић

16. марта 2012.

коментара: 4

За братство Тарабића се зна да су се у Кремна доселили крајем осамнаестог века и да порекло воде из Херцеговине са краћим стаништима у Санџаку и источној Босни. Легенда каже да Тарабићи нису дошли у Кремна под тим именом, али да то име носе већ од првих дана досељења у ово село.

На основу те легенде, Тарабићи су у Кремнима били први који су лепом дрвеном оградом оградили своје куће и окућнице. На питање мештана за шта им служе те “притке”, одговарали би да је то тараба, те тако их назваше Тарабићи.

Према другом предању, о коме је нам је пред сам Други светски рат причао у Мокрој гори покојни Аћим Стевовић, професор Београдског универзитета, каже како је ова фамилија од свих Креманаца била најближа Тари, те су им, због те близине, мештани наденули ново породично име – Тарабићи.

Најпознатији Тарабићи су Кремански пророци Милош и Митар Тарабић (стриц и синовац).

ИЗВОР: Књига “Креманско пророчанство” шта је било, шта нас чека, аутори: Драгољуб Голубовић и Дејан Маленковић; приредио сарадник портала Порекло Бојан Панић

*  *  *

Прилог сарадника портала Порекло Небојше Мићића:

Тарабићи су породица из села Кремана, које се простире на превоју између планина Златибора и Таре. Имања Тарабића се ослањају на Тару. Познати су по легенди о „креманском пророчанству“, односно пророчким способностима њихових припадника Милоша и Митра Тарабића.

Љуба Павловић у студији Ужичка Црна Гора за Тарабиће каже да спадају у старије досељенике у Кремна, а да су дошли из Тепаца на Тари (овде се мисли на реку Тару у Црној Гори). За старе Тарабиће наводи да су били стругари и јапијари (производили дрвену грађу), истицали се по богатству, те да је њихово домаћинство могло месецима хранити пук војске. Томе још додаје да су припадници ове породице врло бистри, отресити, вредни, неуморни, кратковечни и индуктивних особина. Премда наводе Љубе Павловића увек треба узимати опрезно, ово је једино сачувано предање о њиховом пореклу. Тарабићи из Кремана славе Св. Јована, а није познато да постоји нека друга фамилија (из другог краја) која носи исто презиме.

Прве архивске податке о Тарабићима налазимо у тефтеру чибука кнежине Рујан из 1823. године. Тада је у Кремнима уписан домаћин Спасоје Тарабић. За њега је наведено да има 197 брава, по чему је био најимућнији домаћин у селу, а међу најимућнијима у Србији тог времена. Ово се слаже са тврдњом Љубе Павловића о богатству Тарабића. У пореским тефтерима наредних година налази се још доста уписаних Тарабића, што највероватније значи да су они 1823. године живели у задрузи којој је Спасоје био домаћин, па се касније изделили. Тако су, поред Спасоја, у неколико тефтера уписивани још и домаћини Павле, Остоја, Ђоко и Андрија Тарабићи. Чак је и њихов комшија Манојле Мирковић у тефтеру пореских глава 1840. године уписан са презименом Тарабић! Није утврђено да ли се овде ради о грешци, или је и Манојле био у даљем сродству са Тарабићима.

Најпотпуније податке за родослов старих Тарабића даје арачки тефтер из 1833. године. Тада су уписане две куће Тарабића (али не под тим презименом!), и јасно се види сродство међу њиховим мушким члановима:

 

59. Спасоје Павлов
Милан, син
Сава, син
Милош, син
Лазо, син
Милисав, унук
Петар, син, 2 год

 

60. Остоја Павлов
Андрија, брат
Ђоко, рођак
Боро, син
Василије, син
Недељко, син

 

Јасно је да су Спасоје, Остоја и Андрија били браћа, а отац им се звао Павле. Павле је имао и брата, непознатог имена, чији је син Ђоко наведен у задрузи са Остојом, као његов рођак. Спасоје је имао пуно синова, а најмлађег Петра је вероватно добио са другом женом, када је од старијих синова већ имао и унуке.

Спасојев син Милош није нико други него знаменити пророк Милош Тарабић (1809-1854), што се уклапа и по годинама његовог живота. Био је особењак, сматра се да је боловао од епилепсије, и није се женио. Други пророк из ове породице, Митар (1829-1899), био је Милошев синовац, највероватнија Савин син. Митар се женио, зна се да је имао сина Сретена. Од Тарабића је још био познат Милан Тарабић, Митров синовац, трговац, дугогодишњи председник Креманске општине и власник Тарабића кафане. Умро је после Другог светског рата, у дубокој старости.

Живко Тарабић из Кремана одселио се 1867. године у село Рачу код Бајине Баште (Перо Пећинар, Сеобе кроз Ужички округ у 19. веку, прва књига, стр. 361).

Стамена Тарабић, кћи Вукосава и Ристе из Кремана, рођена 1867. године, удала се 1889. године за Ивана Лучића, кафеџију из Ужица. (Перо Пећинар, Сеобе кроз Ужички округ у 19. веку, друга књига, стр. 285)

У савремено доба, био је познат у Кремнима старац Јован Тарабић, који је преминуо недавно у 92. години. Њега су несавесни новинари често у својим чланцима називали последњим Тарабићем, али то једноставно није тачно. Тарабићи су и данас бројна и доста раширена фамилија.

Било би занимљиво ако се јави неко од припадника ове породице, како бисмо употпунили родослов чувених Тарабића.

 

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (4)

Одговорите

4 коментара

 1. Stevan Tarabić

  Da su buli blizu Tare jesu, al onda bi ih nazvali Tarići a ne Tarabići (Tara – Tarići)!
  Kad su se doselili pod vrhove Tare i napravili kuću okućnicu su ogradili TARABOM što u tim krajevima tada nije bio običaj! Starosedeocima s stoka šetala oko kuće slobodno!
  S obzirom da Srbi jako vole da se rugaju došljacima ove su prozvali TARABIĆI zbog tarabe a ne zbog Tare… proverite
  Moji su se pre 1 sv.rata doselili u Srem u Krčedin, ima nas svuda. Neki u Srem a neki u Liku, u Karlovcu ima Tarabića.. onadne u okolinu Apatina, u Pridrevici ima Tarabića. Krsna slana Durdjevdan! Moj otac se zove Milenko, njegov se zvao Pavle a njegov Boža. Ko od nas ima dara za proricanje vreme će pokazati…

  • Милош Тарабић

   Здраво рођаче
   Ја сам Милош Тарабић, 1980 , мој отац је Александар 1952. рођен у Крчедину, као и мој деда Димитрије 1924, и прадеда Никола…
   Ја сам сада у Угриновцима , Земун…
   Незнам колико ти имаш година и да ли знаш нешто о пореклу Крчединских Тарабића, колико има Тарабића још у Крчедину…
   Мој други прадеда је такође Крчединац , звао се Александар Мирковић Баћа, чију је најстарију ћерку Гордану1928 оженио мој деда Димитрије… још шездететих се сви селе у Нову Пазову…
   Прадеде Баће кућа је идаље ту каква је и била… био сам пре десетак година… то су Мирковићи… а о Тарабићима мало знам, деда је отишао у Пазову па Обреновац, имао је и брата који је погинуо у НОР у, има га на споменику у Крчедину, Прибислав
   а од мог деде сам само ја наследник, стриц Милан 1950 није имао синова, и од прошле 2016 мој син Петар…. недамо се…

 2. djordjo

  Најстарији предак Тарабића се звао Станоје, Станоје је имао Павла и Илију, и после се родослов наставља на тефтере

 3. Marko Tarabic

  Cao tarabici, javite mi se zelim da saznam nesto vise o tarabicima